Неделя, 25 Август 2019
Четвъртък, 06 Юни 2019 09:42

Любов, стихове и дуели

220 години от рождението на Александър Пушкин

 

Александър Сергеевич Пушкин е роден на днешния ден, 6 юни, 1799, в Москва. Баща му, Сергей Лвович, принадлежи към стар дворянски род, историята на който може да бъде проследена до 800 години назад. Майка му Надежда Осиповна, родена Ханибал, е внучка на Абрам Ханибал – „арапа на Петър Велики“, чернокож роб от Абисиния (Етиопия), изпратен като подарък от Константинопол. По- късно Ханибал става отговорник за строежите на морски крепости и канали в цялата Руска империя.

Ще разкажем още малко известни факти, които ще се сторят интересни дори на тези, които знаят „Евгени Онегин“ наизуст.

Пушкин имал спомени за себе си от 4-годишна възраст. Разказвал, че си спомня как веднъж, по време на разходка забелязал, че клоните на дърветата треперят и земята се движи, а последното земетресение в Москва било регистрирано през 1803 г. Приблизително тогава се случила и първата му среща с царя – той едва не попаднал под копитата на коня на Александър I. За щастие, конят бил овладян и единствената, която се уплашила, била бавачката. 

Постъпил в знаменития Царскоселски лицей на 12 години, и то с връзки – чичо му бил личен приятел с министър Сперанский, който основал лицеят. Подбраните ученици били общо 30 и сред тях бил Александър. През 1817 г. при завършването, той бил 26-ти по успех от общо 29 завършили, като показал способности само в руската и френската словесност, и във фехтовката. Заниманията му включвали предимно френска поезия, затова го наричали „французинът“. Тук Пушкин за първи път се чувства Поет: талантът му е признат от другарите му в лицея, както и от корифеите на руската литература Державин, Жуковски, Батюшков, Карамзин.

В лицея Пушкин за пръв път открил любовта. Казват, че започнал редовно да посещава публичните домове на 14, продължавал да ги посещава и когато бил вече женен. Докато ухажвал бъдещата си съпруга, разказвал на приятелите си: „Аз съм възхитен, аз съм очарован... накратко, съм огончарован.“. Венчава се за  Наталия Гончарова през 1831 г. Той не блестял с особени физически качества, не бил красив, за разлика от съпругата си, която била и десет сантиметра по-висока и с 13 години по- млада от него. Затова, когато ходели на бал, Пушкин се стараел да стои по-далеч от нея, за да не е натрапва на очи контраста.

Полицейският чиновник Попов написал за него: “Той беше в пълния смисъл на думата дете, и както децата, не се боеше от нищо.“. Дори най-големият му литературен враг Фадей Булгарин признава: “ Скромен в съжденията, любезен в обществото и дете по душа.“. Смехът му поразявал околните така, както и стиховете му. Обичал да се смее и често казвал, че това, което възбужда смях, е добро и позволено, а това, което разпалва страсти – престъпно и пагубно. 

Първият дуел на Пушкин се състоял в лицея, а в продължение на целия му живот дуелите били около 30. Самият той предизвиквал на дуел различни хора стотици пъти. Всеки спор с него можел лесно да прерасне в покана за стрелба. Освен склонноста към скандали, поетът имал много дългове от карти. Обикновено намирал средства да ги покрие, но ако се случело да не успее, рисувал злостни карикатури и пишел обидни епиграми  на кредиторите си.

През 1837 г. Пушкин е предизвикан на дуел от родственика си Жорж Дантес  - известен френски монархист, политик и сенатор, женен за сестрата на съпругата му. Дантес остава в историята главно с това, че ранява смъртоносно поета. Дуелът е предвиден не със смъртоносна цел, а само като жест на чест.  По ирония на съдбата краят е фатален. Изчаквайки формалния изстрел на развълнувания и изнервен Пушкин, Дантес  се оказва още по- изнервен и нетърпелив и стреля пръв. Предвиденият изстрел в крака се оказва неконтролиран от нервността на Дантес и той улучва Пушкин в коремната област. Поетът е ранен смъртоносно и след два дни умира. Последните му думи били на разкаяние за това, че не е спазил царската заповед за забрана на дуелите.

