Петък, 10 Юли 2020

Сряда, 31 Октомври 2018 18:48

Прокуратурата: Тарифата за издаване на българско гражданство "под масата" стигала 8000 евро

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за председателя и главния секретар на Агенцията за българите в чужбина и на единия посредник.

Между 5000 и 8000 лева на човек е струвало удостоверение за български произход, само че подкупи били давани, за да стане по-бързо – иначе, заради „хаоса” в работата на ДАБЧ издаването ставало за година и дори повече.

Акцията в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е най-сериозният случай на корупция и без аналог в най-новата ни история. Разследването е започнало по сигнал от МВР в Кюстендил, а всичко останало е "градски легенди". Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев на съвместния брифинг на Прокуратурата и Антикорупционната комисия за схемата за даване на документи за български произход на граждани на Македония, Украйна и Молдова.

Действията на групата са били в две насоки  - срещу заплащане да бъдат ускорени удостоверения за произход на граждани на Украйна и Молдова, които имат българско потекло. И, отново срещу заплащане - да бъдат издадени неистински удостоверения на граждани на съседни на България страни - без български произход. В агенцията са намерени забавени над 20 000 преписки. 

Наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев заяви, че престъпната дейност, заради която бяха направени арестите, е стартирала през юни 2017 година – месец след назначението на Харалампиев за председател на ДАБЧ. В организираната престъпна група имало общо четирима души - главният секретар на агенцията, един български и сръбски гражданин.

Според прокуратурата подкупи били давани, за да стане по-бързо, защото в работата на ДАБЧ царял „хаос”. Лица, които искали удостоверения за български произход - украинци или от Западните Балкани, търсили посредници. Част от хората, които искали такива документи, все пак имали български корени. Но чакането отнемало година и дори повече. А парите били давани за ускоряване на процеса. И така, в деня на плащане, веднага получавали удостоверение за български произход. А тези, които нямали български корени, плащали по-висока цена. Сумата варирала между 5 и 8 хиляди евро. До ръководството стигали по 1000-1500 евро. По-евтино излизало да платят тази цена, вместо да идват 6 пъти до България, обясни Гешев.

Прокурор Иван Гешев описа следната схема: на най-ниското ниво са давани суми между 5 000 и 8 000 евро за удостоверение. Разпределяла се е сумата по цялата верига до ръководството на агенцията, която, според прокуратурата, е част от организирана престъпна група, са стигали между 1000 -1500 евро.

Според прокуратурата Харалампиев и Томов са получавали по около 1000 на всеки случай. Обвиненията към шефа на Агенцията за българите в чужбина са за подкуп от 5 000 евро и 5 случая, когато е получил по 350 евро, за да въздейства на свои подчинени, за да задвижат такива документи за българско гражданство.

Главният секретар е обвинен, че два пъти повлиял на свой подчинен, за да вземе такова решение, от което получил суми от 800 и 1500 евро. Групата се ръководела от Петър Харалампиев и е започнала да действа почти веднага, след като той встъпва в Агенцията.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев цитира свидетели, които казали, че веднага след встъпването си в длъжност, Харалампиев събрал ръководители на български дружества зад граница и им е казал, че от тук нататък така ще се работи в Агенцията.

Ключовият свидетел на прокуратурата е заместник-председателят на Агенцията Димитър Владимиров. Той знаел за схемата, опитвал се да й се противопостави, но участниците в нея се опитвали да го заобиколят, каза Иван Гешев и препрати към самия Владимиров въпроса защо не е сигнализирал прокуратурата и службите.

Разследващите все още не знаят дали схемата е наследена от предишно ръководство. Прокурор Гешев каза, че няма данни и за това дали други държавни институции, в това число Президенството, да са търгували с българско гражданство.

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за председателя и главния секретар на Агенцията за българите в чужбина и на единия посредник. Четвъртият арестуван - жена с тежко заболяване, която е съдействала на разследващите, излиза на свобода срещу подписка. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар