Петък, 03 Юли 2020

Петък, 26 Октомври 2018 11:41

Вземат и втория съвет от Валери Симеонов: Няма да отговаря за хората с увреждания

Вземат и втория съвет от вицепремиера Валери Симеонов. Той няма да отговаря за хората с увреждания, както беше записано в проектозакона, който днес обсъжда на първо четене Народното събрание.

Новината съобщи зам.-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова от парламентарната трибуна. В четвъртък тя намекна, че това кой да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания може да претърпи промени.

ГЕРБ ще внесе поправки преди второто гласуване, според които Симеонов няма да е шеф на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, предава Канал 3. Припомняме, че вчера правителството реши за отнеме от Симеонов управлението на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към МС. Той ще се оглавява от Томислав Дончев.

"Няма драма, ние сме на първо четене на закона, каза тя. До влизане в сила на този закон председател е министърът на труда и социалната политика. Ние ще направим предложим предложение министърът на труда и социалната политика да продължи да председателства съвета", обяви Ангелова. 

Емоционалният подход е неизбежен, когато говорим за правата на хората с увреждания, заяви зам.-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова. Тя подчерта дългите месеци на работа по законопроекта от страната на работната група с участието на омбудсмана, протестиращите майки, който изминал труден път. 

Имаше протести, недоволни, внушаваха се спекулации, че правителството не иска да има нов закон за хората с увреждания, направи ретроспекция депутатката от ГЕРБ. МТСП бяха поставени в трудна ситуация да балансират между различни интереси, напомни тя. Законът е за всички над 750 хил. хора с увреждания, напомни Ангелова. 

Правителството не бяга от ангажимента си към хората с увреждания. Лично с подкрепата на Бойко Борисов правителството осигури допълнително 150 млн., това е близо с 56% повече от бюджета на хората с увреждания. Ангелова изтъкна, че е важен индивидуалният подход към хората с увреждания, въвеждането на защитената заетост и също като БСП и ДПС подкрепи въвеждането на квотния принцип за хората с увреждания.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар