Петък, 03 Юли 2020

Четвъртък, 25 Октомври 2018 12:03

Валери Симеонов можело и да не оглави бъдещия Съвет за интеграция на хората с увреждания

Светлана Ангелова, ГЕРБ: Това кой да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания може да претърпи промени;

Хасан Адемов, ДПС: В ситуацията, в която сме в момента, е скандално Симеонов да оглави Съвета, ДПС ще предложи да се върне председателството на социалния министър;

Протестите на майките на деца с увреждания продължават до оставка на Валери Симеонов.

„Смятам, че няма никаква драма и след консултации и обсъждане, текстът може да претърпи промени”, каза зам.-председателят на социалната комисия и депутат от ГЕРБ Светлана Ангелова по повод текста в законопроекта за хората с увреждания, според който ресорният вицепремиер оглавява Националния съвет за интеграция, който в момента е Валери Симеонов.

В сряда Комисията по здравеопазване в Народното събрание прие на първо четене Законопроекта на хората с увреждания, чийто вносител е Министерски съвет.

„Между първо и второ четене проектозаконът за хората с увреждания ще претърпи промени. Ще обсъдим предложението кой да оглави съвета“, обясни Светлана Ангелова. Тя поясни, че е ясно, че има напрежение, затова след консултации текстът може да бъде преработен.

„Никой от национално представителните организации на и за хората с увреждания от присъстващите в социална комисия вчера, от протестиращите майки, от синдикати, от работодатели не е коментирал този текст“, уточни тя.

„Предложението е продиктувано от това, че съгласно Конвенцията за права на хората с увреждания координацията на политиките трябва да се осъществи на по-високо ниво“, поясни Светлана Ангелова и допълни, че политиката за хората с увреждания е хоризонтална и засяга всички ресори - здравеопазване, регионална и социална политика.

„Досега председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания е министърът на труда и социалната политика, а трябва да бъде по-високо ниво“, обясни депутатката от ГЕРБ. „В предложението е визирано не името Валери Симеонов, а ресорният вицепремиер“, каза още тя.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов съобщи, че ДПС не одобрява решението вицепремиерът Валери Симеонов да е начело на Националния съвет за интеграция за хората с увреждания. Предложението е на Министерския съвет, а в ситуацията, в която сме в момента, то е скандално, коментира той.

Затова ДПС ще предложи между двете четения на закона в парламента да се върне сегашната ситуация, в която социалният министър да оглави Съвета.

Адемов напомни, че ДПС още от самото създаване на правителството е против участието на националистите в него. Дали ДПС ще предприеме политически действия след отказа на Симеонов да даде оставка, за каквито намекна лидерът Мустафа Карадайъ в сряда, ще стане ясно след заседанието на Централния съвет в петък.

Протестите на майките на деца с увреждания продължават.

Четвърти пореден ден те ще се съберат пред Министерския съвет с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов.

Припомняме, че в сряда протестните действия се разраснаха. Родителите от инициативата „Системата ни убива” и подкрепящите ги граждани направиха шествие от ларгото пред Министерския съвет до централата на НФСБ, оглавяван от Симеонов, и замеряха фасадата на сградата с яйца и тоалетна хартия.

Часове по-рано вицепремиерът се извини публично заради думите си, че протестиращите майки са „кресливи жени“ с „уж болни деца“, но отказа да подаде оставка.

След като стана ясно, че именно той ще оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, това допълнително провокира масово недоволство. Поднесеното от Симеонов извинение бе определено от протестиращите като гавра не само с тях, но и с цялото общество.

Родителите от „Системата ни убива” заявиха, че не приемат никакви извинения за поведението на Симеонов и ще продължат с демонстрациите си, докато той е на поста си.

Днес протестните действия са предвидени отново за 17:30 ч.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар