Събота, 20 Април 2019
Събота, 10 Ноември 2018 09:57

Елена Йончева готвела разследване "бомба" за корупция в строителството

Нинова към Захариева: Кой ви упълномощи да подкрепите глобалния пакт за миграция на ООН?

Разследване за корупцията в строителството е трябвало да огласи журналистката и депутат от БСП Елена Йончева в деня, в който Сотир Цацаров поиска имунитета й. Това обяви в "Панорама" по БНТ лидерът на левицата Корнелия Нинова. Според нея действията на главния прокурор са породени от желанието на правителството да предотврати това разследване.

Нинова съобщи още, че ръководството на Строителната камара, на среща с нея, я молело да не разгласява случая, защото Европа може да ни спре финансирането. По думите й в партията насърчават Йончева да продължи с разследванията си, а атаките на главния прокурор тя определи като "политически удар" срещу разследващ журналист.

„Буквално няколко часа преди искането за имунитета ѝ тя ми показа документ, който е интересен. Обсъдихме го и решихме същия ден да изнесем тази информация. Не я изнесохме заради случилото се с имунитета. Но я насърчавам да продължи. Тя ще обяви за какво става въпрос в следващите дни, защото това е нейният труд", разказа Нинова. И добави, че става въпрос за тежка корупция в строителството.

Елена работи с контакти, информация, в ОЛАФ, на европейско равнище, за корупция в България, в правителството на Бойко Борисов, добави тя. Ръководството на Строителната камара е настоявало да не разгласява случая, защото Европа може да ни спре финансирането. Това не може да бъде мотив да продължава корупцията, категорична бе Корнелия Нинова.

Разследването срещу депутати от БСП не ни притеснява вярваме в тяхната невинност, подчерта лидерът на партията. Обвиняват Елена за пране на пари около КТБ. Откога се разследва КТБ? От две години и нещо. Защо сега се предприемат тези стъпки? След като Елена разкри кумгейт в Хасково и Делян Добрев отговори с тези нападки. След като направи филм за оградата. След като се зае с разследване на строителството на пътищата, изреди Нинова.

Явно притеснени от готвените разкрития за корупция в строителството снощи от Камарата на строителите поискаха оставките на депутатите от "БСП за България" Елена Йончева, Христо Проданов, Крум Зарков и Георги Свиленски. Поводът е искането на социалистите за независима техническа експертиза на магистралите "Тракия", "Хемус", "Струма" и "Марица", пътя Русе-Видин и Околовръстния път на София.

В студиото на „Панорама” лидерът на БСП влезе в остър спор с вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева по темата за Глобалния пакт за миграцията на ООН.

Нинова се обърна с директно с въпрос към външната министърка: „След като правителството няма решение и тепърва ще се взема, кой ви упълномощи на 25 октомври 2018 година да заявите публично: България подкрепя глобалния пакт за миграция на ООН, който ще бъде подписан през декември, само след месец, няма много време за становище. И външно министерство изразявате следната позиция: „България подкрепя окончателния вариант, в който са отразени въпроси от първостепенно значение за страната ни“. Ако няма решение нито на правителството, нито на парламент, кой ви даде право като външен министър да правите това изявление? Може нито на парламент, кой ви даде право като външен министър да правите това изявление? Може ли да информирате българското общество какви писмени указания дадохте на нашия представител в ООН как да гласува, как да обсъжда в работната група. Защото нашите дипломати там не говорят от свое име.”

Публикуваме пълния текст на разговора между Корнелия Нинова и Екатерина Захариева за Глобалния пакт на ООН, както и казаното от лидера на социалистите за разкритията на Елена Йончева:

Водещ: Сега България подкрепя ли глобалния пакт за миграцията на ООН, който тръгва да се превръща във втора Истанбулската конвенция?

Екатерина Захариева: Аз тука искам да се обърна към госпожа Нинова. Ще имате възможност да участвате в дебата. Защото първо България не е взела такова решение. Всъщност първият български политик, който публично подкрепи този пакт, беше президентът Радев миналата година в речта си по времето на ООН. Но така или иначе този пакт, който не е задължителен документ, подчертавам, който все още не е приет, и по който България все още не е изработила своята позиция, тепърва ще се присъединяват към него. Той нито е конвенция, нито ще се ратифицира, нито ще се приема. Не става дума за узаконяване на незаконната миграция, така както отново се опитва да се подведе обществото. Тепърва ще се, три министерства работят, експертите от тях, две години и половина се работи по този пакт. Имало е възможност да се изразява становище, все още има. И целта точно на този пакт е точно обратната, да се спре незаконната миграция и да се вземат 23 мерки, всяка от държавите, която реши да се присъедини на доброволен принцип за това да се спре незаконната миграция и нещо, което е целта на България – опазването на външните граници, спирането на трафика на хора и така нататък. Нека да не забравяме, защото отново във връзка със Съединените американски щати една от основните теми също беше социалната спогодба. България също е източник на мигранти, г-жо Нинова, за съжалени все още и немалко българи са мигранти по света. Така че когато говорим за социални права и законната миграция, България има интерес от това българските граждани да се третират по равен начин, но спокойно – нито е приел Министерски съвет решение, нито някой друг. Тепърва ще се обсъжда и дебатира и в парламента. Аз лично получих покана от парламента заедно с другите две министерства и министри, чиито експерти са работили. И всяка една от партиите би могла да изкаже своето становище.

