Петък, 14 Август 2020

Петък, 27 Септември 2019 16:23

Балерините, звездите, абсентът…

102 години след смъртта на един от най-великите импресионисти, картините му живеят своя собствен живот - вечен

Едгар Дега (1834 - 1917 г.) е френски живописец, график и скулптор. Той е един от най-известните представители на импресионизма.

През 1855 г. се записва в школата за изящни изкуства в класа на Луис Ламот. През 1856 г. се отказва от обучението си и предприема пътешествие из Европа. Започва да изучава платната на Рембранд, Гоя и Дюрер.

През 1870 г. вълната на френско-пруската война стига до Париж. Дега се записва като доброволец в армията. Служи в пехотата и артилерията. По това време се разболява и се появяват проблеми със зрението му. На по-късен етап се насочва към пастелната техника, а после и към скулптурата, защото положението му се влошава и предишните занимания стават непосилни за него. За него настъпват тежки времена. Умира баща му и цялото му наследство отива за покриване на дълговете. Едгар вече сериозно се замисля над идеята да излага платната си за продажба.

В това време Мане решава да реализира идеята на покойния вече Базил и да организира обща изложба на творците от кръга на Мане и Дега. Така на 15 април 1874 под името „Анонимно дружество на художници живописци, скулптори, графици и др.“ се открива първата изложба на импресионистите. Почти 10 години преди смъртта си Дега практически спира да рисува. Картините му се продават за баснословни за онова време цени.

Резултат с изображение за Дега

Едгар Дега умира на 27 септември 1917 г. в Париж на 83 години като признат художник, който се счита за един от най-оригиналните и ярки творци на импресионизма. Погребан е на гробището Монмартър в Париж. Оставя след себе си повече от 2000 пастелни и маслени картини, акварели, както и повече от 150 скулптури.

AFISH.BG

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар