Сряда, 11 Декември 2019
Сряда, 16 Ноември 2016 12:48

Жерар Депардийо облече мундира на Сталин

В новия филм на режисьора Фани Ардан „Бащата на народите“ е различен

Известният френски актьор Жерар Депардийо е приключил работата по образа на знаменития руски лидер Йосиф Сталин. "Заснемането на „ Диванът на Сталин "завърши. Аз играя в него  лидера, чийто образ е далеч от това, което представят обикновено в книгите. Във филма той осъзнава, че не само другите се страхуват от него, но и той сам започва да се страхува. По мое мнение, Фани Ардан като режисьор създаде нещо като филм-опера - отначало се взема много висок тон, който се държи до финала", казва Депардийо.

Френската звезда в ролята на Сталин

В основата на филма е едноименният роман на френския писател Жан-Даниел Балтас, публикуван във Франция през 2013 г. Предпремиерата вече се състоя в Лисабон, на местния фестивал - изборът на града се дължи на факта, че почти целият филм е заснет в Португалия. За актрисата Фани Ардан като режисьор това е трети пълнометражен филм. Зад камерата тя дебютира през 2009 г. с драмата "Пепел и кръв", след която през 2013 г.  дойде и "Натрапчиви ритми". Продуцент на филма за Сталин е френско-португалската филмова компания Alfama films.

Измислената възлюбена на Сталин във филма -  Лидия, се изпълнява от известната френска актриса Еманюел Сене, съпруга на режисьора Роман Полански. Именно Лидия, според сценария, избира младия архитект Данилов, който е натоварен да създаде паметника на "Бащата на народите". За тази цел той е доведен във вилата на вожда, където между него и Лидия започва роман. Ролята на Данилов е поверена на младия Пол Ами - известен с дуета си с Катрин Деньов във филма "Тя остава" (2013 г.), както и малка роля в телевизионния сериал "Борджия".

С режисьора Фани Ардан

Сталин-Депардийо във филма е величествен, внимателен, но и склонен към насилие. "Исках да създам филм за абсолютната власт, който говори и за отношенията на властта с изкуството - достатъчно е да си припомним Анна Ахматова и Осип Манделщам. Мисля, че единственият актьор, който може да играе характер като Сталин, това е Депардийо. Филмът беше специално за него", споделя Фани Ардан. Когато кани Депардийо, тя го предупреждава, че лентата е нискобюджетна и хонорар за работата си той няма да получи. "Не се притеснявай", отговорил актьорът. Петдесет костюми за филма е предоставило филмовото студио "Мосфилм". За да се ушие униформа за Депардийо, Фани Ардан и художникът на лентата Мария Далушо специално идват в Москва да видят истинския мундир на Сталин. В дизайна има поправки единствено, за да е по размерите на Депардийо.

Предвижда се, че във Франция филмът "Диванът на Сталин" ще се появи на 11 януари 2017.

Челна снимка: Депардийо играе сатрапа Сталин в новата лента 

AFISH.BG

Оставете коментар