Водещ: Г-жо Захариева, да обобщим с едно изречение, светът вижда ли някакви безобразия в България и обръща ли им внимание или не от това, което вие виждате навън?

Екатерина Захариева: Безобразия в България аз лично мисля, че не. Напротив. Бих казала, че чувам благодарности и похвали за Българското председателство и за това, че сме стабилна държава и обърнахме фокуса. Нормално е понякога ние повече да си търсим кусурите. На мен обаче не ми се иска постоянно да обясняваме самите ние колко сме зле. Даже по-скоро съм чувала обратното. Защо постоянно обяснявате, че толкова не сте добре? Ние не сме с такова впечатление. Нямаме причина да имаме ниско самочувствие. Нямаме причина да виждаме само негативните неща. Разбира се, че има и такива, но в никакъв случай не са само негативни. По-скоро напротив.

Водещ: Благодаря ви засега. Започваме разговора с Корнелия Нинова – председател на БСП. Добър вечер.

Корнелия Нинова: Добър вечер.

Водещ: Разбира се аз ще ви дам възможност да отговорите на това, което каза г-жа Захариева, но предлагам да не влизаме още сега в диалогичен режим?

Корнелия Нинова: По-добре да влезем сега, за да изчистим този въпрос и след това да ви отговарям спокойно на другите.

Водещ: Добре. Нека да го изчистим, но много бързо.

Корнелия Нинова: Да. Имам аз въпрос към г-жа Захариева – след като правителството няма решение и тепърва ще се взема, кой ви упълномощи на 25 октомври 2018 година да заявите публично: „България подкрепя глобалния пакт за миграция на ООН, който ще бъде подписан през декември“, само след месец, няма много време за становище. И външно министерство изразявате следната позиция: „България подкрепя окончателния вариант, в който са отразени въпроси от първостепенно значение за страната ни“. Ако няма решение нито на правителството, нито на парламент, кой ви даде право като външен министър да правите това изявление? Може нито на парламент, кой ви даде право като външен министър да правите това изявление? Може ли да информирате българското общество какви писмени указания дадохте на нашия представител в ООН как да гласува, как да обсъжда в работната група. Защото нашите дипломати там не говорят от свое име.

Водещ: Добре, може ли много кратко…

Корнелия Нинова: Те са получили от вас указания и моля да информирате обществото какви. Ако вие не го направите, аз ще ги информирам.

Водещ: Може ли кратък отговор, за да приключим тази тема.

Екатерина Захариева: Госпожо Нинова, видях, че ще извади това изказване. Госпожо Нинова, ако пактът първо не е конвенция, както подвеждате обществото, не е задължителен документ и не е присъединен още. Започна работата по него 2016 г. в ООН. Българската държава се представлява с водещ експерт от Министерството на труда и социалната политика и с помощни експерти от Министерството на вътрешните работи, Министерство на външните работи. Разбира се, действието се развива в ООН, това става чрез българското представителство в Ню Йорк към ООН. Мнението се изразява в резултат на анализа на всичките експерти и днес, повярвайте, имахме среща с експертите, не говоря с политиците. И нашите указания бяха, моля ви, четете има ли нещо, което противоречи на българската национална позиция. А тя е опазване на външните граници, спирането на незаконната миграция и право на всяка държава сама да определя миграционната си политика.

Водещ: Изчистихме ли този въпрос?

Корнелия Нинова: Не…

Екатерина Захариева: Нямаше нито един текст, който да…

Корнелия Нинова: Г-н Василев, това не е маловажно за бъдещето на Европа и на България.

Екатерина Захариева: Разбира се, че не е, госпожо Нинова.

Корнелия Нинова: И няма как да го пренебрегваме.

Екатерина Захариева: Елате, участвайте…

Корнелия Нинова: Вие не ми отговорихте кой ви даде право да направите такъв ангажимент от името на България.

