Четвъртък, 06 Август 2020

Понеделник, 19 Август 2019 09:40

Коко Шанел: Старостта не е защита срещу любов, но любовта предпазва от старост...

Представяме ви избрани мисли от жената, която направи света още по-красиво място

 

В своя 88-годишен житейски път тя превръща името си в запазена марка, която всички познават. Днес от модната къща „Коко Шанел“ избират дрехи най-големите световни знаменитости, а парфюмът под този бранд е предпочитан от жените с изтънчен вкус. Тя е и тази, която прави тена на кожата актуален, след като през лятото на далечната 1920 година се прибира със загар от лятната си почивка на Френската Ривиера.

Габриел Боньор Шанел се ражда на днешната дата, 19 август, през 1883 година и умира през 1971.  

В началото на своята кариера тя нямала право да създава "истинска" рокля, тъй като можела да бъде привлечена към отговорност за незаконна конкуренция, поради това, че не била професионална шивачка.   Тогава Шанел започнала да прави рокли от платове за мъжки дрехи и натрупала цяло състояние от това.   По подобен начин се раждали всичките и дрехи - открития. Не рисувала предварително моделите и не ги шиела. Просто вземала ножиците, слагала плата върху манекена, режела и забождала безформената материя, докато не се появявал  гениалния силует.

Коко Шанел, 1920 г.

Нейни приятели стават Жан Кокто, Салвадор Дали, Пабло Пикасо, Дягилев, Стравински, а нейни университети стават любовниците ѝ. През леглото ѝ минават поетът Пиер Реверди, Пол Ириб, карикатурист, политик и издател, Уестминстърския херцог, най-богатия човек в света, великият княз Дмитрий. Именно чрез Дмитрий тя се запознава с големия специалист Ернест Бо, който споделя с нея уникалните си знания по парфюмерия. Коко сама се спира на формулата на парфюма "Шанел № 5", състоящ се от 80 компонента.

Париж, 1957 г.

Обичала да казва: "На 20 години лицето ви дадено от природата, на 30 го вае живота, но на 50 вие трябва сами да си го заслужите... Нищо не състарява така, както стремежът да младееш. След 50 никой вече не е млад. Но аз познавам 50-годишни, които са по-привлекателни, отколкото три четвърти лошо поддържани млади жени".

Представяме ви още мисли на Коко Шанел:

"Не съм млада, но се чувствам млада. В деня, в който се почувствам стара, ще легна на легло и ще остана там. Чувствам, че да живея е най-прекрасното нещо."

„Старостта не е защита срещу любов, но любовта предпазва от старост.“

„Ако си роден без криле, не им пречи да израснат.“

"Успехът често се постига от тези, които не знаят, че неуспехът е неизбежен."

"Има хора, които имат пари и хора, които са богати."

"Луксът трябва да е удобен. В противен случай той не е лукс."

"За да бъде незаменим, човек трябва да е различен."

"Тези, които създават, са малко на брой. Тези, които не могат, са многобройни. Поради това последните са по-силни."

"Жената трябва да бъде две неща: елегантна и зашеметяваща."

"Жена, която не носи парфюм, няма бъдеще."

"Не знам защо жените искат нeщата, които притежават мъжете, когато едно от нещата, които притежават жените, са мъжете."

"Жените винаги трябва да повтарят на мъжете, че те са по-силните. Те са големи, силни, прекрасни. Това просто е моето мнение. Трябва да отбележа, че не съм професор."

"Елегантността не се свежда само до обличането на нова рокля."

„Нищо не състарява жената така, както прекалено натруфения костюм.“

"Модата се сменя, само стилът остава."

"Модата е почти като архитектурата – всичко се свежда до пропорциите."

"Модата не е само в новите дрехи. Тя е в небето, на улицата, тя трябва да отразява начина ни на живот."

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 19 Август 2019 09:40
  „Просто винаги съм знаела, че съм родена да бъда необикновена”

  Десетте златни правила на Вивиан Уестууд, която днес празнува своите 79 години

 • Понеделник, 19 Август 2019 09:40
  Нина Ричи - жената, която не се изгуби в тълпата

  „По-добре е да изглеждаш достойно, отколкото разкошно“ - такова е веруюто на грандамата на модата, родена на днешния ден през 1883 година

 • Понеделник, 19 Август 2019 09:40
  Почина световният дизайнер Карл Лагерфелд

  Почина прочутият моделиер, креативен директор на френската модна къща Chanel Карл Лагерфелд, съобщават световните агенции.

  Лагерфелд издъхна на 85-годишна възраст.

  Le Figaro посочва, че известният моден дизайнер се е чувствал зле през последните няколко седмици, но не съобщава други подробности.

  Отсъствието му на Парижката седмица на модата през януари разтревожи света на модата. За първи път, откакто през 1983 г., той пое модната къща "Шанел", Лагерфелд отсъства от най-важното събитие на френската висша мода.

  Последната му публична проява беше при запалването на коледните светлини на парижката ул. "Шан-з-елизе" на 22 декември.

  Вчера Лагерфелд е бил хоспитализиран по спешност според сп. Paris Match.

  Роден през 1933 г. в Хамбург, Лагерфелд работеше за "Шанел" и бе творчески директор на модния гигант. Същата длъжност заемаше и в италианската модна къща "Фенди".

  През 70-те името му става популярно с работата за модната къща "Хлое", където изработва колекциите прет-а-порте. Моделите му са истинско предизвикателство за съвременната мода и за кратко време му носят международна популярност.

  От 1983 г. Лагерфелд става главен дизайнер на "Шанел" и успява да доведе марката до върха през 80-те и 90-те години с иновативните си вариации на класическите модели.

  Резултат с изображение за Карл Лагерфелд шанел

  "Ройтерс" съобщи, че говорител на "Шанел" все още не е коментирал информацията, но източник, близък до компанията, е потвърдил смъртта му.

Оставете коментар