Сряда, 21 Ноември 2018
Петък, 02 Ноември 2018 13:01

България, Гърция, Румъния, Сърбия и Израел на среща в "Евксиноград"

Балканската четворка и Израел. Какво казаха лидерите след срещата на върха?

Премиерът Бойко Борисов посрещна в резиденция Евксиноград министър-председателите на Гърция и Румъния - Алексис Ципрас и Виорика Дънчила и президентът на Сърбия Александър Вучич, които ще участват в Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

Министър-председателите Бойко Борисов, Алексис Ципрас и Виорика Дънчила и президентът Александър Вучич ще обсъдят развитието на съвместните инфраструктурни проекти в контекста на свързаността на Балканите. Фокус на срещата ще бъде и задълбочаването на регионалната стабилност, както и актуални европейски въпроси.

Като домакин на събитието българският премиер е благодарил на колегите си за сериозния ангажимент към този превърнал се вече в традиционен формат, чието начало е било поставено отново във Варна през октомври 2017 г. 

Според министър-председателя Борисов фактът, че това е втората среща за изминалите шест месеца, е доказателство за продуктивността на този формат, който допринася за задълбочаването на регионалното сътрудничество и за развитие на добросъседските отношения.

Нашите четири страни споделят общи отговорности за укрепването на сигурността, икономическото развитие и свързаността на региона, е подчертал българският премиер пред колегите си преди началото на четиристранната среща. Премиерът Борисов е изразил увереност, че днес разговорите по проектите от общ интерес ще продължат, така че в оптимални срокове да се реализират постигнатите договорености, с цел обезпечаване на свързаността, сигурността и стабилността в региона на Югоизточна Европа.

Според министър-председателя присъствието на израелския премиер Бенямин Нетаняху също ще бъде в интерес на ползотворния многостранен диалог. По програма балканските лидери ще  проведат работен обяд с премиера на Израел.

Изявленията на лидерите след срещата:

Сръбският президент Александър Вучич благодари за гостоприемството и допълни, че за Сърбия проведените срещи са от особена важност. Пътищата, природният газ, железопътните линии и икономиката са най-важни за страните от нашия регион, каза той. По отношение на Сърбия са обсъдени няколко важни области, като едната от тях е енергийната сигурност и изграждането на т.нар. „Балкански маршрут“, допълни той. Друга обсъдена тема са инфраструктурните проекти. Сръбският президент отбеляза, че е провел двустранна среща с израелския премиер Нетаняху и изрази надежда той да посети Сърбия в скоро време. „Благодарни сме за подкрепата за евроинтеграцията на Сърбия. Надявам се с вашата подкрепа да докажем, че можем да избегнем каквито и да било проблеми и инциденти и да запазим мира и сигурността“, посочи Вучич. „

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас изтъкна важността на тази четиристранна среща на върха и благодари за присъствието на израелския премиер Нетаняху. Той оцени високо Българското европредседателство, проправило пътя към евроинтеграцията на Западните Балкани. Ципрас допълни, че ще се подпишат споразумение за изграждане на жп линия Бургас-Александруполис и изграждане на скоростен път от Александруполис до границата с България. Алексис Ципрас подчерта важността на енергийната сигурност на Балканите и изрази надеждата, че сътрудничеството в този формат ще продължи.

Виорика Дънчила – министър-председател на Румъния: Днешната среща е добър повод за продължението на диалога между нас, що се отнася до регионалното сътрудничество като изхождаме от общите интереси за осигуряване на стабилността в региона. Това са много важни цели в геополитическата ситуация. Уверих в ангажимента, който поема Румъния, по отношение на все по-голямата свързаност в района на Балканите, която да позволи един траен растеж в региона. В това отношение представих позицията на Румъния, която изразих и на срещата на високо равнище в Румъния. За Румъния кохезионната политика е и ще остане главната политика за инвестиции в ЕС, която ще допринесе значително за балансираното развитие на региона.

Бенямин Нетаняху – министър-председател на Израел: Работим за доброто на вашия народ като създаваме високотехнологични предпоставки да се борим с тероризма. Успели сме в много случаи да предотвратим терористични атаки и сме получили от вашите служби на всяка от вашите държави помощ, за което сме много благодарни. Не всички в нашите държави знаят за това, но аз искам да благодаря за това сътрудничество и да изразя намерението да продължим тази обща дейност да спасяваме животи. Двустранно с нашите партньори и приятели обсъдихме как да повишим сътрудничеството с Израел. Има обаче три неща в общия контекст, които са особено важни: първото е технологията, второто - енергетиката и третото е сигурността.

