Понеделник, 27 Май 2019
Понеделник, 03 Декември 2018 08:07

Опасно мръсен въздух: Безветрие и токсичен смог в големите градове

Най-опасен въздух дишат в София, Перник, Пловдив, Русе, Горна Оряховица и Шумен, където запрашаването е 2-3 пъти над среднодневните норми от 50 µg/m3. Столична община призована да използваме градския транспорт.

Големите градове у нас остават в плен на мръсния въздух в следващите дни. Безветрието и задържането на студения въздух ниско над земята са причина да дишаме отрови. По данни на показателя "Air Quality Index" на Европейската комисия тази сутрин концентрацията на фини прахови частици (PM10) е над нормите в почти всеки голям град. Ситуацията се усложнява допълнително от гъстата мъгла.

Най-опасен въздух дишат в София, Перник, Пловдив, Русе, Горна Оряховица и Шумен, където запрашаването е 2-3 пъти над среднодневните норми от 50 µg/m3.  Вятър очакваме чак в нощта срещу сряда, когато насъбралият се смог ще може да бъде разнесен.

В София през неделния ден до 15 пъти над нормата беше превишението на фини прахови частици във въздуха. Най-замърсен бе въздухът в столичните квартали "Западен парк" и "Овча купел". Причината - инверсия, заради която праховите частици остават ниско в котловината на града и така се утаяват във въздуха, който дишаме.

Част от призивите на Столична община са хората, които се отопляват на твърдо гориво, да преминат към алтернативно, да се използва градския транспорт, а ако сте с кола, тя да не е със стандарт под Евро 5. Проверяват се и автосервизи, за да се установи нерегламентирано изгаряне на неразрешени горива.

По информация на зам.-кмета по екология на Столична община  Йоана Христова, 55 000 домакинства на територията на Столична община се отопляват на твърдо битово отопление, а пиковете по отношение на замърсяването предстоят и тази зима.

Запрашаването в големи количества затруднява дишането и може да доведе до увреждане на дихателните пътища. Особено чувствителни към тези замърсители за хората с хронични белодробни заболявания. 

Синоптиците прогнозират  до вторник тихо и спокойно време. Тоест вероятността за мъгли е много голяма. Те ще бъдат  особено трайни в Западната и Централната част на Дунавската равнина. Около средата на седмицата се очаква малко повече вятър. Нощта срещу сряда ще има умерен северозападен вятър и мъглите временно ще се разсеят.

(източници: Нова ТВ и БНТ)

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 03 Декември 2018 08:07
  Като няма велосипеди, карайте скутери

  Изградените велоалеи от столична община, повечето от които предизвикаха възмущение, че отнемат от пътното платно, явно ще продължат да са неизползваеми.

  Оказва се, че София е от малкото европейски столици без система за велосипеди под наем, но усилията на общината са насочени към нов проект - пилотно въвеждане на система за градски скутери. Това се разбира от съобщение на общинската администрация за среща между Йорданка Фандъкова и колегата й от Виена Михаел Лудвиг.

  Ситуацията много ни напомня тази с Мария Антоанета, на която се приписва репликата „Ако няма хляб, яжте пасти”. В нашия случай: „Ако няма велосипеди, карайте скутери”.

  От няколко години екипът на столичната кметица демонстрира усилия да въведе система за велосипеди под наем, но тя и досега не е видяла бял свят, а мрежата от велоалеи в голямата си част е непригодна и направена просто защото трябва да я има по проект за еврофинансиране.

  Към това, ако добавим и т.нар. борба със замърсяването на въздуха, то продължаваме да сме в сферата на теорията и добрите намерения, тъй като въпреки съпротивата на софиянци, общината държи на проекта за изгаряне на боклук в ТЕЦ "София", който ще отделя допълнително прах във въздуха.

 • Понеделник, 03 Декември 2018 08:07
  Махат паветата и „Самуиловите воини“ от площада пред „Ал. Невски“

  Архитектурно бюро, ангажирано и с ремонта "Графа" и с водната стена на площад "Гарибалди",  ще "префасонира" пространството около катедралния храм. Йорданка Фандъкова отрече махането на павета

 • Понеделник, 03 Декември 2018 08:07
  Въвежда се временна организация на движението във връзка с посещението на Папа Франциск

  Хората, които живеят в зоните, затворени за посещението на папата, ще имат право да паркират в съседни

Оставете коментар