Сряда, 21 Ноември 2018
Четвъртък, 01 Ноември 2018 12:02

Валери Симеонов категоричен – няма да подава оставка! Исканията на БСП, ДПС и „Воля” били несъстоятелни

Изпълнил съм си ангажиментите в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Това заяви по време на специално изявление в Министерския съвет вицепремиерът Валери Симеонов по повод исканата му оставка от  БСП, ДПС и "Воля".

Симеонов ясно даде да се разбере, че няма да подаде оставка под натиск и посочи, че неговите правомощия като вицепремиер е да координира работата на Агенцията, а не да я контролира. 

„В тези изявления на опозиционните партии се призовава да подам оставка, защото трябвало да упражнявам контрол, който не съм управлявал, чух дори, че съм бил и принципал. Искам да разясня какви са моите задължения в ДАБЧ – аз имам функция на координация“, обясни Симеонов.

 „Смея да твърдя, че до момента стриктно, прецизно и ефективно си изпълнявам задълженията по координация“, заяви той и посочи като доказателство промените по отношение на трудовата миграция, които позволяват на хора от български произход да се включат в пазара на труда в страната.

По думите на Симеонов исканията за оставката му са напълно несъстоятелни. 

Валери Симеонов подробно обясни своята гледна точка за случващото се в ДАБЧ след назначаването на Петър Харалампиев за неин председател:

„Лятото на 2017 година получих сигнали за злоупотреби в дотогавашната работа на ДАБЧ. Сигналите бяха от едно лице, което поиска дискретна среща с мен. Лицето се казва Катя Матева, към онзи момент служител на Министерството на правосъдието, пряко отговорен за българското гражданство. Срещата беше проведена - бяха ми предоставени писмени данни, информация, както и сигнали, подадени в по-ранен период до ДАНС. Тъй като аз нямаше как да преценя достоверността на тези предоставени данни, на първо място се консултирах с моя колега и съратник вицепремиера Каракачанов, тъй като предложението беше от тях. Информирах го за сигналите, получих от него съгласие и предадох тези материали на съответните специализирани служби, които са компетентни институции по тези сигнали.

Доказателството за това е, че срещата беше проведена в моя кабинет пред свидетели на 30 октомври 2017 година. Аз предоставих писмената информация и устно запознах представителите на компетентните институции с информацията, която ми беше предоставена на мен. В последствие около 2 седмици по-късно имаше втора среща, за да се убедя до колко се работи по въпроса“, обясни Симеонов. Той уточни, че с това неговите ангажименти като вицепремиер и като български гражданин съгласно Наказателния кодекс, са приключили.

„Доколко те са послужили за повдигане на сегашното обвинение и съответните процесуално-следствени действия, не мога да кажа и не ми е работа да се интересувам, но по този начини отговарям на искания за оставката ми, които са несъстоятелни“, каза още вицепремиерът.

Симеонов увери, че от получаването на сигнала през 2017 г. до преди 10 дена е провел многократни срещи и е предупреждавал председателя на ДАБЧ да внимава и да не допускат злоупотреби. "До колко се е съобразил, ще стане ясно след като приключат делата, от сега не мога да кажа кой е виновен и кой не. Като длъжностно лице съм направил всичко, които е било по силите ми и каквото съм бил длъжен да направя“, заяви още Симеонов.

Още по темата от BIG5:

БСП няма да се регистрира в парламента, докато Валери Симеонов не подаде оставка

ДПС настоява за оставка на Валери Симеонов и заради ДАБЧ

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 01 Ноември 2018 12:02
  Бояна Бозаджиева: Шоуто на Слави мина няколко граници, най-вече собствената си - тази на прокламираната от него принципност и морал

  Оказа се, че Слави не е нищо по различно от сайта и автора, когото съди и на когото праща рози, написа ПР-ът на лидера на БСП Корнелия Нинова

 • Четвъртък, 01 Ноември 2018 12:02
  СКАНДАЛ! Валери Симеонов готви своя любовница за вицепремиер! Борисов е подписал предложението!

  Наглостта на управляващите „патриоти” е неизчерпаема. След като трима представители на НФСБ, начело с лидера си обиждаха дни наред българския народ, от вчера ни сервират и нова доза от разбиранията си за морал.

  Още с негласувана от парламента оставка, Валери Симеонов резервира държавния си пост, предлагайки за него своята любовница Мариана Николова. Бихме могли да считаме информацията за номинацията за достоверна, тъй като тя се появи първо във „Флагман” – сайтът на съпругата на съпартиеца на Симеонов – Валентин Касабов.

  Мариана Николова беше семпло представена като „досегашен началник на кабинета на Симеонов”, която „се ползва с изключително доверие в управляващата коалиция на премиера Бойко Борисов”.

  За мнозина русата претендентка за заместник-министър председател е неизвестна, сякаш е ново лице в политиката и администрацията. Тя обаче вече има своя опит в държавните дела.

  В държавната администрация Николова влиза като протеже на Николай Василев, твърдят източници на медията ни. След това като кадър на ДПС амбициозната дама се подвизаваше в Министерството на земеделието по времето на Мирослав Найденов и то като негова дясна ръка.

  Името й от това ведомство нашумя покрай разкриването на схема със заменки. Историята утихна, тъй като прокуратурата не видя кой стои в схемата с директните плащания и заменките. Тогава Николова е началник на правния отдел и през този отдел се отменят отказите за неправомерни плащания. Прокуратурата не видя кой срещу рушвет от минимум 30% придвижва тези откази за неправомерни плащания за ... плащане!

  Опитната в администрацията дама влезе това лято и в жълтите хроники с любителски снимки, направени на плажа на братя Диневи в „Св. Влас” (виж снимка на корицата), където се вижда, че споделя почивката си с Валери Симеонов.

  Днес, след 7-часов престой на коалиционен съвет, патриотите така и не излязоха пред медиите с изявление за съдбата на коалицията и евентуалния наследник на подалия оставка Симеонов.

  Вместо това, стана ясно, че Борисов вече е подписла официален документ, разкриващ кой отива на мястото на Валери Симеонов. Премиерът в писмо, публикувано в проправителствения сайт „Блиц”, предлага на председателя на Народното събрание персонални промени в МС, като Валери Симеонов бъде освободен, а на негово място бъде избрана Мариана Николова.

   

 • Четвъртък, 01 Ноември 2018 12:02
  Драми в Министерския съвет! Борисов заключи лидерите на патриотите, за да се разберат и помирят. След седем часа излязоха без изявление (обновена)

  Лидерите на "Обединените патриоти" (ОП) Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Валери Симеонов са били на среща в кабинета на Бойко Борисов по-рано днес. Премиерът прави усилия да подобри комуникацията между Волен Сидеров и Валери Симеонов, оставяйки ги сами, за да изяснят взаимоотношенията си. По неофициална информация те са останали заключени в кабинета му, а Красимир Каракачанов отиде на среща с иранския министър на отбраната, след което по-късно отново да се присъедини към другите двама партньори в ОП.

  Сидеров и Симеонов били заставени от Борисов да останат сами и да не напускат мястото, докато не намерят най-подходящо решение за оцеляване на голямата коалиция. Според източници на BIG5 премиерът е казал: „Не ме карайте да ви заключвам, ще ме извикате, когато сте готови”, а не е имало действително заключване. 

  Няма поводи за изявления. Няма проблеми в „Обединени патриоти”! Това каза лидерът на „Атака” на излизане от Министерски съвет  2 часа преди завършването на коалиционния съвет.

Оставете коментар