Сряда, 24 Юли 2019
Неделя, 04 Ноември 2018 14:10

Пореден уикенд с протести срещу високите цени на горивата

След вчерашните протести в Добрич, Стара Загора и Монтана, днес в Благоевград, Пазарджик, Ямбол и Сливен се блокираха основни пътни артерии в протест срещу увеличаването цените на горивата.

Протестни автошествия срещу високите цени на горивата блокираха ключови пътища в Благоевград, Пазарджик, Ямбол и Сливен.

Протестът е масов и е не само срещу скъпите горива, а срещу поскъпването на данъците на колите, застраховката "гражданска отговорност", електроенергията и водата, споделят участници. Според хората, увеличението на доходите е несъразмерно с това на разходите.  Организаторите от Съюза на българските транспортни работници твърдят, че се подготвя по-голям протест в София. Някои шофьори недоумяваха защо колите с газови уредби също трябва да плащат по-висок данък, тъй като отделят значително по-малко емисии. 

В Благоевград протестното шествие с над 150 автомобила тръгна по главен път Е-79 от Благоевград към село Железница. Автомобилите се движеха в колона, подавайки звукови сигнали чрез клаксоните. Колоната бе ескортирана от няколко полицейски патрула.

Десетки шофьори от Ямбол и Сливен също се включиха в протестното шествие срещу цените на горивата. Над 100 автомобила с развети трибагреници, черни знамена и надути  клаксони преминаха по ямболските улици. 

Хората заявиха, че  протестират не само заради поскъпването на горивата, но и на застраховката "гражданска отговорност" на автомобилите. Протестиращите подкрепиха искането на майките на деца с увреждания, вицепремиерът Валери Симеонов да подаде оставка.

Протестиращите  за кратко блокираха движението по пътя Ямбол - Сливен.

И протестиращи от Пазарджик блокираха пътя за АМ „Тракия“. В шествието участват над 50 автомобила и около 150 души. Повече от 10 полицейски патрула охранява протеста. Преди началото на протеста на част от водачите бяха връчени предупредителни протоколи да не нарушават закона за движение по пътищата и обществения ред.

През това време автомобилите към Пазарджик се отклоняват през селата Сарая и Ивайло. След това автошествието тръгна обратно към града по бул. „Георги Бенковски“ с включени клаксони и развети знамена.

Хората заявяват, че след като на световния пазар цената на барел петрол е между 70 и 80 долара, бензинът у нас трябва да е около 1.69 лв., дизелът – 1.79 лв. и газта – 0.80 лв. Протестиращите обявиха, че шествието ще бъде мирно, но шумно.

За разлика от миналата седмица, днес протестът беше законен и се охраняваше от полицията.

В събота такива протести Добрич, Стара Загора и Монтана. Миналия уикенд протести имаше в Бургас, Варна, Пазарджик, Стара Загора, Пловдив и Хасково.

Нови протести се планират и за следващата седмица.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 04 Ноември 2018 14:10
  Скок на горивата, ако толтаксите са в акцизите

  Толтаксите да бъдат включени в акцизите на горивата предлагат двама бивши министри от БСП, които нито са финансисти, нито са специалисти по транспорт, нито по ИТ, а в момента дори не представляват по никакъв начин и партията.

 • Неделя, 04 Ноември 2018 14:10
  Туристка плати 70 лв. за чадър на плаж „Каваци”

  При по-старите концесионни договори няма ограничение на максималната цена за чадър и шезлонг. Това заяви пред БТВ началникът на отдел „Контрол на концесионната дейност” към Министерство на туризма Василка Цанева. Думите ѝ са по повод касовата бележка за 70 лв. за чадър на плаж „Каваци”, която предизвика възмущение в социалните мрежи. Тя допълни, че непрекъснато се правят проверки на концесионерите на българските плажове.

  „Проверките са много строги, от 1 юни до 1 юли минаха първите проверки и всички цени са отразени на интерактивната карта на Министерство на туризма. Пазарът определя цените. Има разнообразие от плажове – някои са с нови договори, други са със стари”, посочи Цанева и допълни, че инспекторите следят стриктно на плажовете да са със 50% свободна зона за разполагане на плажни принадлежности.

  Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)


  По думите на Константин Занев от Институт за анализи и оценки в туризма, цените за чадър и шезлонг не са нормални. „Виждаме как българина има едни очаквания за лоялност към Гърция, а не към България. Защото там знае какво ще получи за парите си и какво качество ще получи. В България никога не знае какви нови промени ще има. Започваме да губим българския турист”, коментира той.

  Представителят на Министерство на туризма заяви, че има и по-евтини цени за чадър и шезлонг, като даде пример с плажа „Бургас-Север”, където цента 1,20 лв., а на „Поморие-Централен” – 3,60 лв. „Когато се прави сравнение е редно то да се прави между големите курорти в Гърция и България, между малките населени места в Гърция и у нас”, каза Цанева.

  Експертът допълва, че и у нас вече се въвежда практиката да не се плаща за чадър и шезлонг, а де се консумира храна и напитки към определено заведение, което предлага сянка. Константин Занев посочи, че е необходима устойчива концепция за развитие на туризма и адекватни цени. „Всичко е свързано – заведения, плажове. Ние разчитаме от 10 юли до 15 август да направим целия си летен сезон. Всички разчитат да изкарат много пари. В Гърция обаче има един дълъг сезон, който е свързан с добро промотиране и маркетинг. Нашият туризъм беше на автопилот”, посочи Занев.

  Снимка: БТВ

 • Неделя, 04 Ноември 2018 14:10
  Румен Радев призова на среща с Владимир Путин за повече гъвкавост при договорите за доставка на енергийни ресурси от Русия и за намаляване на цените

  България и Русия имат стратегическо партньорство в енергетиката и следва да възприемат много по-гъвкав подход и механизми по отношение на договорите за дългосрочни доставки на енергийни ресурси, тяхната актуализация и за намаляване на цените. За това призова днес държавният глава Румен Радев на срещата си с президента на Руската федерация Владимир Путин в Санкт Петербург.

Оставете коментар