Понеделник, 22 Април 2019
Сряда, 05 Декември 2018 11:47

Задържани са седем души, изнасяли нелегално автомати от „Арсенал” – Казанлък. Прокуратурата възлага проверка на целия завод

Седем души са задържани при разследване на ГДБОП и прокуратурата за нелегален износ на оръжие. Това стана ясно на брифинг, на който зам.-главният прокурор Иван Гешев изнесе подробности по акцията.

 

„Толкова много оръжия хванахме, колкото специалните бригади нямат. И като качество – такива заглушители, специално правени като за специалните части и баретите. От онзи ден арестувани. Една рота автомати, пистолети, гранатомети – бяха изброили 40 хил. патрона. Една част сме си я платили като контролирана доставка“. Това каза Бойко Борисов преди днешното правителствено заседание във връзка с голямото количество оръжие, открито при съвместна операция на Специализираната прокуратура и ГДБОП.

По информация на заместник-главния прокурор Иван Гешев оръжието е изнасяно нелегално от завод „Арсенал” в Казанлък. По думите му миналата събота има задържан при влизане в гараж в столичния квартал „Редута”. Открити са повече от 80 автомата "Калашников". Някои от атях са намерени в село Габарево, Община Павел баня.

„Бяха намерени десетки автомати „Scorpion“. Беше намерен и 8 кг черен барут. Има десетки спусъци за РПГ. Част от автоматите са обезопасени. Налице са и десетки хиляди патрони. Вчера беше проведена друга съвместна операция с ГДБОП, пак с десетки автомати, свързани с изнасяне от завода в Казанлък“, допълни той и уточни, че тази група е свързана с друга, която произвежда неистински документи за самоличност.

„Намерени са на израелски паспорти, канадски, италиански и всякакви други. Вчерашните две реализации – още се работят, има задържани за 24 часа, но няма привлечени към наказателна отговорност. Собственикът на търговското предприятие е задържан под стража в понеделник от Специализирания наказателен съд. Собственикът на склада беше задържан и по първото дело, той отново е в ареста. Не съм информиран как изглежда килията му“, каза още Иван Гешев, цитиран от "Фокус".

Прокурорът от Специализирана прокуратура Евгения Станкова допълни, че по първото досъдебно производство на 30 ноември е задържано лице в момента на излизане от подземния гараж, управлявайки лекия автомобил. „Извършени са в условия на неотложност претърсвания и изземвания. Цяла нощ в гаража разследващите са извършвали претърсвания и изземвания, което е приключило в ранните часове на 1 декември“, добави тя. По думите ѝ лицето е привлечено като обвиняем за държане на огнестрелно оръжие, взривни вещества и боеприпаси в големи количества и той е с мярка задържане под стража.

Ще възложим проверка на целия завод „Арсенал” в Казанлък, каза прокурор Гешев. „Продължаваме да работим как е изнасяно оръжието от завода. Имало е вътрешен начин. Оръжието категорично е излязло по нелегален начин от завода”, заяви Гешев. По думите му източникът на проблема е изнасянето. "Задържани са 7 човека. Доколкото ми е известно, има бивши служители”, каза още Иван Гешев.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар