Понеделник, 27 Май 2019
Четвъртък, 29 Ноември 2018 18:47

Валентин Златев разясни цената на горивата у нас и в Европа

Шефът на „Лукойл” обясни колко печелят бензиностанциите от всеки литър заредено гориво

 

„Странно е, че протестите продължават на фона на това, че цените на горивата поевтиняват. Те ще спадат още надолу”. Това каза председателят на Българската петролна и газова асоциация и генерален директор на "Лукойл България" по време на семинар в Стара Загора.

Той подчерта, че според него в протестите има чужда намеса и те не са единствено и само инициирани от хора, недоволни от цените в страната.

„Аз разбирам, че сред недоволните има и такива, които са с ниски доходи, те също са наши клиенти и ние ги уважаваме и държим на тях. Има обаче и хора, които са там заради подбудители. Тези провокатори са от сивия сектор, а недоволните не знаят за какво протестират. Годишно държавната хазна има загуби от горивата заради сивата икономика в размер на около милиард лева. Когато цените на горивата преди време се вдигаха няколко пъти, никой не протестираше, а сега това е факт, въпреки спада на цените. По-ниските цени, обаче, пак повтарям, не са под въздействие на протестите, а са съобразени със световния пазар, коментира Валентин Златев.

Колко печелят бензиностанциите?

Шефът на „Лукойл” коментира проведената наскоро среща с вицепремиера Томислав Дончев и я определи като „изключително конструктивен диалог”.

„Обсъдихме възможността да се намалят цените. Те няма как да се намалят в рамките на очакваните 30-40 стотинки, в момента няма такава възможност. Горивата могат да паднат максимум в порядъка на 5-6 стотинки с тогавашна дата, защото цените варират. Тук по-скоро големият въпрос е защо има бензиностанции, които продават за 2.20, има други за 1.80 лева? Така започнаха протестите на хората. Ние обявихме изцяло каква е била структурата на цената на всеки един литър бензин и дизел. Аз очаквам по същия начин хората, които продават на 1.80 лева, да излязат и да обявят по същия начин структурата на цената си и очаквам НАП и Министерството на финансите това е ли е възможно”, призова Златев. По думите му, разликата няма как да дойде от друго място, освен от неплащане на налози.

Той представи и разбивка, актуална отпреди две седмици, според която чистата печалба на бензиностанциите от литър гориво варира между 0,001 лева при бензина и 0,004 лева при дизела.

"Българският пазар е сред най-конкурентните в Европа", заяви още той и посочи, че последните цени на петрола и поевтиняването му все още не са отразени по бензиностанциите. За последната седмица цената на бенчмарка брент се сринала с нови 4,30 процента, а за последния месец с 22,17 процента.

Премахването на биокомпонентата може да намали цените с още до 5-6 стотинки, но включването им е регламентирано от Европейския съюз.

Минимално поевтиняване може да дойде и от модернизация на рафинерията на "Лукойл" в Бургас, но по думите на Златев тя би струвала около 1 милиарда лева - инвестиция, която към момента компанията няма намерение да прави.

Друг вариант е съкращаването на персонал в рафинерията - по думите на шефа на "Лукойл" там работят около 3 000 души, докато в подобно съоръжение в Холандия броят на служителите е 250. Постепенно, броят на работещите в българската рафинерия ще намаляват с пенсионирането на тези, достигнали определената  възраст.

Защо дизелът е по-скъп от бензина?

По думите на Златев, причината дизеловото гориво да се продава по-скъпо на дребно - въпреки по-ниския акциз - е големият брой на дизелови автомобили и в България, и в Европа, което обяснява по-голямо търсене. Според данни на КАТ към 2016 г. бензиновите автомобили са с 500 000 повече от дизеловите. Реално от 2,783 млн. автомобила в движение, 1,216 млн. са дизелови, а броят им се увеличава.

Според изнесените данни в България има 121 данъчни склада, от които четири са на "Лукойл". Става въпрос за индустриална зона, представляваща целия нефтокомбинат и всички производствени инсталации и резервоари, както и пристанищният терминал "Росенец".

Продуктопроводът на "Лукойл" от Бургас до ПСБ Илиянци с прилежащите му бази също е данъчен склад по смисъла на закона. Останалите два са доста по-малки и са в Русе и в с. Аспарухово, Варненско.

Цените в България и в Европа

Последните данни на ЕК от 26 ноември т.г. сочат, че в България бензинът без данъци и такси е сред най-ниските в Европа при 518,88 евро за 1 000 литра. Най-ниската цена е в Холандия - 502,04 евро за 1 000 литра. Т.е. разликата е около три български стотинки за литър.

При дизела цената е 634,69 евро у нас, а най-ниската цена е във Франция - 603,28 евро. Най-високите цени са в Швеция – 791 евро, Финландия – 755 еро и Гърция – 727 евро на 1000 литра.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар