Сряда, 24 Юли 2019
Вторник, 30 Октомври 2018 17:53

Харалампиев в ареста за 72 часа и с обвинение за лидер на организирана престъпна група

Димитър Байрактаров: Мащабите на търговията с българско гражданство са колосални и надхвърлят многократно цитираните от прокуратурата числа.

Повдигнаха обвинение на Петър Харалампиев като лидер на организирана престъпна група за подкупи и други престъпления. Това заяви адвокатът му Николай Кокинов. Харалампиев е задържан за 72 часа.

Вчера при мащабна акция в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) бяха задържани над 20 души, сред които председателя Петър Харалампиев и главния секретар. Разследването е за корупция при издаването на документи за български произход на чужденци.

Акцията се проведе в София, Плевен и Кюстендил.

Според прокуратурата става въпрос за организирана престъпна група, която срещу подкупи раздавала удостоверения за български произход на граждани от Молдова, Украйна и Македония. Групата била наблюдавана в продължение на няколко месеца след сигнал до Комисията срещу корупцията. Задържаните са следени със специални разузнавателни средства.

По неофициална информация срещу 5000 евро чужди граждани получавали удостоверение за български произход. Издавани са между 30-40 документа на седмица, което означава, че нерегламентираните суми седмично може да са достигали 200 000 евро.

Димитър Байрактаров коментира в интервю пред BIG5 мащабите на търговията с българско гражданство

Според журналиста и бивш депутат от "Патриотичния фронт", много въпроси от скандала с ДАЧБ умишлено се пропускат, а мащабите на търговията с българско гражданство са колосални и надхвърлят многократно цитираните от прокуратурата числа. Той представи следния пример от последните два избора в село Бело поле:

„На местните избори през 2015 г. в село Бело поле, община Благоевград за кмет е избран представителят на политическа партия ВМРО. На проведените тогава избори броят на избирателите е 569 души. Само за една година до провеждането на президентските избори през 2016 г. Това село изживява истински демографски бум. Неговите избиратели само за една година достигат внушителния брой от 9623 (девет хиляди шестстотин двадесет и трима) души. Представям ви протоколите, които са публикувани и на официалния сайт на ЦИК” (виж ТУК).

Според Байрактаров управляващите добре са знаели за тази схема и добавя:

„Ще ви дам едно много елементарно доказателство. Според Изборния кодекс, при такъв брой избиратели (9623) в населеното място е трябвало да бъдат открити поне десет изборни секции, но тъй като властта много добре е знаела, че тези избиратели не живеят в това село, избирателната секция е само една. Именно този факт е и доказателство, че личните данни на тези лица могат да се използват за различни цели. Например за регистрация на неправителствени организации, чрез които да се източват еврофондове, регистрация за участие в избори и отново източване на обществен ресурс чрез медийните пакети, регистрация на партия и въобще - възможностите са много, като в тях се включва и манипулирането на изборните резултати”.

Цялото интервю с Димитър Байрактаров - ТУК.

Още по темата:

Кой е арестуваният шеф на ДАБЧ?

Международен натиск ли доведе до арестите в ДАБЧ?

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 30 Октомври 2018 17:53
  Проф. Евгений Дайнов: Голямата беля на ГЕРБ е, че се краде в чудовищни количества

  Икономиката се задушава от създаването на картели и монополи, които не допускат конкуренция. Бойко Борисов иска да установи едноличен авторитарен режим върху обществото и икономиката, само че единственият начин това да стане, е той да въведе реално диктаторски режим, а не тази мека полудиктатура, която има в момента, а той няма нито желанието, нито ресурсите да въведе реална диктатура. Вечната драма на Бойко Борисов е, че конструира обществото така, че да бъде диктатура, но не може да я въведе, коментира политологът в интервю за радио „Фокус“

 • Вторник, 30 Октомври 2018 17:53
  В ГЕРБ проверяват „самозабравили се“

  Дончев: Ще сме единствената страна в ЕС с машинно гласуване

 • Вторник, 30 Октомври 2018 17:53
  Сидеров вече не е председател на ПГ на Патриотите

  Той е бил свален от поста с гласовете на 20 депутати от ВМРО и НФСБ

Оставете коментар