Събота, 26 Септември 2020

Сряда, 22 Май 2019 15:47

Артър Конан Дойл: Целият ми живот представлява непрестанно усилие да избягам от скучното

Още любими цитати от разкази за Шерлок Холмс

Сър Артър Конан Дойл е роден на днешната дата, 22 май, през 1859 г. в Единбург. „Бащата“ на най-известния детектив Шерлок Холмс се дипломира като лекар, но открива истинското си призвание в писането. Творчеството му е събрано в седемдесет тома. Артър Конан Дойл придобива световна слава с романите и разказите за Шерлок Холмс, а „Баскервилското куче” и „Знакът на четиримата” са безспорно сред най–прочутите му творби.

Да си припомним незабравими мисли на детектива, приписани му от неговия създател:

"Нищо не ми доставяше такова удоволствие, както възможността да наблюдавам Холмс и да се възхищавам на неговите бързи изводи, винаги основани на логиката..." („Пъстрата лента“)

"Аз чета само криминалната хроника и скръбните вести. Те са най-поучителни." („Благородният ерген“)

"Моя стара максима е, че като изключиш невъзможното, онова, което остава, е истината, колкото и невероятна да изглежда" („Бериловата диадема“)

"Моля да не споменавате името ми във връзка със случая, тъй като желая да ме свързват само с престъпления, чието разкриване представлява известна трудност. Да вървим, Уотсън!" („Картонената кутия“)

"Никога не гадая. Противен ми е този отвратителен навик, той вреди на способността да се мисли логично." („Баскервилското куче“)

"Ти също виждаш, но не умееш да забелязваш. Разликата между едното и другото е ясна." („Скандал в Бохемия“)

"Целият ми живот представлява непрестанно усилие да избягам от скучното, сиво ежедневие." („Клубът на червенокосите“)

„- Тогава отидохте до дома на свещеника, почакахте отвън известно време и накрая се върнахте във вилата си.

- Откъде знаете?

- Проследих ви.

- Не забелязах никого.

- Точно така става когато аз следя някого.“ („Дяволският крак“)

"Проявил си изключително постоянство в разследването си, Уотсън. В момента не мога да се сетя за нито една грешка, която да си пропуснал да направиш. В резултат на действията си успя да вдигнеш тревога навсякъде и все пак нищо да не откриеш." („Изчезването на лейди Франсис Карфакс“)

"Ако някога можете да отделите време - една-две години например, съветвам ви да проучите професор Мориарти." („Долината на страха“)

"... финансовият свят може би ще открие, че господин Нийл Гибсън е научил нещичко в училището на скръбта, в което всички минаваме земните си уроци." („Загадката на моста Тор“)

"Приветливостта на някои хора е по-смъртоносна и от изблиците на жестокост у приматите.“ („Знатният клиент“)

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар