Понеделник, 27 Май 2019
Вторник, 27 Ноември 2018 14:05

Президентите на България и Полша призовават за деескалация на конфликта и освобождаване на украинските кораби

„България и Полша призоваваме за незабавно връщане и освобождаване на украинските кораби от Русия и деескалация на напрежението чрез диалог”, каза президентът Румен Радев след срещата си с президента на Полша Анджей Дуда.

На съвместната среща са обсъдени критичните отношения между Русия и Украйна. „Призоваваме за сдържаност, за разум, за деескалация чрез диалог, без употреба на сила, за гарантиране на свободата на гражданското корабоплаване, за незабавно връщане и освобождаване на корабите от страна на Руската федерация. За нас като страни от този регион е много важно да не допуснем по-нататъшна ескалация“, заяви Радев. 

От своя страна полският държавен глава Анджей Дуда обясни, че е трудно да се пренебрегне това, което се случва. 

„И няма съмнение, че е необходима деескалация на напрежението. Украинските моряци, които бяха пленени от руските войски, трябва да бъдат освободени. Това е състояние, което ние не можем да приемем. И ние с президента Радев нямаме съмнение, че са нужни по-нататъшни действия тези конфликти да приключват. И с всички сили призоваваме за това”, каза Анджей Дуда.

Държавният глава на Полша заяви, че страната му ще се включи в международните действия, които ще се реализират от международната общност, за да се приключи с конфликта.

„Няма съмнение, че Русия е агресор и за пореден път се случва нарушаване на споразуменията, сключени между Русия и Украйна. И това не може да се приеме”, категоричен бе президентът на Полша.

Припомняме, че по-рано днес премиерът Бойко Борисов призова чрез съобщение във Фейсбук също за „разум и сдържаност” и „напрежението да бъде преодоляно с диалог, а задържаните моряци незабавно да бъдат освободени".

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар