Понеделник, 01 Юни 2020

Четвъртък, 06 Декември 2018 12:41

Приеха Закона за личната помощ. Щастливи, майките и Мая Манолова се прегръщат на балкона в пленарната зала

След близо три часа дебати народните представители приеха Закона за личната помощ на второ четене. Майките, които присъстваха като гости на балкона в пленарната зала, се запрегръщаха помежду си и заедно с омбудсмана Мая Манолова. 

Целта на закона е чрез осигуряване на лична помощ да се подпомогнат хора с увреждания да упражняват основните си права, да имат възможности за избор, независим живот, активно включване и участие в обществото и достъп до услуги и дейности.

Личната помощ ще се предоставя въз основа на изготвена оценка на потребностите и издадено направление. Броят на часовете за лична помощ се определя въз основа на четири степени.

Майките на деца с увреждания: Законът за личната помощ е законът за бъдещето на децата ни

Протестиращите майки махат палатковия лагер пред парламента. Протестът им обаче ще продължи през месец януари пред Министерство на здравеопазването, докато не се случи реформата в ТЕЛК. Майките на деца с увреждания благодариха на омбудсмана Мая Манолова за това, че е застанала зад тях. Според тях, Законът за личната помощ е законът за бъдещето на децата им.

Омбудсманът Мая Манолова: Законът за личната помощ е голяма изстрадана победа

„Спомнихме си откъде тръгнахме. От един закон - в момента, в който беше внесен, не чу добра дума от никого“, заяви Мая Манолова след гласуването. По думите ѝ това е най-критикуваният и най-отричаният проект изобщо. „Майките на деца с увреждания които дадоха урок на българското общество, на гражданите на България, че една кауза, колкото и да е невъзможна, може да бъде успешна, ако е справедлива“, заяви още Манолова. Според нея най-лесно е да се каже, че не може, не става и не е възможно. „Е, възможно е!“, подчерта тя.

Социалният министър Бисер Петков: „Радвам се, че заедно извървяхме стъпките по законопроектите“

Отправяйки благодарност към всички, работили по проектите, социалният министър отчете, че на ден Никулден имаме приети два нови закони за хората с увреждания - Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ. По думите му приемането на Закона за личната помощ не би било възможно без съдействието и ангажираността на много хора - премиерът Борисов, финансовият министър, вицепремиерът Дончев, здравният министър. „Проведохме десетки срещи, много от тях бяха твърде емоционални, драматични бих казал, но в крайна сметка стигнахме до един закон, за който наистина в началото имаше голямо отрицание и недоверие, че той може да бъде приет“, заяви още Петков.

Д-р Хасан Адемов, председател на ресорната комисия: „Благодаря на всички, които направиха възможно каузата „лична помощ“ от страдание, през надежда да се превърне в реалност.

Какво се дефинира и регламентира в Закона за личната помощ:

В новоприетия закон механизмът лична помощ се основава на гарантирана от държавата финансова подкрепа, индивидуалните потребности и избор на хората с увреждания.

Изрично се регламентират органите по предоставяне на лична помощ, ползвателите и доставчиците на лична помощ, както и изискванията за извършване на дейност като асистент.

По отношение на контрола депутатите решиха министърът на труда и социалната политика да упражнява контрола по изпълнението на закона, а кметоветена общини и доставчиците на лична помощ да упражняват контрол за предоставянето на личната помощ.

Ползвател на лична помощ или упълномощено от него лице, което декларира неверни данни или наруши правилата за ползване на личната помощ, се наказва с глоба от 100 до 300 лв.

Съгласно приетите текстове доставчикът на личната помощ по закона е общината. Парламентът реши общините да могат да преотстъпват дейностите по предоставяне на лична помощ. Това може да стане като кметът на общината с договор възложи дейностите на доставчиците на лична помощ на български физическа лица, регистрирани по Търговския закон за юридически лица и на физически лица, извършващи търговска дейност.

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП тези услуги да могат да се преотстъпват след решение на Общинския съвет.

Съгласно приетите текстове изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане планира, разпределя, контролира и отчита средствата за финансиране на личната помощ.

В закона се дефинира и понятието лична помощ. Това е механизъм за подкрепа на лица с увреждания за упражняване на правата им, за пълноценно участие в обществото, за извършване на дейности, отговарящи на индивидуалните им потребности от личен, домашен или социален характер. Механизмът гарантира възможност на лицата да изберат от кого, кога, къде и по какъв начин да се осъществяват дейностите.

Законът дефинира и понятието ползвател на лична помощ. Това е човек с увреждане, довело до ограничения в способността му за самостоятелно обслужване в ежедневието и до зависимост от чужда помощ, която да компенсира функционалния дефицит и да осигури подкрепа за упражняването на основните му права и пълноценно участие в обществото. Ползвателят на лична помощ, или упълномощено от него лице ще може да избира асистенти, участва в договарянето на условията на заетостта, в управлението и контрола на вида и времетраенето на положения труд и да подписва месечния отчет на асистента за отработените от него часове.

Личната помощ ще се предоставя въз основа на изготвена оценка на потребностите и издадено направление. Броят на часовете за лична помощ се определя въз основа на четири степени.

Първа степен на умерена зависимост, затруднения – при нужда от помощ за реализиране на различни дейности в ежедневния живот от няколко пъти на месец или необходимост от ограничена подкрепа за персонална автономност.

Втора степен на тежка зависимост – при нужда от помощ за реализиране на различни дейности в ежедневния живот до два пъти на ден или необходимост от ограничена подкрепа за персонална автономност.

Трета степен на много тежка зависимост – при нужда от помощ за реализиране на различни дейности в ежедневния живот не повече от четири пъти на ден или необходимост от ограничена подкрепа за персонална автономност.

Четвърта степен на тотална зависимост – при нужда от помощ и постоянна подкрепа от друго лице за реализиране на различни дейности в ежедневния живот повече от четири пъти на ден, поради пълната загуба на физическа, умствена, интелектуална или сетивна автономност.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 06 Декември 2018 12:41
  Америка е обречена

  САЩ имат фундаментален проблем. Всъщност, не един, а поне няколко

   

 • Четвъртък, 06 Декември 2018 12:41
  Арестуван и обвинен бе полицаят, притиснал към земята починалия при арест Джордж Флойд

  Дерек Човин е бил задържан днес – четири дни след инцидента, който предизвика вълна от съпътствани от насилие протести, които започнаха в Минеаполис, но постепенно обхванаха цялата страна

 • Четвъртък, 06 Декември 2018 12:41
  Црънчани благодариха на Делян Пеевски за подадената ръка

  Общественият съвет за развитие на Црънча и фондацията за бъдеще за Црънча с участието на ръководствата и други представители на читалище "Просвета", Пчеларско дружество -Црънча, Футболен клуб "Бенковски", Спортен клуб "Спартак" и други активисти и общественици излязоха с разширено становище по повод полученото дарение от "Интръс" АД

Оставете коментар