Понеделник, 25 Май 2020

Петък, 07 Юни 2019 14:19

Хенри Милър: "Нямам пари, нямам средства за прехрана, нямам надежди. Аз съм най-щастливият човек на земята"

Хенри Милър е американски писател и художник. Известен е със своите романи, които притежават автобиографични, еротични, философски, мистични елементи. Особена популярност придобиват текстове „Тропика на Рака“, „Тропика на Козирога“ и „Черна пролет“, които пише в Париж през 30-те години на 20 век.

 "Нямам пари, нямам средства за прехрана, нямам надежди. Аз съм най-щастливият човек на земята. Преди година, преди шест месеца, смятах, че съм творец. Сега въобще не мисля за това. Аз действително съм творец. Вече нямам нищо общо с литературата. Не останаха книги за писане, слава Богу. А тази? Това не е литературно произведение, а клевета, злословие, сквернодумство. Не е книга в нормалния смисъл на думата. Не, това е едно непресекващо оскърбление, храчка в лицето на Изкуството, ритник в задника на Бог, Човек, Съдба, Време, Любов, Красота… каквото си изберете."

— из „Тропик на рака. (Tropic of Cancer)

Освен на романи Хенри Милър е автор и на разкази, литературоведски есета и критика.

Всъщност, едва ли друг човек е издигал толкова високо в художествена литература нашите най-стари инстинкти.

Сексуалността е заложена във всеки, но мината през призмата на Хенри Милър се превръща в едно пътуване навътре към същността и душата на човек. Един от най-големите гении, които крещят с цяло гърло или нашепват, точно това, което човек винаги е желал да осъзнае и преосмисли в себе си.

Възрастният Милър

Родителите на Милър са потомци на немски емигранти. Като дете той живее в Бруклин, завършва гимназия, записва Сити Колидж, но само за 2 месеца.
Работи на различни места и с различни професии – като библиотекар, шофьор на такси и др.

През 1917 г. среща първата си жена. Втората му женитба е с жена, която го поддържа в творческата му кариера. Тя спестява пари, които му позволяват да пътува из Европа.

От 1930 до 1931 г. живее в Париж като европейски редактор на списание „Феникс“. Именно там издава „Тропика на рака“, благодарение на който става известен.

Според мнозина "Тропик на Рака" е един от най-великите романи посветени на Париж през 20 век.

През 1939 г. отива в Гърция, но поради наближаващата война се завръща в Щатите. Установява се в Калифорния – в Биг Сур. Там става водещ деец в артистична колония и се жени още 2 пъти.

Негови са думите:

"Истинският лидер няма нужда да води – достатъчно му е да посочва пътя."

"Най-голямата лъжа е да обещаеш да обичаш един човек цял живот."

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар