Четвъртък, 28 Май 2020

Сряда, 25 Март 2020 09:40

„Радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените!”

Днес е един от най-светлите християнски празници – Благовещение

Денят, в който Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария, че тя ще роди Спасителя. В народната традиция празникът е наречен Благовец и се смята, че каквото ти се случи през него, така ще ти върви през цялата година. Затова човек не трябва да излиза от вкъщи гладен и без пари в джоба, а на жените е забранено да работят. Месят се питки и се мажат с мед, задължително на трапезата се слага нещо зелено – коприва, лапад, каквото вече е порасло. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите да събират мед. Според поверието на този ден излизат самодивите и самовилите. Събуждат се и излизат от дупките змиите и гущерите. В тази връзка се изпълняват редица обредни действия, които според народните вярвания имат предпазваща и прогонваща сила. От 1994 г. у нас 25 март е обявен като празник на жената и майката.

"Благовещение", Леонардо да Винчи

Екипът на Afish.bg честити на своите читатели Благовещение и им желае всеки ден да получават благи вести, да не ги достига раздвоения змийски език на хулите и клеветите, да са пълни джобовете им с пари, а сърцата да преливат от обич!

Поздравяваме всички празнуващи с безсмъртното стихотворение на гения Пейо Яворов, носещо заглавието на днешния празник.

Благовещение

Прохладен лъх от ангелско крило,
о ангел, о дете,
зефирен лъх от ангелско крило
сред зной облъхва моето чело;
отпаднал ме лелее нежен сън…
Зора се зазорява вън.

Мелодия неземна сред нощта,
о песен, о дете,
мелодия вълшебна сред нощта
лелее и приспива мисълта:
зора се нова зазорява вън
и празничен се носи звън.

Душата ми тъгува и мълчи,
о сълза, о дете,
душата ми бленува и мълчи —
и тихо капят сълзи от очи:
аз слушам празнично тържествен звън
през утрен сън — уви, през сън…

Пейо Яворов, 25 март 1906

AFISH.BG

 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 25 Март 2020 09:40
  „То целият свят е болен, синко. Едни от това, други от онова. Няма здрав човек на света. Гледаш, тялото желязно, а душата - гнила”

  Днес Православната църква отбелязва Възнесение Господне, отбелязвано в народната традиция като Спасовден. Какъв по-добър повод да си припомним разказа на Елин Пелин „Спасова могила”, откъс от който ви предлагаме

 • Сряда, 25 Март 2020 09:40
  Православният свят посрещна Възкресение Христово

  Православните християни у нас посрещнаха най-светлия празник - Възкресение Христово! В този ден се сбъдват думите на Божия син, който предрекъл, че ще възкръсне на третия ден след смъртта си. Неговото Възкресение символизира победата над злото и смъртта.

  В София, пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ българският патриарх Неофит оглави пасхалното богослужение и поздрави българския народ с тържествено слово. Богослужението беше в съслужение със Западно- и средноевропейския митрополит Антоний.

  Главата на Българската православна църква поздрави вярващите с думите, че днес никой не бива да тъгува и скърби, трябва да забравим за тревогите и  изпитанията, защото посрещаме празника на празниците който възкресява в сърцата ни вярата, надеждата и любовта: „Макар и днес по Божие допущение, заедно с целия свят, и ние да преминаваме през тежкото изпитание на пандемията и да скърбим заедно с всички за жертвите, които човечеството дава в борбата с невидимия противник, нищо не може да помрачи нашата Пасхална радост защото тя е плод на вярата и на нашето общение в Светия дух и която извира от дълбините на сърцата ни“.

 • Сряда, 25 Март 2020 09:40
  Православният свят отбелязва Вход Господен, известен като Цветница или Връбница. Литургиите се отслужват при строги мерки за сигурност

  За православния свят днес един от най-обичаните и чакани пролетни празници - Цветница. Той се отбелязва веднага след Лазаровден, в последната неделя преди Великден. Църквата нарича празника Вход Господен, тъй като той припомня тържественото влизане на Исус Христос в Ерусалим на гърба на ослица преди еврейския празник Пасха. Според Евангелието хората са го посрещнали така, както в древни времена се посрещали царете победители: размахвали зелени клонки, застилали пътя му с дрехите си и го приветствали с възгласа "Осанна", вярвайки, че това е новият еврейски цар, който ще ги спаси от властта на римляните. Дни по-късно Исус е предаден на римляните, за да бъде разпнат на кръст като разбойник, а възгласите вече са "Разпни го". Празникът е известен също с имената Връбница, Цветна неделя или Палмова неделя, а традицията е след празничното богослужение рано сутринта свещениците да раздават осветени цветя и върбови клонки, с които благославят богомолците. Макар да е период на пости, църквата разрешава в този ден на трапезата да се сложи риба.

Оставете коментар