Вторник, 18 Юни 2019
Събота, 24 Ноември 2018 14:16

Започна противопоставяне на протестите срещу цените - обявиха рекорд на Черен петък

Отново ден на протести в цялата страна срещу ниския стандарт на живот! В същото време статистиката отчете рекорд по харчове в Черния петък

В София има четири регламентирани протеста, които се предвижда да затруднят движението в съботния ден.

В столицата се предвижда автопоход с два лъча, които ще тръгнат около 14.00 часа от "Младост" и "Люлин" в посока центъра, където се очаква да се съберат на пл. "Александър Батенберг".

Протестът за намаляване на данъците и цените на горивата ще продължи като шествие в центъра на София. То ще започне в 14 ч. и е разрешено до 19 ч.

Протестиращите вече насочват вниманието и към други искания - оставка на Комисията за финансов надзор, намаляване на броя на депутатите, намаляване на партийните субсидии. Седящ протест започват граждани пред сградата на Министерски съвет.

Т.нар. "Марш за правосъдие" започна в 12 часа пред пилоните на НДК и стигна до Съдебната палата. Демонстрацията настоява за справедлив процес за Десислава Иванчева и Биляна Петрова, които вече 7 месеца са в ареста, и спазване на човешките права - истинска правосъдна реформа, за повече прозрачност на външната политика. Организаторите на шествието призовават да бъде подкрепена позицията на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който е един от силните критици на прокуратурата.

Столична община е разрешила и международна акция "Запали свещ", която е по повод 85 години от "геноцида чрез глад в Украйна".

В Добрич се организира мотошествие, което мина по централните булеварди в града.

Във Варна, където през изминалите седмици протестните действия бяха особено активни, също продължават демонстрациите.

Протести се организират отново и в Бургас, Перник, Монтана, Рудозем и други градове.

В същото време статистици отчитат рекордни продажби в България в деня на Черния петък - 250 милиона лева, т.е. всеки втори е похарчил средно по 410 лева за ден. Тази година се отчита и ръст във включилите се в Черния петък: 43 на сто от българите, което е с 11 процента повече от миналата година. 

Във форумите и социалните мрежи вече започнаха да се изказват съмнения за достоверността на статистиката. Но и за искреността на протестиращите. Видимото противоречие - половината българи пазаруват, другата половина протестира - според някои може да се окаже поредното размиване на натрупаното напрежение и обезсмислянето на протестите чрез противопоставяне на гражданите. В допълнение се добавят и новите теми и искания, които разконцентрират допълнително енергията на протеста.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар