Неделя, 31 Май 2020

Понеделник, 05 Ноември 2018 08:50

Експерти: Готвените промени за застраховането са недопустими, за тях на Менда Стоянова може да се поиска оставката

Поправките в Кодекса навяват на мисълта, че става въпрос за лобизъм, смята експертът по пътна сигурност Настимир Ананиев.

Вчера премиерът Борисов, нарушавайки конституционното деление на властите,  разпореди на депутатите от ГЕРБ да не гласуват внесените промени в Кодекса за застраховането докато не бъдат подложени на широк обществен дебат.

Готвените промени в Кодекса за застраховане са гаф, заради който може да се поиска оставката на Менда Стоянова като председател на бюджетната комисия в парламента. Това заяви пред БНТ експертът по пътна сигурност Настимир Ананиев. По думите му, поправките в Кодекса навяват на мисълта, че става въпрос за лобизъм.

Европейският съюз е въвел определени лимити за обезщетенията при смърт на пътя и държавата не може да налага допълнителни, обясни и адвокат Петя Керанова.

Готвените промени включват поправка, която може да доведе до вълна от дела срещу държавата, тъй като застрахователят няма да е длъжен да покрие цялата сума от обезщетението при причинена смърт.

Вчера Бойко Борисов разпореди на депутатите от ГЕРБ да не гласуват внесените промени в Кодекса за застраховането докато не бъдат подложени на широк обществен дебат. Макар разпореждането да е в обществен интерес, с него Борисов наруши конституционното разделение на властите и заложеният в конституцията статут на парламентарна, а не на премиерска република.

Повод за разпореждането на премиера е това, че председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова е внесла предложение да се сложи лимит на обезщетението, което получават близките на загинали при катастрофа. Тя настоява за таван от 20 хиляди лева за обезщетение на съпруг, съпруга, на човек, живеещ на семейни начала, на дете и на родител. Предлага брат или сестра на починалия да получават по 15 хиляди лева. Предвижда и по 5 хиляди лева за човек, който е създал емоционални отношения със загиналия.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар