Неделя, 17 Ноември 2019
Неделя, 14 Август 2016 10:45

Българският филм “Безбог” спечели „Златен леопард” и още три награди в Локарно

Актрисата Ирена Иванова ликува с приза за най-добра женска роля от международния кинофестивал в Швейцария

„За първи път български филм печели „Златния Леопард” на престижния международен филмов форум в Локарно, Швейцари – и това е „Безбог” на Ралица Петрова!” Така ликуваха снощи всички фенове на българското кино у нас, след новината за невероятния успех на младата режисьорка. Още една важна награда – призът за най-добра женска роля за превъплъщението на актрисата Ирена Иванова, беше присъдена също на българско-датско-френската копродукция („Клас филм”, „Snowglobe”, „Alcatraz Films” и „Film Factory”). Лентата се сдоби и с още две отличия – от Екуменическото жури за най-добър филм, третиращ общочевешки ценности и социални проблеми, и приза на независимата критика „Boccalino d’Oro” за най добър режисьор.

Снимките на „Безбог” започнаха преди повече от година във Враца. Сюжетът се върти около медицинска сестра, която продава личните карти на свои пациенти с деменция на черния пазар. Филмът е пълнометражен игрален дебют на Ралица Петрова, която живее и работи между София, Париж, и Лондон. Тя е завършила визуално изкуство в „University of the Arts” и специализира кинорежисура в „National Film and Television School” във Великобритания. Нейни късометражни филми („Гнила ябълка”, „По божията милост”) са отличени с „Prix UIP” и са номинирани за Европейската филмова награда. Участвали си в различни програми на международните кинофестивали в Берлин, Кан, Сан Себастиян и др.

Още като проект „Безбог” на Ралица Петрова бе представен на филмовия форум в Сараево и спечели награда, която помогна на продукцията да продължи напред. Вече завършен, филмът се състезава в официалния конкурс на 69-ото издание на фестивала в Локарно (3-13 август 2016), за който бяха селектирани общо 17 заглавия от цял свят (включително „Слава” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов). Любопитен факт е, че осем от тях са режисирани от дами.

Специалният приз на международното жури отиде при румънския филм „Scarred Hearts” на Раду Жуде. Наградата за режисура бе присъдена на португалеца Жоао Педро Родригеш за филма му „The Ornitologist”, а със статуетката за най-добра мъжка роля си тръгна полският актьор Анджей Северин за участието му в „The Last Family”.

На заглавната снимка – Ралица Петрова със своя „Златен леопард”. Снимка www.screendaily.com

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар