Събота, 30 Май 2020

Неделя, 02 Февруари 2020 10:10

Елена Рьорих: Пазете се от празните минути...

Избрани постулати за светлината и мрака  от „Трите ключа“ на руския философ, писател и общественик

Елена Ивановна Рьорих е родена на 12 февруари 1879 г. в Петербург в семейството на академика по архитектура Иван Шапошников. Дворянският род по линията на жена му Екатерина е много знатен. Пълководецът, фелдмаршал Кутузов е дядо на Елена. Тя завършва Мариинската женска гимназия със златен медал, след това музикално училище, където особено се откроява с музикалните си способности. И ето, че пътят към Консерваторията бил открит, но животът отредил друго. През 1901 г. Елена се омъжва за Николай Рьорих, след това става майка на двама сина, после пътешества с изследователска цел в Русия, Европа, Америка, Индия.

След Транс-Хималайската експедиция, продължила почти пет години и съпроводена с множество изпитания на пределите на физическите и духовни сили, Елена Рьорих става президент-основател на международния Хималайски Институт за Научни изследвания "Урусвати". Той е построен от семейство Рьорих на север от Индия в подножието на Хималаите, в долината Кулу, където през 1928 г. се заселва семейството. От 1920 г. до последния си ден без прекъсване, Елена Рьорих работи над записването на серия от 14 тома наречени “Живата Етика” или "Агни Йога".

Елена Рьорих бива вдъхновителка за създаването на голям брой културно-философски общества в градове на двете Америка, Европа и Азия, поставящи си за цел разширяването на съзнанието на хората въз основа на Съкровеното Учение на Шамбала. Прекрасно владееща четири езика, за по-малко от година Елена е превела от английски на руски два тома (около 2000 стр.) от Тайната Доктрина" на Елена Петровна Блаватска, а също и част от “Писмата на Махатмите” до А. Синет. Те са озаглавени “Чашата на Изтока”. Под псевдонима Ж. Сент-Илер през 1929 г. е публикуван съкровеният сборник “Криптограми на Изтока”. Под псевдоним Наталия Рокотова през 1934 г. излиза “Основи на Будизма”. Малка част от писмата до сътрудници, която разяснява множество постулати на Съкровеното Учение, е издадена под заглавието “Писма на Елена Рьорих” (2 тома, Рига 1940 г.). През 1951 г. излиза част от личния дневник на Елена Рьорих, озаглавен “Огнен Опит” (на бълг. – “Урусвати - Уринна звезда”).

Земният път на Елена Рьорих завършва на 5 октомври 1955 г. Тялото е предадено на огъня в Индия, Калимпонг.

Представяме ви откъс от известното ѝ есе „Трите ключа“:

 „Любовта - това е мощна сила, чрез която всичко съществува във Вселената. Любовта е сила, която въздейства върху целия свят: всичко, което се прави за нея има силата на световен закон. Просто обичай всичко, така може да се победи злото. Носи любовта където и да отидеш и сам ще разбереш как тя ще ти помогне във всичко.

Бъдете чисти и нека любовта извира от вас така както струи аромата от цветята. Вземете твърдо и непоколебимо решение да се превърнете в израз на любов и желание да помогнете навсякъде, където можете да направите това. Нека вашия живот да бъде един лъч на радост за другите. Търсете в сърцето си диаманта, който можете да поставите в съкровищницата на общото благо.

Ако имате повече познания от вашите приятели не се гордейте с това сляпо, не показвайте превъзходство, а споделете знанието, ако то би било целесъобразно в този момент.

Не забравяйте, че всяка минута от живота ви има своето значение. Опитайте се да го разберете. Ако имате затруднения в избора на работа или професия, потърсете съвет от по- опитни в това направление.

Пазете се от празните минути. От тях мързелът може да си свие гнездо. От празните минути могат да се съставят часове и дни, които да послужат за изпълнение на задачата на човека в този живот, който е многостранен и интересен. От разумно изразходваните минути може да се изтъче истинска и красива структура на душата. Затова се постарайте всяка минута от своя живот да украсите с труд, знания или чиста мисъл.

Нека упоритата работа да бъде вашата радост и огъня на творчеството да не угасва и да осветява пътя ви.

Опитайте се да имате абсолютно чисти мисли, мислете повече за това, което можете да направите за подобряване на живота на хората и за облекчаване на страданията им.

Природата е пълна със свещени и чисти дарове. Нека душата ти да е кристално чист съд за приемането на тези подаръци. Стани лъч от светлина и излез от света на празните мечти, използвай енергията си за постоянно изкачване нагоре.

Нека душата ти винаги да излъчва светлина и доброта, топлина и състрадание, кураж и желание да помогнеш на ближния си. Тогава ти ще почувстваш как трудните неща стават по-лесни и мрачната обвивка на страданието става снежно бяла от чиста лъчезарна радост.

Бъдете внимателни и снизходителни в решенията си за хората, защото самите ние сме много несъвършени. Но бъдете строги към себе си и работете неуморно за отстраняване на собствените си недостатъци.

В живота ти предстоят много изпитания. Само чрез тях ти ще притежаваш несметни богатства. Но тези тестове ти ще можеш да издържат успешно, ако си въоръжен с благоразумие, постоянство и вяра в себе си.

Ако се провалите в някоя дейност не се обезсърчавайте. Обезкуражаването само ще отслаби силата ви и ще забави вашия вътрешен растеж. По-добре е да съберете силите си и да се замислите: какъв по-мъдър изход има за по-нататъшни действия. Ето по този начин ще увеличиш устойчивостта си и ще умножиш силите си.

Всеки провал и горчив опит се превръща в ценен урок, който ще ти послужи като ръководство в бъдеще. Всяко препятствие по пътя ти казва, че трябва да се развиваш, за да си напълно подготвен за по-нататъшна борба.

Но в борбата винаги трябва да помним за доброто на ближния. Пазете се да купувате благосъстоянието си сметка на страданието на другите. Такова благосъстояние е грозно и нестабилно.

Научете се как да изразходвате внимателно и разумно своята енергия. Направете тялото си силно, мощно и здраво. Но не го обременявайте с повече храни, отколкото е необходимо, не го обременявайте с всичко, което е вредно за здравето. Научете законите, не само за духовно, но и за правилно физическо развитие. Вашето тяло  е инструмент, с който трябва да се общува мъдро. По този начин ще преминеш дълговечно през бурята на живота по пътя на неуморната работа за усвояване на природните сили и здраве."

AFISH.BG

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар