Неделя, 29 Март 2020

Събота, 18 Януари 2020 09:33

Свети Атанас захвърля зимния кожух

Атанасовден бележи средата на зимата, затова на места се нарича и "Среди зима"

 

Свети Атанасий Велики е роден през 295 г. в Александрия. Почитаме светеца на 18 януари, заедно с архиепископ Кирил, двамата спасили християнството от арианството и несторианството. В народните вярвания св. Атанас е властелин на снеговете и ледовете, но и на зимното слънце. На своя ден той захвърля кожуха и облича копринена риза, отива в планината на бял кон и се провиква: "Иди си, зимо, идвай, лято!". Затова и празникът е известен и като "Среди зима".

Атанасовден, както и вчерашният Антоновден, се почитат от ковачи, железари, ножари и налбанти, но са празници и на побратимяването - смята се, че Антон и Атанас са близнаци. Други народни предания твърдят, че братята са господари на чумата и на други болести.

 

Празникът е известен и като Среди зима

За омилостивяване на болестта се пекат питки, които се надупчват с вилица, за да не се "надупчат" децата от шарка. Пекат с и обредни хлябове, украсени със символи за плодородие. Често те са „благи” – намазани с мед. На Атанасовден се коли черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Спазват се строго забраните да не се вари боб, леща, царевица, за да не боледуват децата от шарка. В някои райони на страната се приготвя и свинско с бамя, която е събрана и изсушена през лятото.

Имен ден празнуват Атанас, Наска, Тина, Тинка, Таню, Таска, както и производните имена на старогръцкото „Атанасиос", което означава „безсмъртен".

Заглавна снимка: Свети Атанасий Велики

AFISH.BG

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар