Четвъртък, 02 Юли 2020

Събота, 27 Октомври 2018 15:18

В „стабилност” и с „хазна с милиарди” до края на мандата?

Бойко Борисов: Кое е в колапс? Парламентът работи, а в хазната има милиарди повече, няма основание за оставка на правителството.

Цветан Цветанов: С ултиматум за предсрочни избори в никакъв случай няма да се решат проблемите, а само ще се отложат във времето. Изказването на Валери Симеонов е недопустимо, но той е съпричастен с проблемите на хората с увреждания.

Кое е в колапс? Парламентът работи, а в хазната има милиарди повече. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти по време на инспекцията на новостроящия се участък от АМ „Хемус“.

“ДПС това ли ги е яд - че контрабандата от 34% слезе под 5 и, че бюджетът за новата година, в следствие на борбата на институциите, донесе милиарди повече в хазната? Само преди 2 години кабинетът „Орешарски“ източи банките, съсипа ги и платихме близо 7 млрд. след това. Нали помните? И заварихме дефицит в бюджета около минус 4%. Сега за следващия бюджет половин милиард повече има за образование, половин милиард повече за здравеопазване, 10% отгоре върху заплатите на полицаи, военни, съдебна охрана, лекари, всички. Половин милиард повече за общините. 150 млн. повече за хората с увреждания. Да продължавам ли? Кое е в колапс?“, попита Борисов.

По думите му искането за оставка на правителството от страна на опозицията е нормално.

„Ами ако ние сме в опозиция – какво ще кажем? Има на 4 години избори, правят се, печелиш ги и управляваш. Едни нови избори са още 50 милиона – само сметнете за Коледа и Великден отиват по 100 милиона за пенсии. Пенсиите се увеличават сега. Кое е в колапс – БСП и кой? Кои са в колапс? Ето, аз ви казвам факти – събрани пари в повече от институциите“, коментира премиерът.

По същото реме от Сандански Цветан Цветанов заяви, че с ултиматум за предсрочни избори в никакъв случай няма да се решат проблемите, а само ще се отложат във времето.

Според него изказването на вицепремиера Валери Симеонов е недопустимо да бъде правено публично, когато заемаш такава позиция, но в действията си той винаги е показвал, че работи и е съпричастен с проблемите на хората с увреждания, каза Цветанов. Той защити Симеонов, отбелязвайки, че дори в семейството си  има човек с увреждания, за когото се грижи, и никога не е парадирал с това.

„Вицепремиерът направи своето извинение след като имахме Коалиционен съвет преди 2 дни, заради начина, по който направи своя коментари. Безспорно това се натрупа като един негатив за цялото управление, което смятаме, че е недопустимо. В момента това, което мога да кажа е, че ултиматум – предсрочни избори в никакъв случаи няма да реши проблеми, а само ще ги отложи в бъдещето“, каза още Цветанов.

Той заяви, че фикцията на БСП и „президента на БСП” Румен Радев е да има предсрочни избори, защото това е единственият шанс на БСП отново да влезе във властта чрез служебен кабинет.

Ако това се случело, ще „потънем в една непрозрачност и тъмнина“, посочи Цветанов, още повече, че нямало обществена нагласа за предсрочни парламентарни избори.

На въпрос дали ГЕРБ има вариант „Б“, ако някоя от партиите в коалицията излезе от нея, Цветанов заяви, че няма  план „Б“: Имаш управление, имаш ангажимент, който си приел пред избирателите и те са ни дали формулата за днешното управление“, подчерта Цветанов.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар