Понеделник, 25 Май 2020

Събота, 08 Декември 2018 07:55

Радев: Аз не съм избран, за да премълчавам истината

Президентът призова Борисов да търси диалог с хората, а не с него.

Аз не съм избран, за да премълчавам истината. Напротив - за да я изговарям и отстоявам. Не президентът, а правителството разполага с бюджета, разпределя обществени поръчки, финансира медиите. Този коментар направи президентът Румен Радев в предаването "Панорама" по БНТ.

Държавният глава даде просторно интервю за водещия Бойко Василев. Румен Радев защити позицията си, че демокрацията в България е в критично състояние. По думите му чувството за несправедливост задушава българите и те излизат на улиците. Това чувство застрашава демокрацията. Застрашава я корупцията, отчайващото състояние на медиите, продължи Радев.

Той изброи още изборните правила, които не гарантират честни и прозрачни избори. Както и това, че доверието в институция като парламента е рекордно ниско. Няма прозрачност във взимането на решения, тревожи се още държавният глава. Като друга заплаха за демокрацията той посочи и едноличните решения, които взима премиерът.

Имам всички основания да се съмнявам в състоянието на нашата демокрация. Едноличните решения са заплаха за демокрацията, нужна е стратегическа алтернатива, категоричен бе президентът.

Не приемам внушението, че виждате ли проблемите в България са резултат на липсата на диалог между мен и правителството, каза още президентът. И подчерта - не съм избран, за да премълчавам истината. А за да я изговарям и отстоявам. Не съм избран, за да пригласям на правителството. Няма нищо опасно в плурализма. Опасно е отсъствието на взаимен контрол между институциите, допълни президентът.

Той припомни скандалните случаи с бюлетините, намерени в Костинброд и депутатите, които пренасяха чували с бюлетини в изборната нощ. Мъртвите души в избирателните списъци, корпоративния вот и изборния туризъм също са неща, които притесняват президента и будят съмнение за резултатите от вота. 

Това, което трябва да направим спешно, е да се пресекат възможностите за злоупотреби в нашия изборен процес, защото такива има, смята Радев. Според него трябва да се работи спешно за изграждане на убедителна, стратегическа алтернатива. Държавният глава постави като приоритет осигуряването на възможност за широко представителство на гражданите в управленските решения и в контрола на управляващите. На първо място, смята Румен Радев, трябва да се върне доверието в българските избори изобщо, защото те са изключително важен фактор за демократичното формиране и функциониране на институциите.

Аргументите за отказ от машинно и електронно дистанционно гласуване според мен са неоснователни и укорими, посочи президентът.

Президентът говори и за протестите, недоволството на хората и това, че правителството е спряло да търси диалог с обществото. Не приемам внушението, че виждате ли, проблемите в България са резултат на липсата на диалог между мен и правителството. Бедността и несигурността са трупани с десетилетия. Те се задълбочиха през годините. Това прави труден диалогът ми с правителството, което не се вслушва в гласа на хората. Мнозинството се отнася оскърбително към протестиращите майки. Дава нелепи обяснения за своите апартаменти и скандали. Повишава данъчната тежест на по-бедните. Не мисля, че това е покана за диалог към мен, категоричен бе Румен Радев. И допълни, че не може да има съглашателство и единение в името на корупционния комфорт и на гърба на българските граждани.

Очаквам правителството да търси не диалог с мен, а с българските граждани. Да чува техните болки и очаквания, бе призивът на президента към управляващите. 

Към обществото пък Радев отправи молба да е непримиримо към заобикалянето на законите. В същото време, продължи държавният глава, хората ще завищават изискванията си към тези, които ги управляват – образование, капацитет, знание, опит, езици. 

На въпрос защо се среща с лидера на БСП Корнелия Нинова и обсъжда партийната ѝ програма „Визия за България“, той отговори: „Приех парламентарните сили по време на консултациите за съставяне на правителство. Чух техните идеи, но днес правителството не изпълнява собствената си програма. Парламентът брои кворума и произвежда лобистки закони, на които аз после налагам вето“. „Аз не искам да обсъждам боксуващи програми. Аз съм готов да обсъждам визия за бъдещето, която има ясни идеи за реформи и за модернизация на страната“, обяви държавният глава.

По думите на президента „Визия на България“ на БСП е едно от усилията в тази посока. Според него проектът на левицата е визия за решаване на проблемите.
„Аз дадох много добре моите условя за среща. Очаквам не програмата, а решителна визия за справяне с корупцията по високите етажи на властта, за справяне на спада на чуждестранните инвестиции, за справяне с нашето значително изоставяне като развитие от държавите от Източна Европа“, коментира още държавният глава.

„Старая се да говоря принципно и обосновано и благодаря на всеки, който го прави, независимо дали е БСП или която и да е организация или гражданин“, заяви президентът.

Попитан дали всеки, който протестира срещу това правителство може да разчита на неговата подкрепа, той отговори: „Зависи от неговата кауза. Ако негова кауза е отговорна, справедлива и демократична – да, той може да разчита на моята подкрепа“. По думите му „Визия за България“ е едно от усилията в тази насока и всеки гражданин може да даде своя принос.

На въпрос дали, ако някоя друга партия извади подобна визия може да разчита на неговата подкрепа, той отговори: „Разбира се“.

По думите му това трябва да е визия, която да стои много над сегашната управленска програма като амбиции за развитието на България.

Президентът отговори и на въпрос за медийната свобода в България. Имаме свръхконцентрация на медийна собственост и разпространение. Имаме комуникационни бюджети и пари от ЕС, с които управляващите си купуват собствения медиен комфорт, каза още президентът. Нямаме ясни и прозрачни критерии за държавната реклама в медиите, обяви той. Попитан какъв според него е големият проблем на медиите, Румен Радев коментира: „Вие трябва да го знаете по- добре от мен“.

Можем да видим и да съдим за рухването на професионалните стандарти по заглавията, приоритетите и темите в репортажите, заяви държавният глава. 

СТЕНОГРАМА на интервюто

ВИДЕО

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар