Неделя, 07 Юни 2020

Понеделник, 03 Декември 2018 08:07

Опасно мръсен въздух: Безветрие и токсичен смог в големите градове

Най-опасен въздух дишат в София, Перник, Пловдив, Русе, Горна Оряховица и Шумен, където запрашаването е 2-3 пъти над среднодневните норми от 50 µg/m3. Столична община призована да използваме градския транспорт.

Големите градове у нас остават в плен на мръсния въздух в следващите дни. Безветрието и задържането на студения въздух ниско над земята са причина да дишаме отрови. По данни на показателя "Air Quality Index" на Европейската комисия тази сутрин концентрацията на фини прахови частици (PM10) е над нормите в почти всеки голям град. Ситуацията се усложнява допълнително от гъстата мъгла.

Най-опасен въздух дишат в София, Перник, Пловдив, Русе, Горна Оряховица и Шумен, където запрашаването е 2-3 пъти над среднодневните норми от 50 µg/m3.  Вятър очакваме чак в нощта срещу сряда, когато насъбралият се смог ще може да бъде разнесен.

В София през неделния ден до 15 пъти над нормата беше превишението на фини прахови частици във въздуха. Най-замърсен бе въздухът в столичните квартали "Западен парк" и "Овча купел". Причината - инверсия, заради която праховите частици остават ниско в котловината на града и така се утаяват във въздуха, който дишаме.

Част от призивите на Столична община са хората, които се отопляват на твърдо гориво, да преминат към алтернативно, да се използва градския транспорт, а ако сте с кола, тя да не е със стандарт под Евро 5. Проверяват се и автосервизи, за да се установи нерегламентирано изгаряне на неразрешени горива.

По информация на зам.-кмета по екология на Столична община  Йоана Христова, 55 000 домакинства на територията на Столична община се отопляват на твърдо битово отопление, а пиковете по отношение на замърсяването предстоят и тази зима.

Запрашаването в големи количества затруднява дишането и може да доведе до увреждане на дихателните пътища. Особено чувствителни към тези замърсители за хората с хронични белодробни заболявания. 

Синоптиците прогнозират  до вторник тихо и спокойно време. Тоест вероятността за мъгли е много голяма. Те ще бъдат  особено трайни в Западната и Централната част на Дунавската равнина. Около средата на седмицата се очаква малко повече вятър. Нощта срещу сряда ще има умерен северозападен вятър и мъглите временно ще се разсеят.

(източници: Нова ТВ и БНТ)

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар