Четвъртък, 02 Юли 2020

Вторник, 14 Януари 2020 11:05

Нина Ричи - жената, която не се изгуби в тълпата

„По-добре е да изглеждаш достойно, отколкото разкошно“ - такова е веруюто на грандамата на модата, родена на днешния ден през 1883 година

"Работих като прокълната – ден и нощ“, разказва тя на внуците си и това не е преувеличение. Дъщерята на обущар Мари Аделанд Ниели, която светът познава под името Нина Ричи,  наистина не е галеник на съдбата. Баща й, надявайки се да намери клиенти сред светските дами на френската Ривиера, се премества със семейството си от Торино в Монте Карло, но скоро умира, оставяйки жена си без грош. Дванадесетгодишната Мари започва работа като шивачка и ... прави първата стъпка към една бъдеща професия – очарователните шапки, нейно изобретение, стават много търсени от местните модистки.

 

Започнала като шивачка, Нина Ричи достига върховете в модата

 На четиринайсет тя, заедно с майка си и по-голямата си сестра, работи в галантерия, а вечер продължава да се учи на шиене. Чака я работа в модна къща, където новодошлите могат да гладят, да шият копчета и да тичат „по поръчки“. След като минава през всичко това, тя може да стане най-младият стилист, после да стигне средното ниво, и накрая, след много години - до първото. Стотици момичета вървят по този труден път, но Мари не се губи в тълпата. На осемнадесет тя извоюва мястото на пръв дизайнер, а след няколко години наема шивачки, които шият дрехи по нейни скици. Един ден на спирката я вижда цветарят Луи Ричи - така Мари се превръща в Нина Ричи.

Началото е поставено през 1932 г.

Уви, бракът им не е щастлив, и скоро Нина остава сама. Тя продължава да работи неуморно и неотклонно изкачва стълбата към висшата мода. Стъпалата са трудни – тя вече трябва да се грижи и за малкия си син Робърт. В началото на 20-те години постъпва в House Ruffin, десет години по-късно става съсобственик и не е притеснена за бъдещето, когато модната къща трябва да затвори. На четиридесет и девет години вече е богата, независима, и най-сетне може да си позволи да си почине от безкрайното състезание.

 Добрата кройка и високото качество на материалите са "тайната" на успеха

 Нина е твърдо решена да се оттегли и вероятно щяла да изпълни намерението си, ако не бил Робърт. Синът убедил майка си да отвори модна къща на свое име. В условията на световна криза това изглеждало пълна лудост, но въпреки това през 1932 г.  се появява надписът NINA RICCI, който и до днес е символ на лукс и елегантност. Първите дефилета носят на семейството късмет – Ричи познава вкусовете на клиентите си - буржоа, които предпочитат качеството пред екстравагантността. „Тайната“ е в кройката, към което се прибавят качеството на материалите и умерените цени, и става ясно защо скоро Ричи облича половин Париж.

 Първата реклама на парфюма "Coeur-Joie" 1954 г.

 Нейният търговски нюх извежда компанията сред първите френски производители на облекла. Но глобалният успех идва след края на войната, когато Робърт Ричи пуска първия си парфюм „Coeur-Joie“. Две години по-късно, „L'air du Temps“  носи не само слава, но и огромни печалби.

 

Синът на Нина Ричи - Робърт създава вълшебните аромати

Популярността на този вълшебен аромат, който, според легендата, Робърт създава за жената, която обича, не отслабва с годините - всеки пет секунди някой купува флакон „L'air du Temps“. Може би, защото той наистина излъчва очарованието на времето, когато двама художници създават своите шедьоври -  майката, с присъщата сдържаност и безупречен вкус, и сина, по юношески страстно влюбен в живота.

Челна снимка: Нина Ричи - името днес е легенда, Theredlist

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 14 Януари 2020 11:05
  „Просто винаги съм знаела, че съм родена да бъда необикновена”

  Десетте златни правила на Вивиан Уестууд, която днес празнува своите 79 години

 • Вторник, 14 Януари 2020 11:05
  Коко Шанел: Старостта не е защита срещу любов, но любовта предпазва от старост...

  Представяме ви избрани мисли от жената, която направи света още по-красиво място

 • Вторник, 14 Януари 2020 11:05
  Вина от български сортове диктуват модата в Европа и у нас

  ETHNO пасват отлично на българския вкус и темперамент

  Старите български сортове Димят, Рубин, Мискет и Мавруд от лозята на Карнобат са най-новата страств Европа и у нас, разказаха управителите на някои от най-квалитетните столични ресторанти, които неотдавна посетиха Южна Франция за да почерпят от актуалните винени и гурме-тенденции. Те издадоха, че примерът на световния хайлайф се оказал заразителен за все повече българи, които уверено избират невероятните купажи ETHNO за трапезата си, защото държат на високото качество и неповторимия вкус. Родните сортове впечатлиха изисканата публика по време на конкурса Muscat di Monde в живописното френско градче Фронтинян-ла-Пейрад. Там забележителните ETHNO на „Винпром Карнобат” станаха фаворити на привикналите към лукс ценители, които присъдиха на серията една от най-големите награди за качество.

  И докато гостите на конкурса тепърва откриват очарованието на родните вина, у нас все повече хора избират Димят, Рубин, Мискет и Мавруд от лозята на Карнобат, защото богатите им вкусове и аромати пасват прекрасно на предпочитанията, нравите и темперамента на българина, а и подхождат на нашенската кухня. Старите местни сортове в ETHNO поднасят най-доброто от българската земя и отлично разгръщат потенциала си, купажирани със световно-известните каберне совиньон, сира, мускат и совиньон блан. „Същността и душата на вината се крие именно в това необикновено съчетание, което ги отличава от всички останали на пазара», разказаха енолозите на ETHNO. «Целта ни е да преоткрием българските сортове в една по-съвременна концепция за вино. Да извадим автентичния им вкус и да го поднесем в нов и разбираем стил. Така те да навлязат в нашето ежедневие, да станат лицето на родното производство и да ни дадат усещането за изисканост и лукс, който можем да си позволим».

   ТОП ТЕНДЕНЦИЯ: „НАЙ-ДОБРОТО ИДВА ОТ РОДНАТА ЗЕМЯ”

  Изборът на български храни и напитки, създадени изцяло от суровини, които са отгледани на родна земя, е най-актуалната тенденция сред младите и образовани хора. Те подбират само чисти продукти, направени с грижа за околната среда и уважение към труда на хората. „Когато купуваме вината ETHNO на „Винпром Карнобат”, ние помагаме България да се утвърди като водещ винопроизводител и да покаже на света богатството на нашата природа. Нещо повече – избирайки български сортове ние реално подкрепяме родното производство. Защото знаем, че колкото повече местни вина се продават на българския пазар, толкова повече работни места ще се откриват, а стандартът на живот в България ще се повишава”, разказаха последователи на тренда, наричащи себе си ETHNO-сиасти по името на любимите си вина.

   

  „ВИНПРОМ КАРНОБАТ” СЪХРАНЯВА БЪЛГАРСКИТЕ СОРТОВЕ

  Докато някои производители незаслужено изоставиха местните сортове, определяйки ги като трудни и неперспективни, „Винпром Карнобат” разработи програма за запазване генофонда им. Екип от опитни агрономи и технолози, заедно с авторитетни учени от Института по лозарство и винарство издириха най-добрите клонове на местните сортове Мискет, Рубин, Мавруд , Димят и Перла, и ги засадиха върху плодородните землища на селата Огнен и Деветак в района на Карнобат така, че те да разгърнат потенциала си, да бъдат устойчиви и да дадат качествено грозде. „Старите български сортове са шанс България да преоткрие своето богатство и уникалната си идентичност във винопроизводството, която да е нашето лице пред света”, споделиха от екипа на водещия винопроизводител.

   

Оставете коментар