Сряда, 21 Ноември 2018
Понеделник, 29 Октомври 2018 10:16

Спецпрокуратурата разследва Агенцията за българите в чужбина

ДАБЧ е в ресора на Валери Симеонов, а Харалампиев е предложен за шеф на агенцията от ВМРО. Образувано е досъдебно производство за подкуп, документни престъпления и ръководене на организирана престъпна група.

Следователи на Специализирана прокуратура извършват тази сутрин процесуално-следствени действия на адреси в София, Кюстендил и Плевен - претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели. Разследването е свързано с дейността на Държавната агенция за българите в чужбина, съобщиха от прокуратурата.

Подозренията са за корупция. Образувано е досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 301 (за подкуп), чл. 308 (за документни престъпления) и чл. 321 (за образуване или ръководене на организирана престъпна група) от Наказателния кодекс.

Задържани са близо 30 души във връзка с разследване за корупция и престъпления по служба, сред които и шефът на ДАБЧ Петър Харалампиев.

Това е във връзка със сигнал, по който се работи от няколко месеца. Става въпрос за това, че в агенцията се издават документи за български произход не по надлежен ред. Цената на един такъв документ е била 5000 евро и са издавани по 30-40 такива документа седмично.

Председател на Държавна агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев пое ръководството през май 2017 година. Преди това, от декември 2014 г. до май 2017 г. Харалампиев бе заместник-областен управител на област София, а преди това изпълнителен директор и член на Управителния съвет на фондация "Българе".

ДАБЧ е в ресора на вицепремиера Валери Симеонов, а Харалампиев е предложен за шеф на агенцията от ВМРО – една от трите партии в коалиционния партньор на ГЕРБ - Обединени патриоти.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 29 Октомври 2018 10:16
  СКАНДАЛ! Валери Симеонов готви своя любовница за вицепремиер! Борисов е подписал предложението!

  Наглостта на управляващите „патриоти” е неизчерпаема. След като трима представители на НФСБ, начело с лидера си обиждаха дни наред българския народ, от вчера ни сервират и нова доза от разбиранията си за морал.

  Още с негласувана от парламента оставка, Валери Симеонов резервира държавния си пост, предлагайки за него своята любовница Мариана Николова. Бихме могли да считаме информацията за номинацията за достоверна, тъй като тя се появи първо във „Флагман” – сайтът на съпругата на съпартиеца на Симеонов – Валентин Касабов.

  Мариана Николова беше семпло представена като „досегашен началник на кабинета на Симеонов”, която „се ползва с изключително доверие в управляващата коалиция на премиера Бойко Борисов”.

  За мнозина русата претендентка за заместник-министър председател е неизвестна, сякаш е ново лице в политиката и администрацията. Тя обаче вече има своя опит в държавните дела.

  В държавната администрация Николова влиза като протеже на Николай Василев, твърдят източници на медията ни. След това като кадър на ДПС амбициозната дама се подвизаваше в Министерството на земеделието по времето на Мирослав Найденов и то като негова дясна ръка.

  Името й от това ведомство нашумя покрай разкриването на схема със заменки. Историята утихна, тъй като прокуратурата не видя кой стои в схемата с директните плащания и заменките. Тогава Николова е началник на правния отдел и през този отдел се отменят отказите за неправомерни плащания. Прокуратурата не видя кой срещу рушвет от минимум 30% придвижва тези откази за неправомерни плащания за ... плащане!

  Опитната в администрацията дама влезе това лято и в жълтите хроники с любителски снимки, направени на плажа на братя Диневи в „Св. Влас” (виж снимка на корицата), където се вижда, че споделя почивката си с Валери Симеонов.

  Днес, след 7-часов престой на коалиционен съвет, патриотите така и не излязоха пред медиите с изявление за съдбата на коалицията и евентуалния наследник на подалия оставка Симеонов.

  Вместо това, стана ясно, че Борисов вече е подписла официален документ, разкриващ кой отива на мястото на Валери Симеонов. Премиерът в писмо, публикувано в проправителствения сайт „Блиц”, предлага на председателя на Народното събрание персонални промени в МС, като Валери Симеонов бъде освободен, а на негово място бъде избрана Мариана Николова.

   

 • Понеделник, 29 Октомври 2018 10:16
  Драми в Министерския съвет! Борисов заключи лидерите на патриотите, за да се разберат и помирят. След седем часа излязоха без изявление (обновена)

  Лидерите на "Обединените патриоти" (ОП) Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Валери Симеонов са били на среща в кабинета на Бойко Борисов по-рано днес. Премиерът прави усилия да подобри комуникацията между Волен Сидеров и Валери Симеонов, оставяйки ги сами, за да изяснят взаимоотношенията си. По неофициална информация те са останали заключени в кабинета му, а Красимир Каракачанов отиде на среща с иранския министър на отбраната, след което по-късно отново да се присъедини към другите двама партньори в ОП.

  Сидеров и Симеонов били заставени от Борисов да останат сами и да не напускат мястото, докато не намерят най-подходящо решение за оцеляване на голямата коалиция. Според източници на BIG5 премиерът е казал: „Не ме карайте да ви заключвам, ще ме извикате, когато сте готови”, а не е имало действително заключване. 

  Няма поводи за изявления. Няма проблеми в „Обединени патриоти”! Това каза лидерът на „Атака” на излизане от Министерски съвет  2 часа преди завършването на коалиционния съвет.

 • Понеделник, 29 Октомври 2018 10:16
  Спецпрокуратурата иззе 427 000 лв. от банкова касета на главния секретар на ДАБЧ

  Красимир Томов е декларирал единствено 25 350 лв. спестени средства, както и 36 000 лв. от заплати.

  На 13 ноември 2018 г. Специализираната прокуратура е извършила с разрешение на Специализирания наказателен съд претърсване и изземване на банкова касета, наета от главния секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Красимир Томов - обвиняем по досъдебното производство за участие в организирана престъпна група, длъжностни престъпления и корупция. Това съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура. 

  В касетата са намерени и иззети значително количество недекларирани (по чл. 35, ал.1, т. 2 от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество) пари в различни купюри и валути - евро, долари, британски паундове и левове. Левовата равностойност на намерената сума надхвърля четиристотин двадесет и седем хиляди лева. 

  Съгласно закона той е декларирал единствено 25 350 лв. спестени средства, както и 36 000 лв. от заплати. 

  Иззетите парични средства са били държани в касета на банков офис в столицата, като достъп до нея е имал единствено обвиняемият главен секретар на ДАБЧ. 

  Както претърсването и изземването на парите от банковата касета, така и последващия им оглед като веществено доказателство (осъществен на 19 ноември 2018 г.) са извършени след производството по мярката за неотклонение на Красимир Томов в СпНС заради декларирана служебна ангажираност на неговите защитници. 

  Адвокатите, които присъстват на такива процесуално-следствени действия, заявиха свободни дати за участие в тях едва след делото по мярката. На самото дело, в защита на клиента си, те изтъкнаха като аргумент липсата на намерени парични средства, доказващи престъпна дейност на Томов и другите обвинени по досъдебното производство.

   

Оставете коментар