Неделя, 31 Май 2020

Понеделник, 29 Октомври 2018 10:16

Спецпрокуратурата разследва Агенцията за българите в чужбина

ДАБЧ е в ресора на Валери Симеонов, а Харалампиев е предложен за шеф на агенцията от ВМРО. Образувано е досъдебно производство за подкуп, документни престъпления и ръководене на организирана престъпна група.

Следователи на Специализирана прокуратура извършват тази сутрин процесуално-следствени действия на адреси в София, Кюстендил и Плевен - претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели. Разследването е свързано с дейността на Държавната агенция за българите в чужбина, съобщиха от прокуратурата.

Подозренията са за корупция. Образувано е досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 301 (за подкуп), чл. 308 (за документни престъпления) и чл. 321 (за образуване или ръководене на организирана престъпна група) от Наказателния кодекс.

Задържани са близо 30 души във връзка с разследване за корупция и престъпления по служба, сред които и шефът на ДАБЧ Петър Харалампиев.

Това е във връзка със сигнал, по който се работи от няколко месеца. Става въпрос за това, че в агенцията се издават документи за български произход не по надлежен ред. Цената на един такъв документ е била 5000 евро и са издавани по 30-40 такива документа седмично.

Председател на Държавна агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев пое ръководството през май 2017 година. Преди това, от декември 2014 г. до май 2017 г. Харалампиев бе заместник-областен управител на област София, а преди това изпълнителен директор и член на Управителния съвет на фондация "Българе".

ДАБЧ е в ресора на вицепремиера Валери Симеонов, а Харалампиев е предложен за шеф на агенцията от ВМРО – една от трите партии в коалиционния партньор на ГЕРБ - Обединени патриоти.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар