Понеделник, 27 Май 2019
Неделя, 17 Март 2019 15:28

„Цаца, ама риба! Риба, ама цаца!”

„Сценарист на "Кит" е старият стършел Христо Михов - Черемухин, който изпитва както човешка мъка, така и сатирична гордост от свалянето на филма от програмата на кината.

Властта вижда в комедията подлата метафора, че в отчетите на социалистическото съревнование една уловена цаца се превръща в уловен кит. Остава в обръщение между хората култовата фраза "Цаца, ама риба! Риба, ама цаца!"

Да, тази реплика от филма „Кит” наистина битува, а и ще продължава да битува в живота ни. Някак вечно приложима във всички сфери, защото човекът явно така е устроен – да се лута между реалността и стремежът да я преувеличи в своя полза. Черемухин (17.03.1930 – 22.12.2003) успя с филма „Кит” (1969) да „набара дамара” на изкривяването, което за съжаление бе характерно не само за онзи исторически период.

Христо Михов - Черемухин

Китът на заблудата и самозаблуждението плува и в настоящето ни, блика с пълна сила фонтанчето му в предизборни обещания, в отчети за дейност, в статистика, в гръмки изявления и още по-гръмки обяснения какво точно е казано, а не е било разбрано, изобщо с чертаенето на едно светло бъдеще, родено от прекрасното настояще, което после се оказва просто консервирана в бурканче хамсийка. Отбелязвайки рождената дата на един от най-смелите ни сатирици, ви напомняме емблематичния филм. Не е задължително да го гледате целия, просто вижте двете писма в началото му – те са достатъчно ясни, а самата лента е за удоволствие.

към филма - vbox7.com

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар