Понеделник, 17 Юни 2019
Сряда, 17 Август 2016 19:59

Робърт де Ниро – мълчаливецът

Днес носителят на две награди „Оскар” празнува 73-ия си рожден ден

Изричате името му и повече не е нужно нищо, за да го характеризирате: Робърт де Ниро. Американският актьор има толкова впечатляваща кариера зад гърба си, че отдавна можеше да не прави нищо и пак да е на върха на славата: „Кръстникът”, „Шофьор на такси”, "Разяреният бик”, „Ловецът на елени”, „Нос Страх”, „Казино”, „Ню Йорк, Ню Йорк”, „Жега”, „Джаки Браун”, „Анализирай това”, „Наръчник на оптимиста”… десетки са филми с негово участие.

Де Ниро е от истинските звезди на Холивуд и на световното кино. Той е не само актьор, отличен с две статуетки „Оскар” („Разяреният бик” и „Кръстникът”), а и режисьор, продуцент и основател на един от най-известните кинофестивали в САЩ – Tribeca Film Festival. Отиват му образи на всякакви „мъже на ръба” – гангстери, мафиоти, смахнати персони с проблемни характери. Напоследък обаче все по-често се забавлява с комедийни роли.

Не си мълчи по важните теми на съвременността. Преди броени дни например, по време на международния кинофестивал в Сараево, където бе специален гост, сравни кандидат-президента Доналд Тръмп със своя изперкал герой Травис Бикър от „Шофьор на такси” - самотник, обзет от видения, планиращ убийства, но накрая обявен за герой:

„Едно от ценните неща във филма за мен е иронията накрая – Бикъл се връща в таксито като герой, което по някакъв начин се случва и днес... Не знам, ненормално е, че хората харесват Доналд Тръмп. Той дори не би трябвало да е там, където е, така че Бог да ни е на помощ. Нещата, които Тръмп говори, са абсолютно откачени, абсурдни...”

Не е изненадващо, че Де Ниро има гражданска позиция по важна политическа тема. По-странното е, че се е разприказвал. Той е прочут мълчаливец и истински кошмар за журналистите отвъд океана. Явно с възрастта става все по-приказлив.

Ето част от откровенията му, които неотдавна споделя пред сп. „Еsquire”:

„Някои казват: „Хубаво е човек да идва в Ню Йорк за известно време, но да живее тук – не, никога!” А аз пък казвам същото за всички други места по света.”

„Като тийнейджър кандидатствах в „Драматично студио” към университета New School в Ню Йорк. Влизам. Режисьорът ме пита с доста осезаем акцент: „А зЪщо искатИ да станИте актьор?” Замълчах, не знаех как да отговоря. И той отвърна вместо мен: „За да изявитИ собственото си Аз?!” А аз започнах да кимам: „Да, да, точно така. Именно заради това.”

„Нима можех да предположа, че след толкова много години непознати хора, разпознали лицето ми на улицата, ще се подават от прозорците на колите си и ще крещят: „Не мен ли говориш?” Не си спомням точно първоначалния сценарий на филма „Шофьор на такси”, но струва ми се, че нямаше такива думи. Беше импровизация. И нямам представа защо хората толкова се впечатлиха от това изречение. Какво пък, случва се.”

„Да се страхуваш, си е съвсем в реда на нещата. Докато си жив, се боиш.”

„Когато в едната кула на Световния търговски център се вряза първият самолет на 11 септември 2001, имах делова среща. Веднага се прибрах вкъщи – прозорците ми гледат на юг – и наблюдавах всичко със собствените си очи. Видях как огънят се движеше по фасада на Северната кула. Взех бинокъла и видеокамерата си – впрочем, не исках да заснема това. Видях как хората скачаха от прозорците. После – как рухна Южната кула. Изглеждаше толкова нереално, че веднага преместих погледа си към телевизора, беше на канала на CNN. Исках да се убедя. Нямаше друг начин да внуша на самия себе си, че не сънувам. Както каза синът ми, беше „все едно да видиш, че луната пада от небето”.”

„Къде е разликата между любовта и секса? Хмммм… Вижте, опитайте да вземете интервю от Ал Пачино. Как ли би отговорил той на този въпрос?”

„Колкото повече остаряваш, толкова по-сложен става животът ти. И лекуваш душата си, като правиш разни прости неща заедно с децата си.”

 „На сегашния етап на моята кариера няма подобно нещо като да ми се обадят след кастинг и да ми кажат: „Не пасвате за ролята.” Затова се възползвам от други случаи, в които да се почувствам отхвърлен. Подобно чувство могат да ми внушат моите деца. Децата умеят с две думи да ти избият цялата надменност.”

„Най-голямата вреда от славата е там, че всички те носят на ръце. Каквото и да кажеш, всеки кима насреща ти, дори когато дрънкаш глупости. Трябват ти хора, които са способни да ти кажат в очите това, което не желаеш да чуваш.”

„Който не рискува, няма да разбере собственото си призвание.”

„Парите облекчават живота. Ако ти върви на пари, радвай се на късмета си.”

Източник www.esquire.com

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 17 Август 2016 19:59
  „Кой съм аз? Това е наистина сложен пъзел…”

  19 + 1 цитата от Луис Карол, математикът, който се превърна в най-енигматичния детски писател, пренасящ ни в огледалния свят на чудесата вътре в нас

  „Тръгни от началото и продължи, докато стигнеш края. Чак тогава спри.”

  „Винаги казвай истината, мисли преди да говориш, а след това си записвай.”

  „О, тази любов, тази любов кара света да се върти.”

  „Във всяко нещо има поука, стига да можеш да я намериш.”

  „Ако всеки си гледаше собствената работа, светът щеше да се върти много по-бързо.”

  „Всичко е смешно, ако можеш да му се смееш.”

  „Ако пиеш много от бутилка, на чийто етикет пише „отрова”, ще ти се отрази, рано или късно.”

  „За мен няма достатъчно голяма чаша чай и достатъчно дълга книга.”

  „Ако ти вярваш в мен и аз вярвам в теб. Толкова ли е трудно?”

  „Трябва да си полулуд, за да ме накараш да мечтая.“

  „Колко дълго е завинаги? Понякога само една секунда.“

  „Ако вярваш на всичко, ще умориш мускулите на вярването в ума си много и ще си толкова слаб, че няма да вярваш и на най-простичките истински неща.“

  „Въображението е единственото оръжие във войната срещу реалността.“

  „Животът? Какво е той, ако не е един сън?“

  „Не мога да се върна към вчерашния ден – тогава бях друг човек.”

  „Една от тайните на живота е, че това, което наистина си струва да се направи е това, което правим за другите.”

  „Ако не знаеш къде отиваш, всеки път ще те отведе там.”

  „От друга страна, ако беше така, можеше да бъде и ако беше – щеше. Но не е така и след като не е, значи няма да бъде. Това е логиката.”

  AFISH.BG

 • Сряда, 17 Август 2016 19:59
  Художник събра събитията на 2016 в една картина

  Американецът Нив Баварски създаде илюстрация, на която са отразени 127 от най-важните събития през отиващата си година

 • Сряда, 17 Август 2016 19:59
  Кръвта се наследява, а добродетелта се придобива...

  Първият екземляр от „Дон Кихот“ на Мигел де Сервантес е отпечатан на днешния ден преди 412 години

Оставете коментар