Четвъртък, 22 Август 2019
Вторник, 29 Януари 2019 16:02

Честити 80 години на академик Георги Минчев!

Роден на 29 януари 1939 г. в София той е сред най-тачените съвременни наши композитори

Свързан с музиката от най-ранните си детски години, композиторът Георги Минчев през 1972 г. печели голямата стипендия на ЮНЕСКО по музика и специализира в САЩ, Франция и Англия. В Париж за няколко месеца учи в “Le Conservatoirе de Paris” при големия френски композитор Оливие Месиан.

По-късно (1976 г.) специализира в ИРКАМ, Електроакустичен център за музика при „Бобур”, Париж при известния съвременен композитор Лучано Берио.

Започва работа в Българското национално радио (1959 г.), където в продължение на 40 години е заемал различни длъжности: редактор, отговорен редактор, зам.-главен редактор, главен редактор, музикален директор и главен художествен ръководител на "Музикална продукция и състави" на БНР.

Успоредно с това е бил много години секретар и заместник-председател на Съюза на българските композитори и по-късно негов главен секретар.

В периода от 1988 до 1995 г. – седем години без прекъсване, един път месечно, Г. Минчев е водил едночасово предаване „Музикалния живот на България“ по Френското национално радио „France Musique“. Тези 74 на брой емисии са излъчвани „на живо“ от студио в БНР, на френски език с водещ Мишел Годар – известен френски журналист и художествен критик – и в тях Минчев е представял всички важни музикални събития в България, концертни изяви, музикални фестивали, нови записи от концертното студио, правил е творчески портрети на музиканти, композитори, изпълнители, всичко това придружено с много българска музика във всички жанрове от фонотеката на националното ни радио.

През 1998 г. напуска БНР и живее до 2008 г. в гр. Хайделберг.

Георги Минчев е награждаван с най-високи национални и множество международни награди. Носител е на званията „Заслужил артист”, „Лауреат на Димитровска награда”, на множество ордени и медали; носител е на наградата на София от Софийска градска община, получавал е много награди от Съюза на българските композитори за произведения, изпълнени на прегледите „Нова българска музика”. Негови песни са печелили призове на конкурси и пр.

Записи на негови произведения са осъществявани в студиата на: Българско национално радио, Московското радио, Звукозаписна фирма „Мелодия”, Холандското радио NOS в Хилверсум, Френското радио, Радиото в Сидней (Австралия), Концертно студио във Вашингтон, Баварското радио в Мюнхен, RAI (Италия), Радиото в Братислава, Берлин, Будапеща, Румънското радио в Букурещ, Радиото в Санкт Петербург, Мадрид, Хавана, Богота, Стокхолм, Фламандското радио в Брюксел.

Носител е на Голямата награда „Сирак Скитник” на Българското национално радио за цялостен принос (2008 г.).

Носител е на най-високата награда на Министерството на културата „Златен век” (2014 г.)

През 1979 г. неговия Концерт за пиано и оркестър е селекционирана творба от Международната асоциация на музикалните експерти в САЩ, номинирана е за наградата „Кусевицки” и е класирана на първо място между препоръчаните творби на Международната трибуна на композитора в Париж (1981 г.).

През 1989 г. Минчев е удостоен с Европейската награда „Лоренцо-Великолепният” на Международната академия „Медичи” във Флоренция и му е присъдено званието „Почетен член ” и „Почетен сенатор на Академията”. На тази сесия са удостоени Франсоа Митеран, Питер Устинов и Хенри Розентал.

Видео - концерт за пиано и оркестър

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 29 Януари 2019 16:02
  Дмитрий Медведев идва в България през март

  За пръв път министър-председателят на Руската федерация посети България през 2008 г.

 • Вторник, 29 Януари 2019 16:02
  Корнелия Нинова на 50!

  Социолози, общественици и политици за лидера на БСП в навечерието на нейния юбилей

 • Вторник, 29 Януари 2019 16:02
  Господ прибра при себе си Тончо Русев

  Българската популярна музика осиротя днес

  Семейството на композитора разпространи тъжната вест с кратко съобщение, в което се отбелязва, че освен голям композитор, Тончо Русев е бил преди всичко голям човек.

  Неговите песни са наистина една епоха в българската популярна музика. Песни, които се пеят от няколко поколения, защото през своя над 40-годишен творчески път, той докосваше най-нежните струни на душите ни чрез гласовете на Лили Иванова, Васил Найденов, Веселин Маринов и др. Неговите песни се изпълняват с успех и от чуждестранни певци, между които София Ротару, Филип Киркоров, Дагмар Фредерик, Фара Мария и др. Повечето от песните му са създадени по текстове на български поети като Елисавета Багряна, Иван Вазов, Ваньо Вълчев, Дора Габе, Атанас Далчев, Дамян Дамянов, Калин Донков, Георги Джагаров, Петя Дубарова, Евтим Евтимов, Павел Матев, Христо Фотев, Борис Христов.

  Тончо Русев винаги ще ни липсва. Той беше творец, целунат от Господ и Господ го прибра при себе си на третия ден след Великден.

  Поклон, Маестро!

Оставете коментар