Петък, 03 Юли 2020

Сряда, 24 Октомври 2018 09:30

Валери Симеонов се извини по настояване на коалиционния съвет. Депутатите отхвърлиха искането на БСП за изслушването му в зала

„На проведения коалиционен съвет при министър-председателя беше обсъден въпросът, свързан с медийната кампания по повод мое изявление и ежедневните протести пред МС. В тази връзка по настояване на коалиционния съвет аз поднасям своите извинения на всички, които са били засегнати или са се почувствали обидени от моето изказване в интервю пред телевизия СКАТ. Мисля, че не е нужно да се аргументирам.“

Това каза пред журналисти вицепремиерът Валери Симеонов след приключилия съвет на управляващата коалиция ГЕРБ – Обединени патриоти.

Симеонов уточни, че вече няколко пъти е изказвал аргументите за това какво е неговото отношение към хората с увреждания, тъй като самият той е потърпевш в това отношение в своето семейство и също е подпомагал с каквито средства му е възможно на такива хора и деца с увреждания.

„Още веднъж поднасям своите извинения, по никакъв начин не съм целял да обидя, когото и да било“, каза още Валери Симеонов.

По-рано в студиото на БНТ Симеонов каза точно обратното: „Няма да се извиня, защото не искат това от мен, искат ми оставката“. Той обясни, че репликата му, която провокира майки на деца с увреждания да поискат оставката му, е била свързана с прибързването със Закона за хората с увреждания, а фразата „уж болни деца“ - с това, че наистина болните по думите му деца са били държани „от сутрин до вечер“ на протести.

Според него майките на децата с увреждания имат избор да водят нормален диалог чрез представителните организации, а не чрез протести.

В същото време парламентът отхвърли предложението на БСП за изслушване на вицепремиера Валери Симеонов в зала за изказването му за майките на деца с увреждания. „За“ гласуваха 92 народни представители, „против“ – 122 и „въздържали се“ – 14 , с което предложението бе отхвърлено.

Напомняме, че предложението бе внесено във вчерашния ден и бе представено от депутата Валери Жаблянов. По думите му няма значение контекстът, мястото на запетайките и какво е искал да вложи в изказването си Валери Симеонов, тъй като цялото българско общество е останало с горчивото впечатление, че независимо, че в Конституцията пише, че държавата ни е социална, Валери Симеонов е искал да квалифицира майчинството като инструмент за изнудване на държавата.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар