Неделя, 31 Май 2020

Четвъртък, 01 Ноември 2018 12:02

Валери Симеонов категоричен – няма да подава оставка! Исканията на БСП, ДПС и „Воля” били несъстоятелни

Изпълнил съм си ангажиментите в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Това заяви по време на специално изявление в Министерския съвет вицепремиерът Валери Симеонов по повод исканата му оставка от  БСП, ДПС и "Воля".

Симеонов ясно даде да се разбере, че няма да подаде оставка под натиск и посочи, че неговите правомощия като вицепремиер е да координира работата на Агенцията, а не да я контролира. 

„В тези изявления на опозиционните партии се призовава да подам оставка, защото трябвало да упражнявам контрол, който не съм управлявал, чух дори, че съм бил и принципал. Искам да разясня какви са моите задължения в ДАБЧ – аз имам функция на координация“, обясни Симеонов.

 „Смея да твърдя, че до момента стриктно, прецизно и ефективно си изпълнявам задълженията по координация“, заяви той и посочи като доказателство промените по отношение на трудовата миграция, които позволяват на хора от български произход да се включат в пазара на труда в страната.

По думите на Симеонов исканията за оставката му са напълно несъстоятелни. 

Валери Симеонов подробно обясни своята гледна точка за случващото се в ДАБЧ след назначаването на Петър Харалампиев за неин председател:

„Лятото на 2017 година получих сигнали за злоупотреби в дотогавашната работа на ДАБЧ. Сигналите бяха от едно лице, което поиска дискретна среща с мен. Лицето се казва Катя Матева, към онзи момент служител на Министерството на правосъдието, пряко отговорен за българското гражданство. Срещата беше проведена - бяха ми предоставени писмени данни, информация, както и сигнали, подадени в по-ранен период до ДАНС. Тъй като аз нямаше как да преценя достоверността на тези предоставени данни, на първо място се консултирах с моя колега и съратник вицепремиера Каракачанов, тъй като предложението беше от тях. Информирах го за сигналите, получих от него съгласие и предадох тези материали на съответните специализирани служби, които са компетентни институции по тези сигнали.

Доказателството за това е, че срещата беше проведена в моя кабинет пред свидетели на 30 октомври 2017 година. Аз предоставих писмената информация и устно запознах представителите на компетентните институции с информацията, която ми беше предоставена на мен. В последствие около 2 седмици по-късно имаше втора среща, за да се убедя до колко се работи по въпроса“, обясни Симеонов. Той уточни, че с това неговите ангажименти като вицепремиер и като български гражданин съгласно Наказателния кодекс, са приключили.

„Доколко те са послужили за повдигане на сегашното обвинение и съответните процесуално-следствени действия, не мога да кажа и не ми е работа да се интересувам, но по този начини отговарям на искания за оставката ми, които са несъстоятелни“, каза още вицепремиерът.

Симеонов увери, че от получаването на сигнала през 2017 г. до преди 10 дена е провел многократни срещи и е предупреждавал председателя на ДАБЧ да внимава и да не допускат злоупотреби. "До колко се е съобразил, ще стане ясно след като приключат делата, от сега не мога да кажа кой е виновен и кой не. Като длъжностно лице съм направил всичко, които е било по силите ми и каквото съм бил длъжен да направя“, заяви още Симеонов.

Още по темата от BIG5:

БСП няма да се регистрира в парламента, докато Валери Симеонов не подаде оставка

ДПС настоява за оставка на Валери Симеонов и заради ДАБЧ

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар