Понеделник, 27 Май 2019
Петък, 30 Ноември 2018 16:17

"Газпром" потвърди: "Турски поток" ще преминава през България

"Газпром" планира да участва в процедурата по резервиране на капацитет в рамките на проекта за разширяване на газопреносната система на България, който се реализира от "Булгартрансгаз". Това се казва в съобщение на газовия холдинг, цитирано от ТАСС.

„Газпром“ следи отблизо развитието на проекта за разширяване на националната газопреносна мрежа на България, изпълняван от „Булгартрансгаз"от българо-турската до българо-сръбската граница. „Газпром" се интересува от този проект и очаква обявяването на процедурата по Фаза 3 за „Отворения сезон“. Към настоящия момент „Газпром" планира да вземе участие в процедурата за запазване на мощности, но решението ще бъде взето като се вземат предвид условията, които ще бъдат известни при обявяването на началото на процедурите от Фаза 3", се казва в съобщението.

Проектът за разширяване на газопреносната мрежа "Булгартрансгаз"от българо-турската до българо-сръбската граница ще допринесе за повишаване на сигурността на доставките на газ за България, региона и Европейския съюз, и ще добави за ЕС нови пътища за доставка на газ, подчертават още от „Газпром".

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова потвърди новината по време на брифинг в Народното събрание. „Газпром“ пусна официално съобщение, че проява интерес и ще участва в третата обвързваща фаза на пазарния тест, който „Булгарстрансгаз“ ще обяви в началото на декември, свързан с реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура в България“, заяви Петкова. 


„Европейските регламенти в областта на енергетиката предвиждат много ясно какви правила трябва да бъдат спазени ,за да се изгради инфраструктура в областта на природния газ. Според тях трябва да се проведе пазарен тест, за да се разбере дали е налице сигурност и финансова устойчивост“, каза още тя. 
„Оттук нататък следва стриктно спазване на европейските правила, за да елиминираме всички грешки от „Южен поток“. След условията, които обяви „Булгарстрансгаз“ в третата обвързваща фаза, ще стане ясно кой резервира капацитет, в какви количества и за колко години“, заяви Петкова. 

В. "Комерсант" съобщи, че "Газпром" може да доставя газ в рамките на проекта "Турски поток" в България, Унгария, Сърбия и Словакия. 

Строителството на газопровода през територията на България с дължина 496 км и две компресорни станции по оценките на "Булгартрансгаз" ще струва около 2,8 млрд лева (около €1,4 млрд), съобщава още ТАСС, позовавайки се на информация на БНТ.

Газовата компания планира да набере необходимите средства на аукцион през декември, на който на потенциалните купувачи ще бъде предложено да резервират необходимите им количества природен газ. България също възнамерява да построи газоразпределителен център, за да продава газ в Гърция и Македония и да се превърне в основен доставчик на газ за балканските стради, отбелязва ТАСС. 

Проектът "Турски поток" 

"Газпром" започна строителството на газопровода "Турски поток" през май 2017 г.Строителството на първата тръба завърши на 19 ноември 2018 г. Дължината ѝ е 930 км по дъното на Черно море до крайбрежието на Турция. След това ще бъде продължена сухопътната транзитна тръба към съседните страни с дължина 180 км. 
Руският министър на енергетиката Александър Новак е уверен, че газът по тръбопровода ще започне да постъпва към Турция и европейските страни към края на 2019 г. 

Външният министър на Русия Сергей Лавров по-рано съобщи, че към момента се проработват различни възможности за продължаване на газопровода на европейска територия, в това число по маршрута България - Сърбия - Унгария с излаз към газоразпределителния център в австрийския Баумгартен. 

Първото разклонение е предназначено за турския пазар, второто - за снабдяване на държавите от Южна и Югоизточна Европа. Капацитетът на двете тръби е по 15,75 млрд куб. метра газ годишно. Първите доставки са планирани за края на 2019 г. 

Планираните инвестиции в проекта за 2018 год са 172,449 млрд рубли срещу 92,8 млрд рубли за предишната година. Общата стойност се изчислява на €7 млрд.

Енергийната стратегия на България до 2020 г.

По-рано днес народните представители приеха с мнозинство (без НФСБ) актуализацията на Енергийната стратегия на България до 2020 г. Това е обусловено от следните факти: предстоящо изграждане на ключови проекти в региона, които ще променят основната посока и маршрути на потоците – „Турски поток”, проектите от „Южен газов коридор”, TANAP, TAP, междусистемна връзка Гърция-България (IGB), проект за нов терминал за втечнен газ в Александруполис (Гърция), газопровода East Med (с източници на газ от Средиземно море), както и позицията на „Газпром експорт", съгласно която след 1 януари 2020 г. същите нямат интерес от ползване на настоящата инфраструктура, осигуряваща входен капацитет от Румъния и изходен капацитет към Турция.

В актуализацията на стратегията беше записано, че концепцията за изграждане на газоразпределителен център (хъб) на територията на България е основана на идеята от различни входни точки на газопреносната система да постъпват значителни количества природен газ от различни източници, с цел търгуването им на хъба, както и за по-нататъшно транспортиране. В същото време в тази точка ще се организира и пазарно място за търговия с газ (газова борса), където всеки пазарен участник би могъл да извършва сделки с природен газ на пазарен принцип. 

Стратегията предвижда държавното дружество „Булгартрансгаз“ до края на годината да предприеме следните мерки: да започне разширяването на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница; да учреди дъщерно дружество, което да стартира изграждането на бъдещата газова борса; да започне процедура за придобиване на акционерно участие в изграждането на новия терминал за втечнен природен газ в Александруполис, Гърция; да предприеме действия за преструктуриране на действащия дългосрочен договор с „Газпром експорт“. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар