Сряда, 21 Ноември 2018
Понеделник, 05 Ноември 2018 08:50

Експерти: Готвените промени за застраховането са недопустими, за тях на Менда Стоянова може да се поиска оставката

Поправките в Кодекса навяват на мисълта, че става въпрос за лобизъм, смята експертът по пътна сигурност Настимир Ананиев.

Вчера премиерът Борисов, нарушавайки конституционното деление на властите,  разпореди на депутатите от ГЕРБ да не гласуват внесените промени в Кодекса за застраховането докато не бъдат подложени на широк обществен дебат.

Готвените промени в Кодекса за застраховане са гаф, заради който може да се поиска оставката на Менда Стоянова като председател на бюджетната комисия в парламента. Това заяви пред БНТ експертът по пътна сигурност Настимир Ананиев. По думите му, поправките в Кодекса навяват на мисълта, че става въпрос за лобизъм.

Европейският съюз е въвел определени лимити за обезщетенията при смърт на пътя и държавата не може да налага допълнителни, обясни и адвокат Петя Керанова.

Готвените промени включват поправка, която може да доведе до вълна от дела срещу държавата, тъй като застрахователят няма да е длъжен да покрие цялата сума от обезщетението при причинена смърт.

Вчера Бойко Борисов разпореди на депутатите от ГЕРБ да не гласуват внесените промени в Кодекса за застраховането докато не бъдат подложени на широк обществен дебат. Макар разпореждането да е в обществен интерес, с него Борисов наруши конституционното разделение на властите и заложеният в конституцията статут на парламентарна, а не на премиерска република.

Повод за разпореждането на премиера е това, че председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова е внесла предложение да се сложи лимит на обезщетението, което получават близките на загинали при катастрофа. Тя настоява за таван от 20 хиляди лева за обезщетение на съпруг, съпруга, на човек, живеещ на семейни начала, на дете и на родител. Предлага брат или сестра на починалия да получават по 15 хиляди лева. Предвижда и по 5 хиляди лева за човек, който е създал емоционални отношения със загиналия.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 05 Ноември 2018 08:50
  Бояна Бозаджиева: Шоуто на Слави мина няколко граници, най-вече собствената си - тази на прокламираната от него принципност и морал

  Оказа се, че Слави не е нищо по различно от сайта и автора, когото съди и на когото праща рози, написа ПР-ът на лидера на БСП Корнелия Нинова

 • Понеделник, 05 Ноември 2018 08:50
  СКАНДАЛ! Валери Симеонов готви своя любовница за вицепремиер! Борисов е подписал предложението!

  Наглостта на управляващите „патриоти” е неизчерпаема. След като трима представители на НФСБ, начело с лидера си обиждаха дни наред българския народ, от вчера ни сервират и нова доза от разбиранията си за морал.

  Още с негласувана от парламента оставка, Валери Симеонов резервира държавния си пост, предлагайки за него своята любовница Мариана Николова. Бихме могли да считаме информацията за номинацията за достоверна, тъй като тя се появи първо във „Флагман” – сайтът на съпругата на съпартиеца на Симеонов – Валентин Касабов.

  Мариана Николова беше семпло представена като „досегашен началник на кабинета на Симеонов”, която „се ползва с изключително доверие в управляващата коалиция на премиера Бойко Борисов”.

  За мнозина русата претендентка за заместник-министър председател е неизвестна, сякаш е ново лице в политиката и администрацията. Тя обаче вече има своя опит в държавните дела.

  В държавната администрация Николова влиза като протеже на Николай Василев, твърдят източници на медията ни. След това като кадър на ДПС амбициозната дама се подвизаваше в Министерството на земеделието по времето на Мирослав Найденов и то като негова дясна ръка.

  Името й от това ведомство нашумя покрай разкриването на схема със заменки. Историята утихна, тъй като прокуратурата не видя кой стои в схемата с директните плащания и заменките. Тогава Николова е началник на правния отдел и през този отдел се отменят отказите за неправомерни плащания. Прокуратурата не видя кой срещу рушвет от минимум 30% придвижва тези откази за неправомерни плащания за ... плащане!

  Опитната в администрацията дама влезе това лято и в жълтите хроники с любителски снимки, направени на плажа на братя Диневи в „Св. Влас” (виж снимка на корицата), където се вижда, че споделя почивката си с Валери Симеонов.

  Днес, след 7-часов престой на коалиционен съвет, патриотите така и не излязоха пред медиите с изявление за съдбата на коалицията и евентуалния наследник на подалия оставка Симеонов.

  Вместо това, стана ясно, че Борисов вече е подписла официален документ, разкриващ кой отива на мястото на Валери Симеонов. Премиерът в писмо, публикувано в проправителствения сайт „Блиц”, предлага на председателя на Народното събрание персонални промени в МС, като Валери Симеонов бъде освободен, а на негово място бъде избрана Мариана Николова.

   

 • Понеделник, 05 Ноември 2018 08:50
  Ще бяга ли Борисов като Груевски и Санадер? На Балканите има реваншизъм

  Борисов ще има съдбата на Иво Санадер (два мандата премиер на Хърватия).

  Ще го арестуват, обвинят и ще се измъкне в болница със сърдечна и хипертонична криза.

  После ще го пуснат под гаранция от 2,2 млн. долара (за Санадер беше толкова, за нашия ще е 500 хил. лева - 1 млн.).

  И ще го осъдят като Санадер по няколко обвинения на 10 години, ще излежи половината, ще го съдят и за нови обвинения после, както Санадер.

  Много хора ме мислят за мечтател, като ги приказвам тия неща. Аз съм реалист, на Балканите има реваншизъм.

  Балканите са пълни с партийни лидери и премиери с криминално минало, или крали на едро като станали премиери.

  Някои от тях изпопадаха, арестуваха ги, осъдиха ги.

  Сега Груевски, два мандата премиер като Санадер, бяга от затвора. Защото купил бронирана лимузина.

  Борисов от първия си мандат досега е купил поне 2 бронирани лимузини - да се пази, че бил застрашен. И се заканваше да поръча на Путин да му направи бронирана Лада Нива (ама не го направи).

  Има и свидетели какво точно си е поръчал, един ден ще излязат и ще се разприказват. А то неговото само лимузини да е...

  Само се чудя дали ще бяга като Груевски и Санадер или ще заеме театрална поза на несправедливо обвинен спасител на България. И сълзи ще пророни пред камерата.

  Предполагам втория вариант.

  Иван Бакалов, фейсбук

Оставете коментар