Любов, стихове и дуели

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 06 Юни 2019 09:42
  „Един човек е обичан просто, защото е обичан. Няма нужда да има причина за любовта”

  20 + 1 цитата от най-продавания автор в България, роден на днешния ден

 • Четвъртък, 06 Юни 2019 09:42
  "Винаги съм вярвал, че истинската любов е любов между два ума, макар че тялото понякога отказва да го признае”

  10 + 1 цитата от неподражаемия Рей Бредбъри (22 август 1920 - 5 юни 2012), който създаде нови светове и нови усещания за нашия стар свят

 • Четвъртък, 06 Юни 2019 09:42
  В Поморие ще се проведе премиера на поетичната книга „ГРАДЪТ – поезия и фотография“

  Премиерата на поетичната книга „ГРАДЪТ – поезия и фотография“ и откриването на фотоизложбата ще се състоят в навечерието на Световния ден на фотографията, на 18.08.2019 г. /неделя/ от 19.00 часа в Народно читалище “Просвета 1888”, Поморие, съобщиха от пресцентъра на Общината. Специални гости и участници в културното събитие с концерт ще бъдат поетът и драматург Недялко Йорданов и композиторът Хайгашод Агасян.

  „Похвално е отпечатването на тази книга „ГРАДЪТ – поезия и фотография“, в която неколцина автори разкриват и дават талантлив художествен израз на своята емоционална и духовна връзка с родния град. Съставителите на тази книга са направили своя избор и ни представят по един добър начин творчеството на поети, съдбовно свързани с Поморие и обрекли на Поморие талантливото си слово. Усетът за Поморие се засилва от прекрасните фотографии от един фотоконкурс и те носят отделно свой лиричен поглед към града и неговото море“ – дава висока оценка за изданието Ваньо Вълчев – поет, писател, театрал, журналист, кино и телевизионен режисьор.

  Книгата включва поетични творби на Яворов, Весела Страшимирова, д-р Васил Костадинов, Боян Чимов, Иван Кунев и 15 фотографии от Поморие, които ще бъдат представени на фотоизложбата “ГРАДЪТ”. Снимките бяха подбрани чрез номинации на авторитетно жури от фотографи в състав: Диди Андреева, Тодор Динев – Тото и Георги Димитров. Във фотоконкурса „ГРАДЪТ“ участваха над 100 кадъра на автори от 3 държави – България, Русия и Великобритания. Отличените фотографии са дело на: Андрей Климов, Борис Кратман, Валентин Найденов, Ваня Герасимова, Георги Фотев, Ирина Карачева, Красимир Колев, Маргарита Дикова, Петър Шипчанов, Тодор Тодоров и Чавдар Чернев. Първите три призови места (I-ва награда – 400 лева, II-ра награда – 300 лева и III-та награда – 200 лева) ще бъдат обявени в деня на културното събитие.

  Културният проект „ГРАДЪТ – поезия и фотография“, включващ издаването на книга с поезия и фотографии, фотоконкурс и изложба, посветени на Поморие, се осъществява благодарение на финансовата подкрепа на д-р Васил Костадинов. Автор на проекта е журналистът Стоян Тончев, който заедно с Боян Чимов  е и съставител на книгата. Редактори са Боян Чимов и Светла Асенова, а издателството е „Либра Скорп“ – Бургас. Партньори: Сдружение „Граждани за Поморие“ с председател Ангелина Мерджанова; екип на информационния сайт LIBERTA.BG и НЧ „Просвета 1888“ Поморие. Предговорът на изданието е на Ваньо Вълчев, а автор на корицата на поетичната книга е известният художник-маринист и почетен гражданин на Поморие – Йордан Маринов.

Оставете коментар