Екатерина Захариева: Участвайте в дебата, изразете позиция и ние няма да вземем решение…

Корнелия Нинова: Знаем какво взимат експертите, вие защо го казвате това и кой ви е упълномощил? Защото по същия начин подписахте Истанбулската конвенция.

Екатерина Захариева: Моля?

Корнелия Нинова: Без решение на Министерски съвет, без обсъждане в парламента…

Екатерина Захариева: Защо лъжете, госпожо Нинова, решение на Министерски съвет…

Корнелия Нинова: … и днес си позволихте да кажете от трибуната на парламента, че заради България…

Екатерина Захариева: Госпожо Нинова, българските…

Корнелия Нинова: … цяла Европа няма да прилага Истанбулската конвенция.

Екатерина Захариева: Точно така е, госпожо Нинова. Българските…

Корнелия Нинова: Заради Българската конституция, госпожо, вие сте вицепремиер…

Водещ: Така, добре, нека…

Екатерина Захариева: Вижте, аз няма да се връщам на темата…

Корнелия Нинова: Българската конституция казва, че Истанбулската конвенция е противоконституционна.

Екатерина Захариева: На вас ви е много лесно да вкарвате българското общество, не сте ги измислили вие тези методи да всявате страх и напрежение…

Корнелия Нинова: Бихте ли уважили моето мнение, а след това сигурно ще имате време.

Водещ: Добре…

Корнелия Нинова: Не, отговаря ли на българския национален интерес, когато има нелегална миграция и един човек е дошъл по този начин, да сме задължени да приемаме цялото му семейство?

Водещ: Защо мене питате? Отговорете с едно изречение, една дума.

Корнелия Нинова: Вижте Пакта за миграция на ООН, нося ви го. Ако вие не сте го чели, ние да.

Водещ: Отговорете.

Екатерина Захариева: Вижте, аз няма да влизам в реплика, дуплика по текста, защото отново се случва абсолютно същото, което се случва винаги, но методите са измислени от техните учители, така или иначе. Всява страх и фалшиви новини в обществото, подвежда за интересите и ще се случи. Първо – Истанбулската конвенция беше един от приоритетите между другото и ще се случи. Първо – Истанбулската конвенция беше един от приоритетите между другото на Българското председателство на Съвета на Европа, г-жо Нинова, не на Европейския съюз, на което аз съм била министър тогава – бяха дебатирани от парламента и приети от българския парламент. И имаше решение на Министерския съвет. Нека не се връщаме. Има решение на Конституционния съд…

Корнелия Нинова: Г-жо Захариева, има решение на Българския конституционен съд. Можете ли да ми отговорите по-конкретно на един въпрос? Кога ще оттеглите вашия подпис от един акт, който противоречи на Конституцията на Република България?

Екатерина Захариева: Ако ме оставите, ще ви отговоря. Ние на 1 ноември, г-жо Нинова, Съветът по европейски въпроси към Министерски съвет е взел решение, че България ще възрази в ЕС. И това е публично решение.

Корнелия Нинова: Кога ще си оттеглите подписа, защото Българският конституционен съд каза, че тя противоречи на Конституцията?

Екатерина Захариева: Ами то това означава това решение, г-жо Нинова. България ще изрази становище, че няма как да ратифицира и, че не може да подкрепи продължаването на присъединяването на Европейския съюз към Истанбулската конвенция. Това отговорих днес в парламентарния контрол. Кое не ви е ясно?

Корнелия Нинова: Добре. Кога ще си оттеглите подписа не ми е ясно?

Екатерина Захариева: Това означава това.

Корнелия Нинова: Добре. Оттеглете го.

Екатерина Захариева: Можете да попитате министъра на правосъдието, защото като сте толкова наясно с този пакт…

Корнелия Нинова: Не ми стана ясно кой ви упълномощи да говорите от името на България, че подкрепяме Пакта за миграция?

Водещ: Г-жо Нинова!

Корнелия Нинова: Слушам.

Водещ: Шест депутатски мандата иска прокуратурата, два от които ваши. Това не ви ли притеснява?

Екатерина Захариева: Очевидно това се опитва да отклони и веднага се връщаме на Истанбулската конвенция.

Водещ: Това не ви ли притеснява?

