Понеделник, 23 Септември 2019
Четвъртък, 11 Юли 2019 15:32

„В любовта няма никакъв грях. Любовта е от Бога”

19 + 1 цитата за любовта от Петър Дънов в деня на 155-годишнината от рождението на Учителя

 

Имаш право да обичаш, но нямаш право да обсебваш. Природата не позволява да се обсеби това, което тя е дала. Тя дава нещо, за да го употребиш, но не да го обсебиш. Тя всякога ще противодейства, ако искаш да завладееш това, което е създала.

Кой трябва да обича: слабият или силният? Слабият не може да обича. Само силният обича.

Смисълът на живота се състои в това, да намериш онзи, който те обича, и когото ти да обичаш.

Като обичаш някого, ти трябва да мислиш какво добро да му направиш, да му предадеш любовта си по реален начин, да го задоволиш. Само така той ще разбере, че го обичаш.

Ако ти за любовта не си готов да пожертваш всичко в света, ти не можеш да разбереш живота. Човек трябва да бъде готов да жертва. Не да напусне живота, а във всички противоречия да види красивото, хубавото.

Любовта не е трайна, защото е толкова силна, че ако се застои, човек не би могъл да устои на нейните вибрации.

В каквато и форма да ви посети любовта, благодарете, защото тя иде да изчисти всичко нечисто, което срещне по пътя си.

Да обичаш – това е процес на любовта, при който развиваш силата си. Да те обичат – това е процес на мъдростта, при който развиваш знанието си.

Когато обичаш някого, ти се оглеждаш в него като в огледало. И когато някой те обича, той се оглежда в теб.

Да обичаш един човек, аз разбирам да не допуснеш в ума си нито една мисъл против него и да държиш образа му също тъй свещен, както твоя образ. Това е максима. Който може, така трябва да обича.

От голямо значение е какъв човек те обича. Ако те обича обикновен човек, и ти ще станеш обикновен. Ако те обича талантлив човек, ще станеш талантлив. Ако те обича гениален, ще станеш гениален.

Любовта изключва всякакво насилие. Тя действа между хората само тогава, когато те вършат всичко доброволно. Всеки човек има желание да бъде свободен, сам да пожелае да направи нещо за своя ближен. Заставите ли го насила да направи добро на някого, той веднага ще ви се противопостави.

Заради любовта хората са готови на такива жертви, каквито без любов никога не биха направили

Скръбта е граница за преминаване в любовта. Когато дойде до най-голямата скръб, човек е до границата на онази любов, към която душата се стреми.

Отвън никой не може нито да опази любовта ти, нито да ти я отнеме. Ще обгърнеш своя любим с огнена аура и ще напишеш: „Опасно за живота!" Само така Любовта може да опази живота.

Ако някой не обръща внимание на твоята любов, това нищо не значи. Ще дойде ден, когато той ще прецени това, което си му дал, и на любовта ти ще отговори с любов. Той ще плати с лихва за това, което е получил от тебе. Човек може да губи навсякъде и във всичко, но не и в любовта.

Никога не потискайте своите чувства. Никога не ги насилвайте. Това не значи да правите каквото искате. Не потискайте чувството, а го изчакайте да узрее.

Ако допускате в ума си, че онзи, когото обичате, може да ви причини някаква неприятност, това показва, че не го обичате.

Не можеш да обичаш някого, с когото не си имал връзка в миналото. Любовта между хората не се проявява само в един живот.

© Петър Дънов, "Няма престъпна любов"

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 11 Юли 2019 15:32
  И страхът от самотата ще изчезне в залезите…

  Джеф Фостър не дава рецепти, а просто препоръки, в които можем да открием своите собствени нагласи и проблеми

 • Четвъртък, 11 Юли 2019 15:32
  Румен Радев: Властта е бетонирана в тесен кръг хора! Няма развитие, има бедност и корупция!

  Или апатията ще продължи да опразва България, или улицата ще помете статуквото.

  Трябват ясни правила и ред, които да се спазват от всички.

  Нужна е промяна за повече гражданско участие и контрол върху управлението.

  Обръщение на президента Румен Радев към народа и Народното събрание

  Използвам конституционното си правомощие да отправя обръщение към народа и Народното събрание в началото на настоящата сесия. Началото на всяка парламентарна сесия е заредено с надежда и повишени очаквания. Както, надявам се, и вие сте заредени с енергия за отговорни решения и действия след пълноценна почивка. Надявам се също, че среднощното „бдение“ пред екраните на тези от вас, които са следили за невероятните победи на Григор Димитров, да повлияе на работоспособността днес единствено в положителна посока.

 • Четвъртък, 11 Юли 2019 15:32
  Александър Грин: Ако любовта е велика, всички трябва да мълчат...

  Избрани цитати от руския писател, роден на 23 август през 1880 година

Оставете коментар