Бойко Борисов – министър-председател: Нашата четворка и събирането ни тук винаги е имала една цел в рамките на ЕС - да повдигнем нивото на свързаност (енергийна, инфраструктурна, дигитална) и нашата политика никога не е била насочена срещу трети страни. Точно обратното - считаме, че с влизането на Сърбия в ЕС, то ЕС ще стане по-силен. Така, че нашата четворка има за цел не само да укрепва ЕС, но и да го прави по-силен. Що се касае до енергийната сигурност, всички сме приели, че диверсификацията е от съществено значение. Не случайно ние кръстихме нашия газов хъб или газоразпределителен център "Балкан", защото думата "Балкани" е обобщаваща за всички. Това е добре за икономиките на тези страни, защото на практика ще имаме избор да купим най-евтиния газ и конкуренцията ще намалява цените, а няма да ги вдига.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 02 Ноември 2018 13:01
  Бояна Бозаджиева: Шоуто на Слави мина няколко граници, най-вече собствената си - тази на прокламираната от него принципност и морал

  Оказа се, че Слави не е нищо по различно от сайта и автора, когото съди и на когото праща рози, написа ПР-ът на лидера на БСП Корнелия Нинова

 • Петък, 02 Ноември 2018 13:01
  СКАНДАЛ! Валери Симеонов готви своя любовница за вицепремиер! Борисов е подписал предложението!

  Наглостта на управляващите „патриоти” е неизчерпаема. След като трима представители на НФСБ, начело с лидера си обиждаха дни наред българския народ, от вчера ни сервират и нова доза от разбиранията си за морал.

  Още с негласувана от парламента оставка, Валери Симеонов резервира държавния си пост, предлагайки за него своята любовница Мариана Николова. Бихме могли да считаме информацията за номинацията за достоверна, тъй като тя се появи първо във „Флагман” – сайтът на съпругата на съпартиеца на Симеонов – Валентин Касабов.

  Мариана Николова беше семпло представена като „досегашен началник на кабинета на Симеонов”, която „се ползва с изключително доверие в управляващата коалиция на премиера Бойко Борисов”.

  За мнозина русата претендентка за заместник-министър председател е неизвестна, сякаш е ново лице в политиката и администрацията. Тя обаче вече има своя опит в държавните дела.

  В държавната администрация Николова влиза като протеже на Николай Василев, твърдят източници на медията ни. След това като кадър на ДПС амбициозната дама се подвизаваше в Министерството на земеделието по времето на Мирослав Найденов и то като негова дясна ръка.

  Името й от това ведомство нашумя покрай разкриването на схема със заменки. Историята утихна, тъй като прокуратурата не видя кой стои в схемата с директните плащания и заменките. Тогава Николова е началник на правния отдел и през този отдел се отменят отказите за неправомерни плащания. Прокуратурата не видя кой срещу рушвет от минимум 30% придвижва тези откази за неправомерни плащания за ... плащане!

  Опитната в администрацията дама влезе това лято и в жълтите хроники с любителски снимки, направени на плажа на братя Диневи в „Св. Влас” (виж снимка на корицата), където се вижда, че споделя почивката си с Валери Симеонов.

  Днес, след 7-часов престой на коалиционен съвет, патриотите така и не излязоха пред медиите с изявление за съдбата на коалицията и евентуалния наследник на подалия оставка Симеонов.

  Вместо това, стана ясно, че Борисов вече е подписла официален документ, разкриващ кой отива на мястото на Валери Симеонов. Премиерът в писмо, публикувано в проправителствения сайт „Блиц”, предлага на председателя на Народното събрание персонални промени в МС, като Валери Симеонов бъде освободен, а на негово място бъде избрана Мариана Николова.

   

 • Петък, 02 Ноември 2018 13:01
  Ще бяга ли Борисов като Груевски и Санадер? На Балканите има реваншизъм

  Борисов ще има съдбата на Иво Санадер (два мандата премиер на Хърватия).

  Ще го арестуват, обвинят и ще се измъкне в болница със сърдечна и хипертонична криза.

  После ще го пуснат под гаранция от 2,2 млн. долара (за Санадер беше толкова, за нашия ще е 500 хил. лева - 1 млн.).

  И ще го осъдят като Санадер по няколко обвинения на 10 години, ще излежи половината, ще го съдят и за нови обвинения после, както Санадер.

  Много хора ме мислят за мечтател, като ги приказвам тия неща. Аз съм реалист, на Балканите има реваншизъм.

  Балканите са пълни с партийни лидери и премиери с криминално минало, или крали на едро като станали премиери.

  Някои от тях изпопадаха, арестуваха ги, осъдиха ги.

  Сега Груевски, два мандата премиер като Санадер, бяга от затвора. Защото купил бронирана лимузина.

  Борисов от първия си мандат досега е купил поне 2 бронирани лимузини - да се пази, че бил застрашен. И се заканваше да поръча на Путин да му направи бронирана Лада Нива (ама не го направи).

  Има и свидетели какво точно си е поръчал, един ден ще излязат и ще се разприказват. А то неговото само лимузини да е...

  Само се чудя дали ще бяга като Груевски и Санадер или ще заеме театрална поза на несправедливо обвинен спасител на България. И сълзи ще пророни пред камерата.

  Предполагам втория вариант.

  Иван Бакалов, фейсбук

Оставете коментар