Корнелия Нинова: Естествено, че е нормално да има разследвания, когато има някакви съмнение и данни. И ние казахме, че не ни притеснява, нито Елена, нито професор Георги Михайлов, нито нас. Вярваме в тяхната невинност и стоим зад тях твърдо като един. Но ни притесняват други неща и искаме да ни се отговаря на въпроси. Обвиняват Елена за пране на пари около КТБ. Откога се разследва КТБ? От две години и нещо. Защо сега се предприемат тези стъпки и кога започнаха те? След като Елена разкри „Кумгейт“ в Хасково и Делян Добрев отговори с тези нападки, след като направи филм за оградата, след като се зае с разследване на строителството на пътищата. Смятаме, че това е отговор на нейните журналистически разследвания за корупция и кражби във властта.

Водещ: Прокуратурата отговаря от името на правителството. Това ли искате да кажете?

Корнелия Нинова: Както искате го тълкувайте.

Водещ: Не, не. Вие ми кажете как.

Корнелия Нинова: Аз казвам какво ни е мнението.

Водещ: Подозирате прокуратурата в сговор с правителството ли?

Корнелия Нинова: Това е политически удар срещу разследващ журналист.

Водещ: Ама това е прокуратурата.

Корнелия Нинова: Който ще да е.

Водещ: Прокуратурата смятате, че прави политически удар?

Корнелия Нинова: Който ще да е. Това не е истинско обвинение за пране на пари. Как си представяте пране на пари за закупуване на фотоапарат и камера за снимане на филм в Сирия?

Водещ: Не, не. Аз говоря по същество. Вие кого обвинявате? Прокуратурата ли?

Корнелия Нинова: Никого не обвинявам. Защитавам Елена Йончева и смятам,ч е това е отговор срещу нея, но искам нещо друго да кача. Насърчаваме Ели да продължи с всичко, което е започнала. Буквално няколко часа преди да обявят искането на нейния имунитет имахме разговор. Тя ми показа документ, който е интересен. Да речем тя ми каза: „Това е бомба“. Обсъдихме го и решихме в същия ден да изнесем тази информация. Не я изнесохме, поради случилото се с имунитета. Но я насърчавам. И аз, и колегите сме зад нея да продължи.

Водещ: каква е тази „бомба“?

Корнелия Нинова: Тя вероятно ще я обяви в следващите дни. Не е морално аз. Това са нейният труд, нейните усилия, нейните разследвания.

Водещ: В каква посока е поне кажете?

Корнелия Нинова: В посока корупция при строителство.

Водещ: Строителство?

Корнелия Нинова: Да. Елена работи с контакти, с информация в ОЛАФ на европейско равнище за корупция в България правителството на Бойко Борисов.

Водещ: В строителството?

Корнелия Нинова: Да.

Водещ: Защото днес Строителната камара ви се сърди, че разследвате магистралите. Да не е във връзка с това?

Корнелия Нинова: Така че - насърчаваме я да продължи и ние ще… Кой ни се сърди?

Водещ: Строителната камара.

Корнелия Нинова: А, да. Бяха на среща при нас и аргументът им беше: „Ами, не го правете, защото ще се изложим и може да ни спрат средствата“. Това не може да е аргумент да не се бориш с корупцията, на което и да е правителство. Искаме истината, обективността да излязат наяве и казваме, че Елена ще продължи.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 10 Ноември 2018 09:57
  БСП представя кандидатите си за евродепутати

  Корнелия Нинова: Целта е победа на изборите; Елена Йончева: Да отвоюваме своето достойно място в Европа.

  На специално събитие в Южния парк в София БСП представи листата си за европейските избори.

  Лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че целта е победа на изборите, а евентуална загуба на ГЕРБ ще доведе до предсрочни парламентарни избори. 

  БСП регистрира официално листата си, чийто водач е червената депутатка Елена Йончева, в ЦИК в петък. 

  „Вече 12-та година вървим към Европа с копнеж, че България ще се доближи до тази Европа - на социалната защита, достойнство и свобода, за която всеки от вас е мечтал”. Това каза водачът на листата на БСП за изборите за Европейски парламент Елена Йончева по време на представянето на листата на левицата. Тя добави, че българинът се стреми към  Европа, в която гражданинът може да получи справедливост - и без да е приближен до властта.

  „Европа, където бизнесът не е подложен на рекет и можеш да получиш добро образоване, независимо от социалния си статус. В Европа, където доброто и безплатно здравеопазване е гарантирано от държавата”, каза още Йончева.

 • Събота, 10 Ноември 2018 09:57
  Йончева: Победата на БСП ще е началото на краха на ГЕРБ

  Следващата седмица ще покажем още доказателства, които доказват, че г-н Банов фалшифицира документи, обеща водача на евролистата на БСП

 • Събота, 10 Ноември 2018 09:57
  Нинова: Евроизборите са вот на недоверие към ГЕРБ и Борисов

  "БСП за България" регистрира листата си в ЦИК

Оставете коментар