Вторник, 07 Юли 2020

Понеделник, 22 Октомври 2018 12:59

Домусчиев защити Симеонов от майките и обяви синдикатите за вредни. Работодателските организации искат отпадане на квотата за хората с увреждания

Вицепремиерът продължава да стои зад думите си, докато под прозорците на Министерски съвет се веят десетки черни знамена с искане на оставката му.

След среща с работодателските организации вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че ще подаде оставката си, само ако му бъде поискана едновременно от премиера Бойко Борисов и лидерите на ВМРО и Атака Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. На въпрос дали е готов да го направи и без тях, той подчерта, че според него "просто няма за какво".

Той бе категоричен, че "политическо решение за оставка на вицепремиер може да се вземе само от политическия съвет на коалиция ГЕРБ - "Обединени патриоти".

Вицепремиерът не вижда причини да си подаде оставката по лични причини, защото нямало за какво. "Човек не подава оставка, защото казва истината. Боли не боли, това е истината. Аз категорично стоя зад своите думи", изтъкна Симеонов.

От Асоциацията на организациите на работодателските организации в България (АОРБ) защитиха Валери Симеонов и заявиха, че те трудно ще преглътнат поредна оставка, особено на член на кабинета, който работи добре с бизнеса. Те обявиха за неприемлив варианта да се подава оставка "под натиск от улицата".

"Дано нашите искания бъдат чути, а не само тези на синдикатите, които с абсолютно популистки искания получават каквото си искат. Винаги съм казвал, че те са вредни за България". Това заяви председателят на КРИБ и собственик на футболен клуб "Лудогорец" Кирил Домусчиев. „Този уличен натиск, тези протести няма да ни доведат до добро, искаме стабилност на правителството”, добави  Домусчиев.

Работодателите и Симеонов проявиха единомислие, по темата със задължителните квоти за хора с увреждания и заявиха желание тя да отпадне. Става въпрос за обсъжданите изисквания работодатели с 20 до 49 работници да назначат поне един човек с увреждане; с 50 до 99 – двама служители с увреждане; със 100 и над 100 – 4% от средносписъчния им състав. Ако не се назначат бройките хора с увреждания, конкретната фирма трябва да внася всеки месец във фонда към Агенция за хората с увреждания такса в размер от 30 на сто от минималната заплата за всеки неназначен човек с увреждане.

Работодателите се оплакаха и от вдигането на максималния осигурителен доход – от 2600 до 3000 лева. Кирил Домусчиев заяви, че Тристранката не работи. Той и Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, изтъкнаха, че с вдигането на осигуровките не се помага на малкия и среден бизнес.

От страна на премиера Бойко Борисов единствената реакция беше в петък, когато той от Брюксел се извини заради думите на коалиционния си партньор. Днес пък министър-председателят е в Дубай, ОАЕ.

В същото време под прозорците на Министерски съвет се веят десетки черни знамена на протест с искане на оставката на Валери Симеонов. Очаква се протестът да продължи до 17:30 ч.

Напомняме, че протести, освен в София, 22.10.18 г. от 12:30 часа пред Министерски съвет, ще има и в следните градове:

Варна - 22.10.18, 18 часа пред Общината

Враца - 22.10.18, 11:30 часа градинка на Атлантик

Стара Загора - 22.10.18, 18 ч. пред Областната администрация

Силистра - 22.10.18, 12:30 часа, пред Областната администрация

Пловдив - 22.10.18, 18 часа пред Общината

Плевен - идват в София на 22.10.18, 23.10.18 от 18:30

Пазарджик - 22.10.2018, 17 часа, пред Общината

Лондон - 23.10.2018, 19 часа, Посолство на БългарияСвързани статии (по етикет)

Оставете коментар