Неделя, 31 Май 2020

Неделя, 04 Ноември 2018 14:10

Пореден уикенд с протести срещу високите цени на горивата

След вчерашните протести в Добрич, Стара Загора и Монтана, днес в Благоевград, Пазарджик, Ямбол и Сливен се блокираха основни пътни артерии в протест срещу увеличаването цените на горивата.

Протестни автошествия срещу високите цени на горивата блокираха ключови пътища в Благоевград, Пазарджик, Ямбол и Сливен.

Протестът е масов и е не само срещу скъпите горива, а срещу поскъпването на данъците на колите, застраховката "гражданска отговорност", електроенергията и водата, споделят участници. Според хората, увеличението на доходите е несъразмерно с това на разходите.  Организаторите от Съюза на българските транспортни работници твърдят, че се подготвя по-голям протест в София. Някои шофьори недоумяваха защо колите с газови уредби също трябва да плащат по-висок данък, тъй като отделят значително по-малко емисии. 

В Благоевград протестното шествие с над 150 автомобила тръгна по главен път Е-79 от Благоевград към село Железница. Автомобилите се движеха в колона, подавайки звукови сигнали чрез клаксоните. Колоната бе ескортирана от няколко полицейски патрула.

Десетки шофьори от Ямбол и Сливен също се включиха в протестното шествие срещу цените на горивата. Над 100 автомобила с развети трибагреници, черни знамена и надути  клаксони преминаха по ямболските улици. 

Хората заявиха, че  протестират не само заради поскъпването на горивата, но и на застраховката "гражданска отговорност" на автомобилите. Протестиращите подкрепиха искането на майките на деца с увреждания, вицепремиерът Валери Симеонов да подаде оставка.

Протестиращите  за кратко блокираха движението по пътя Ямбол - Сливен.

И протестиращи от Пазарджик блокираха пътя за АМ „Тракия“. В шествието участват над 50 автомобила и около 150 души. Повече от 10 полицейски патрула охранява протеста. Преди началото на протеста на част от водачите бяха връчени предупредителни протоколи да не нарушават закона за движение по пътищата и обществения ред.

През това време автомобилите към Пазарджик се отклоняват през селата Сарая и Ивайло. След това автошествието тръгна обратно към града по бул. „Георги Бенковски“ с включени клаксони и развети знамена.

Хората заявяват, че след като на световния пазар цената на барел петрол е между 70 и 80 долара, бензинът у нас трябва да е около 1.69 лв., дизелът – 1.79 лв. и газта – 0.80 лв. Протестиращите обявиха, че шествието ще бъде мирно, но шумно.

За разлика от миналата седмица, днес протестът беше законен и се охраняваше от полицията.

В събота такива протести Добрич, Стара Загора и Монтана. Миналия уикенд протести имаше в Бургас, Варна, Пазарджик, Стара Загора, Пловдив и Хасково.

Нови протести се планират и за следващата седмица.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар