Неделя, 05 Април 2020

Неделя, 09 Юни 2019 13:12

След израза „да обичаш“, „да помагаш“ е най-прекрасният на света

176 години от рождението на Берта фон Зунтер - жената, на която дължим Нобеловата награда за мир и която става първата нейна носителка, пацифистка и автор на антивоенния роман „Долу оръжията!”

 

„Една от вечните истини е, че щастието се ражда и развива в мир, а едно от вечните права е правото на всеки да живее.“

„Инстинктът за самосъхранение в човешкото общество предизвиква постоянен подсъзнателен бунт срещу постоянно обновяваните методи за унищожение на човечеството.“

„След израза „да обичаш“, „да помагаш“ е най-прекрасният на света“

„Алфред Нобел вярваше, че социалните промени се въвеждат бавно и понякога чрез индиректни действия.“

„Бъдещето принадлежи на добротата.“

„Странно е колко са слепи хората! Ужасяват се от стаите за мъчения през Средновековието, но сегашните им оръжия ги изпълват с гордост.“

„Търси в себе си или никога няма да откриеш каквото търсиш.“

„Как може да се постигне справедливост, когато за изкуплението на старо зло се извършва ново?“

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 09 Юни 2019 13:12
  Мартин Лутър Кинг, който завеща на света своята мечта

  На 15 януари e роден един от най-значимите борци срещу несправедливостта и дискриминацията

 • Неделя, 09 Юни 2019 13:12
  Ципрас и Заев - фаворити за Нобелова награда за мир

  Гръцкият премиер Алексис Ципрас и македонският му колега Зоран Заев са сред фаворитите за Нобеловата награда за мир. Това твърди Виктор Нумелин, специален редактор за Нобеловите награди на шведската информационна агенция ТТ, съобщава БНТ.

  "Трудно е да се каже кой е кандидат и кой не. Публична тайна е, че (имената им) се споменават за наградата. Всяка година се правят много предположения и дискусии за това кой ще вземе наградата и на коя област (членовете на комисията) биха искали да обърнат внимание. Тази година говорим много за Корейския полуостров, за положението с миграцията, за ситуацията между Гърция и Македония с преговорите между тях", заявява шведският журналист.

  Нумелин подчертава, че за много членовете на комисията това ще бъде "идеалната" награда.

  "Би било идеално наградата за мир да бъде дадена например на премиерите на две страни или на някого другиго, който е преговарял. На тях им харесва ситуацията, в която някои преговарят, достигат до споразумение, поставят го на масата, вместо да се опитват да разрешават някаква военна криза или санкции", казва журналистът.

  Нумелин все пак добавя, че ниският процент на участие в референдума в Република Македония прави нещата по-трудни, но нищо не е изключено.

 • Неделя, 09 Юни 2019 13:12
  Предлагат Тръмп или Ким Чен-Ун да вземат Нобеловата награда за мир. България отново е ощетена, няма кой да номинира посредника между Изтока и Запада от Банкя

  Американският президент Доналд Тръмп се разтопи от предложението на южнокорейския лидер Мун Дже-Ин да го номинира за Нобелова награда за мир. Повод са усилията, които милиардерът е положил за нормализиране на положението на Корейския полуостров. "Мун е много любезен, ако наистина направи такова предложение. Основно ние се нуждаем от мир. Това беше голям проблем, но мисля, че всичко ще се оправи. Ще видим. Президентът на Република Корея е много благороден, оценявам предложението му, но засега е необходимо да се погрижим за сегашната ситуация двете Кореи", каза скромно Доналд Тръмп. 

  Тези, които искат да награждават Тръмп, твърдят, че краят на Корейската война са значителни постижения за Нобеловата награда. Бившият американски президент Барак Обама получи Нобеловата награда за мир през 2009 г., девет месеца след влизането си в Белия дом. Наградата бе връчена за "изключителни усилия за укрепване на международната дипломация и сътрудничество между хората". В същото време се появиха предложения Ким Чен-Ун да вземе наградата за мир. В интернет веднага тръгнаха бъзици, че България отново е ощетена, защото няма кой да издигне номинацията на Бойко Борисов, който сближава Турция и Европейския съюз, помага на Западните Балкани и се обяви за канал на посредничеството между Изтока и Запада. 

Оставете коментар