Петък, 03 Юли 2020

Неделя, 28 Октомври 2018 14:58

Борисов се похвали с „един от най-амбициозните бюджети от началото на Прехода”

Над половин милиард повече са средствата за общините, предимно за Северна България.

Старали сме се да направим бюджета така, че да отговаря на предизборните ни обещания и програмата ни с „Обединени патриоти“. Това е един от най-амбициозните бюджети, които са правени от началото на Прехода, каза премиерът Бойко Борисов в началото на извънредното правителствено заседание, на което се обсъждат проектобюджетите за следващата година.

Борисов напомни, че са поели ангажимент БВП да достигне 110 млрд. до края на мандата. Още за 2019 г. разчетите показват, че той възлиза на 116 млрд., а до края на мандата - на 133 млрд., посочи той и поясни, че на политическите си опоненти можело да се говори само в цифри.

Той се похвали с „рекордно нисък външен дълг – третият най-нисък в ЕС“ и наблегна, че в края на мандата външният дълг ще стане най-ниският в ЕС.

Премиерът потвърди, че в бюджета е включено и обещаното увеличаване на минималната работна заплата на 560 лева, а през 2021 година – 650 лева.

„Държавата никога не е била в по-добра кондиция от сега. Тези, които са срещу сегашното управление, на практика са и срещу устойчивото развитие на икономиката и обществото в България”, каза още Бойко Борисов, цитирайки Владислав Горанов: „Когато цифрите говорят, и най-големите критици трябва да се съобразят с това“.

Борисов индиректно се обърна към президента Радев, използвайки в неговия смисъл „радиомълчание. ”Не че им казвам да запазят радиомълчание, а да говорят в цифри“, уточни той.

За здравеопазване  и образование има по половин млрд. повече.

Помощите за отопление се увеличават с 50% заради нарастването на цените на горивата.

За хората с увреждания има 150 млн. лева, което е поето като ангажимент.

В изпълнение ангажиментите към НАТО, както и приетия Национален план за повишаване на разходите за отбрана до 2% от БВП до 2024 година, за 2019 година разходите по отбрана са 1,58 от БВП. Гарантирани са средства за трите проекта за модернизация, за самолети, кораби и бойна техника за Сухопътни войски, каза още Борисов.

Той специално обърна внимание на заделените над половин милиард повече за общините, предимно за Северна България и уточни, че ръстът на изравнителната субсидия за Северозападна България е над 114%.

По думите му приоритетно има средства за развитие на уличната мрежа и общинските пътища, без да се подменя данъчната политика.

Борисов уточни още, че в бюджета са заложени 7 млн. лева за деца сираци, както и 19 млн. повече за култура, 140 млн. лева за свлачищата.

Според нормативните изисквания Бюджет 2019 трябва да влезе за гласуване в Народното събрание най-късно до 30 октомври.

Още по темата: Бюджет 2019 през погледа на синдикати и работодатели

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар