Събота, 20 Април 2019
Петък, 09 Ноември 2018 15:48

700 хиляди лв. бонуси за „постигнати резултати” и „стимулиране” за времето без Търговски регистър

Скандалното е, че са наградени хора, които от една година са били наясно, че системата може да се срине и това личи от мотивите, с които година по-рано е обявена обществена поръчка за разширяване на архива й.

В Агенцията по вписвания си раздадоха 700 000 лв. бонуси точно за периода, когато Търговският регистър се срина за 18 дни. През октомври са били разпределени 700 хил. лв. "допълнителни възнаграждения за постигнати резултати" за юли, август и септември.

„Разпоредбите на наредбата и на вътрешните правила са стриктно спазени”, заяви по този повод на извънреден брифинг в Министерство на правосъдието министър Цецка Цачева.

По думите й, когато е имало икономии, са се раздавали бонуси. „Това е изключително правомощие на изпълнителния директор. Още рано тази сутрин аз съм разпоредила извършването на проверка, която да ми даде отговор на въпроса спазена ли е наредбата“, коментира Цачева.

Тя е уверена, че няма нарушения, но ако такива бъдат констатирани, щяла да бъде безкомпромисна.

Шефката на Агенцията - Габриела Козарева, уведоми медиите, че виновните за срива на Търговския регистър не са получили допълнително материално стимулиране. Но другите - да, защото са показали добри резултати и това е начинът да бъдат "мотивирани да продължават да работят ефективно".

Според обяснението на Козарева, дори и при срива на Търговския регистър, работата в Агенцията не е спирала, дори след "инцидента", "работата в институцията е с по-голям интензитет от обичайния и се работи и в извънработно време". 

От думите ѝ става ясно, че такива бонуси могат да бъдат раздадени 4 пъти годишни. А 635 служители са получили 599 000 лева. На този фон средномесечният фонд "Работна заплата" е в размер на 813 034 лв.

Няма хора в агенцията, които да са получили 20 000 лева бонус. Най-високият е 3000 лева, а най-ниският е 700 лева. Отговорните за срива в Търговския регистър не са получили пари, но други служители, които са работили извънредно, са били наградени за труда си, уточни Козарева.

По-рано днес финансовият министър Владислав Горанов коментира раздадените бонуси, като обясни, че системата на заплащане в бюджетната сфера предвижда такъв механизъм. За него обаче е неприемливо, ако има отпуснати допълнителни възнаграждения на служители или на длъжности лица, които носят отговорност за техническия проблем, възникнал в регистъра.

В Агенцията по вписванията работят около 600 души. Според Наредбата за заплатите на служителите в централната администрация допълнителното възнаграждение за постигнати резултати се определя за „точно и в срок изпълнение на поставените задачи“, но точно в този период България беше без Търговски регистър. Скандалното е, че са наградени хора, които от една година са били наясно, че системата може да се срине и това личи от мотивите, с които година по-рано е обявена обществена поръчка за разширяване на архива й.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 09 Ноември 2018 15:48
  Цецка Цачева в ново нарушение на закона: Още живее в служебен апартамент

   

  Цецка Цачева е извършила още едно грубо нарушение на закона покрай сагата с евтините имоти на властта, алармира Lupa.bg, позовавайки се на юрист от парламента.

  Правосъдният министър в оставка не е напуснала ведомственото жилище, което обитава срещу символичен наем. По закон, в момента, в който вече има собствен апартамент в столицата, обитателя на държавно жилище е длъжен да го напусне в 60-дневен срок. Това обаче не се е случило.

  Както се оказа, видната юристка си е взела огромен и луксозен апартамент от строителите Мирянови на преференциална цена от около 630 евро квадрата. Това е първото й закупено от нея жилище в столицата.

  Както се оказа, видната юристка си е взела огромен и луксозен апартамент от строителите Мирянови на преференциална цена от около 630 евро квадрата. Това е първото й закупено от нея жилище в столицата. В момента Цецка Цачева живее един етаж над ген. Любен Гоцев в разкошен служебен апартамент в кв. „Изток”, който преди Цачева се е обитавал от царската депутатка Антония Първанова.

 • Петък, 09 Ноември 2018 15:48
  Въпреки хвалбите на управляващите: Търговският регистър пак задръстен от опашки

  На 31 март изтича срокът, в който собственици на нерабитещи фирми трябва да подадат задължителната годишна декларация за липса на дейност

 • Петък, 09 Ноември 2018 15:48
  Експерт: Няма да излезе нищо от проверките по "Апартаментгейт"

  Държавни служители си разменят пари срещу услуги, корупцията е навсякъде, твърди спецът по противодействие на корупцията Пламен Кръстев

Оставете коментар