Вторник, 11 Август 2020

Събота, 30 Март 2019 18:15

„И носталгията вече не е такава, каквато беше преди…”

Симон Синьоре (25.03.1921 – 30.09.1985) остава като една от най-талантливите актриси на 20-и век, но леко в сянката на прочутия си съпруг Ив Монтан.

Тя печели сърцата на публиката си от театралната сцена и обичта на зрителите от големия екран.

Ярка звезда в световното кино през 50-те и 60-те години, тя има в колекцията си престижни филмови награди. Снима ленти, останали култови – „Път към висшето общество”, „Гори ли Париж?”, Корабът на глупците”, „Салемските вещици”, „Изгорелите хамбари”, „Котката”…

Животът й е като на кино – любов и изневери, смях и сълзи, приключения и самота. За никоя жена не е лесно да живее с Ив Монтан и да не попадне в грандиозен скандал.

Невъзможно е. Сред многото такива, особено голяма е забежката му по Мерилин Монро. Когато изневярата на нейния съпруг става достояние на жълтата преса, Симон Синьоре отговаря на нахалното репортерско любопитство с въпроса:

„А какво бихте направили вие, ако се окажете прекалено близо до Мерилин Монро?“

Симон с "Оскар" заедно със Ив Монтан

Чувството й за хумор обаче не винаги я спасява, отстъпвайки място на горчивината. Актрисата трудно успява да запазва самообладание и в моменти на слабост посяга към чашката. От своя страна Ив Монтан се чувства до известна степен неловко до интелигентната си съпруга, владееща три езика и познаваща великолепно историята като наука, но именно нейното превъзходство по необясним начин го привързва към нея, дори и когато от неотразима блондинка тя постепенно се превръща в подпухнала и не особено привлекателна възрастна жена. Те са заедно до смъртта на Симон, една двойка, преминала през изпитанията на живота, звездна и блестяща на екрана и всеки сам с демоните в себе си, но подкрепящи се взаимно в общата им самота.

„И носталгията вече не е такава, каквато беше преди…”

Синьоре пише една изключителна автобиографична книга – „Носталгията вече не е каквато беше по-рано”, меланхолична и примесена с тънка печал. Последният филм, който съпрузите снимат заедно е „Питон 357”.

Монтан е в главната роля, а Симон играе епизодична роличка на съпруга – възрастна, болна, самотна жена. Такава си отива, изтощена от мъчителната болест. Но Ив държи ръката й. А от старите ленти ще ни гледа една разкошна красавица с много тъга в ъгълчето на окото. Същата, която казва „Любовта е сляпа, но животът е такъв добър окулист!”.

Резултат с изображение за Симон Синьоре

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар