Четвъртък, 24 Септември 2020

Четвъртък, 22 Ноември 2018 07:44

Шоуто на Борисов! Борецът срещу статуквото Слави Трифонов сервилно не зададе нито един неудобен въпрос

Нахъсан и като у дома си, премиерът не спря да се самохвали в предаването, което две години иска смяна на системата. Трифонов надмина и най-слагаческите медии.

Слави, играещ в последно време ролята на спасител на неоправданите, направи възможно най-слабото интервю с премиера Бойко Борисов.

Гръмко оповестената преди седмица възможност за задаване на въпроси от страна на граждани, се оказа въздух под налягане. Или поне по отношение на гостуването на премиера, защото угодничеството пред него нямаше нищо общо с провокативните въпроси към президента Радев, на които сценаристите си отговаряха сами.

Снощи и водещ, и сценаристи се оказаха политически и експертно неподготвени за разговор с министър-председател. От пребиваването на Борисов в студиото не последва нито една новина, не чухме нищо, което да не е говорено и преди.

Още в самото начало Борисов получи възможността да се държи като домакин, задавайки пръв въпрос към Слави: „Като журналист или като лидер на партия ще водим разговора?”.

 „Няма лидер на партия, няма и дори партия, не съм дори журналист, а само водещ на предаване", отговори Трифонов. Той уточни, че са зададени предварително над 5000 въпроса от зрители на шоуто, много от които се повтарят и затова неговият екип е подбрал и обобщил най-често срещаните от тях.

И още от самото начало – видимо напрежение и сконфузеност в поведението на Трифонов на фона на добро самочувствие и комфорт у Борисов.

Цената на горивата

Първата серия от въпроси бяха около цените на горивата: Защо при приспадане на акцизите у нас бензинът е по-скъп от този във Франция и колко данъци плаща "Лукойл"?

„Отговорът ще намерите на страницата на финансовото министерство - разпоредил съм, при издаване на касов бон на него вече да е разписано подробно колко е акцизът, данъкът и колко получава всеки по веригата”, обясни Борисов и уточни: „Между другото, бензинът в България не е по-скъп от този във Франция, днес беше 2.10 лева за литър”.

Борисов разви и теза, че когато не искаш да добиваш, а имаш огромни залежи от шистов газ, газ и петрол, цените на горивата ще са високи. Той отбеляза, че шистов газ е мръсна дума в България, докато в САЩ се добива, а у нас протести спрели и добива на обикновен газ в Добруджа.

Борисов припомни също, че „Нефтохим” е продаден на „Лукойл” от Иван Костов като премиер, а Слави като в пълна амнезия забрави да попита за отношенията между Борисов и Златев.

Фалитът на КТБ

За фалита на КТБ пък отговорността се прехвърли този път на БСП, а не на Орешарски: „Не е редно той да бъде изкупителната жертва, защото беше определен за премиер с мандата на БСП и ДПС” - така премиерът отговори на друг зрителски въпрос защо по време на първите му мандати банката е забогатяла с близо 3 милиарда лева. „По мое време КТБ беше стабилна, тогава всички банки растяха и бяха стабилни”, подчерта Борисов. Той посъветва Слави Трифонов да пита някой от БСП за фалита на КТБ, защото когато банката е фалирала, ГЕРБ са били опозиция. И пак угодно мълчание на Трифонов.

Медиите и свободата на словото

На въпрос за свободата на медиите, Борисов беше оставен комфортно да повтори тезата си, развита през миналата седмица в интервю пред Хекимян, че цензура от правителството няма и това се доказва от факта, че постоянно има негови карикатури и анализи с критики към правителството.

"Кукли сте правили с мене, шаржове, на маймуна сте ме правили в това студио, има ли натиск върху вас", попита премиерът. Мълчание на Трифонов.

Премиерът посочи, че всеки олигарх си прави медия, за да каже, че го атакуват заради нея. Някои медии пък атакували правителството, а други - прокуратурата. Що се отнася до медиите на Делян Пеевски, Борисов знаел, че той е собственик на "Монитор", "Телеграф" и едни спортен вестник и има 5% дял т.е. останалите медии били притежание на други.

На въпрос за подкрепата на депутатите на ГЕРБ на закона на Пеевски за медиите, Борисов обяви, че този закон е бил подкрепен от всички парламентарни групи. "Никой няма претенции към него, защото той изсветлява собствеността на медиите", каза още премиерът.

Партийните субсидии

"Мога да поема ангажимент и ще предложа намаляване на субсидиите на партиите", заяви Борисов в отговор на въпрос. Той обаче изрази притеснение, че така те могат да попаднат в ръцете на олигарси.

Борисов припомни, че след като на референдума, организиран от "Шоуто на Слави", се поиска преразглеждане на размера на сумата, получавана за всеки глас на избори, ГЕРБ са предложили намаляване на парите, но парламентът не е приел проектозакона.

По повод друг въпрос от референдума – за машинното и електронно гласуване, премиерът каза, че ГЕРБ е за машинното, но не и за електронното, защото при него не може да се гарантира сигурността.

"Българският народ иска електронно гласуване, ама хакерите като подредят изборите, ще се чудим какво да правим. Със злоба го казвам - имаме най-добрите хакери в света. Милиарди струва защитата на системата", поясни Бойко Борисов. Той все пак допълни, че въпреки това темата може да се дебатира в парламента, и обществото.

В Народното събрание

На въпрос защо не показва уважение в парламента и не присъства на неговите заседания, когато се решават важни въпроси, Борисов каза, че участва в парламента, когато има питане към него и "когато трябва".

"Днес нямаше такава нужда, защото вицепремиерът, който се избра, е от „Обединени патриоти” и правилно предложението го представи Красимир Каракачанов. Не ходя често, защото се използва моето присъствие, да се говорят небивалици."

Така Борисов в пълен комфорт, предоставен от Трифонов, оправда защо не изпълнява конституционното си задължение като министър-председател да се отчита пред върховната законодателна власт.

Лидерството в ГЕРБ

Борисов обясни връщането на енергийния министър Теменужка Петкова и на депутата Делян Добрев след тяхна оставка покрай скандала с искането на Гинка Върбакова да купи ЧЕЗ така: „Невинаги един партиен лидер може да надделее, когато партията каже не, с тези думи и, след като също поиска да се оттегли”. Той уточни, че те били добри експерти. Тук Слави услужливо му каза (за да не се говори, че Борисов управлява авторитарно), че той не е от лидерите, който не може да наложи мнението си. Борисов се възползва от добре поднесената фраза и отговори, че в ГЕРБ сега има демокрация, а партията се развивала.

Самохвалби Борисови

Борисов поиска няколко "секунди за реклама", в които повтори успехите на правителството в борбата с контрабандата, повишаването на доходите, увеличаването на фискалния резерв, намаляването на външния дълг, като процент от БВП и т.н. Той изрази и съжаление, че правителствата преди тези на ГЕРБ не са продали завод "Мадара" в Шумен на "Фолксваген груп", а заводът за автобуси в Ботевград е бил оставен да бъде разграбен.

В края Слави Трифонов оправда видимата си пасивност с ограниченото време на предаването – затова и много въпроси били незададени. „Ами поканете ме пак. Няма въпроси, на които да не мога да отговоря", уверено рече Борисов.

Поне да бяха пуснали балерините!

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар