Понеделник, 22 Октомври 2018
Четвъртък, 11 Януари 2018 11:22

Най-благата дума, с която сме дарени

На 11 януари отбелязваме световния ден на думата „Благодаря”

„Благодаря” е думата, която някой наистина трябва да го чуе Със сигурност сте чели от онези истории, в които неизказаните думи на благодарност и обич променят нечий живот, но и които идват късно, след дълго лутане и осъзнаване. Никога не подценявайте силата на думата, които може да помогнат на някого да премине по-лесно през живота си.

С думата „Благодаря” създавате ефекта на доминото Да кажете и покажете благодарността си на някого за това, което е направил за вас, увеличава вероятността тази добра енергия до бъде предадена нататък и да стопли нечие сърце. Изричането на тези две думи прави хората по-склонни да помагат на другите в бъдеще или още днес в тяхното развитие.

С думата „Благодаря” ще накарате някого да се усмихне. Един от най-лесните начини да извикате усмивка на нечие лице е да споделите с него колко е важен за вас. Независимо дали поздравявате колега за добре свършената работа или казвате на любимия човек, че благодарите на съдбата, дето сте заедно, това прави и двете страни щастливи.

Ето какво мислят по въпроса за благодарността известни личности от различни епохи:

„Когато човек не изпитва признателност, значи част от човечността му липсва.“

Ели Вийз

„Благодарността е дълг, който трябва да бъде изплатен, но който никой няма право да го очаква.“

Жан-Жак Русо

„Превърнете благодарността към хората в навик. Изразявайте признателността си искрено и безкористно. Ценете истински хората около вас и те скоро ще се умножат. Ценете истински живота и ще откриете, че имате дори повече от него.“

Ралф Марстън

„Благодарността е нещо прекрасно: тя прави чуждите добродетели наши.”

Волтер

„Признак на посредственост е да изразявате благодарността си умерено.“

Роберто Бенини

„Благодаря“ е най-добрата молитва, която някой може да изрече. Аз често я казвам. Тя изразява изключителна признателност, смирение и разбиране.“

Алис Уокър

„Бъдете благодарни за това, което имате, и спрете да се оплаквате – това отегчава всички, не ви носи никакви ползи и не решава никакви проблеми.“

Зиг Зиглър

„Да се чувствате благодарни, без да го изразите, е като да опаковате подарък, без да го подарите.“

Уилям Артър Уорд

„Никой не постига успех, без да признае помощта на другите. Умните и уверените признават тази помощ с благодарност.“

Алфред Норт Уайтхед

„Мълчаливата признателност не е от полза на никого.“

Гертруд Стайн

„Дори единствената молитва, която изричате в живота си е „Благодаря“, тя е напълно достатъчна.“

Майстър Екхарт

„Признателността отключва пълнотата на живота. Превръща онова, което имаме, в достатъчно, дори в изобилие. Превръща отрицанието в приемане, хаосът в ред, объркването в яснота. Може да превърне храненето в пиршество, къщата в дом, непознатия в приятел.“

Мелъди Бийти

„Когато изразяваме благодарността си, не бива никога да забравяме, че най-висшата признателност се крие не в изговарянето на думи, а в това, да живеем според тези думи.”

Джон Ф. Кенеди

„Създайте си нагласа на признателност и се благодарете за всичко, което ви се случва, знаейки, че всяка стъпка напред е стъпка към постигането на нещо по-голямо и по-добро от настоящото ви положение.“

Браян Трейси

„Благодарността е най-изтънчената форма на учтивост.“

Жак Маритен

„Понякога собствената ни светлина угасва и бива разпалена от искрата на някой друг. Всеки от нас има причина да изпитва огромна благодарност към онези, които са ни върнали пламъка.“

Албърт Швайцер

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 11 Януари 2018 11:22
  Корнелия Нинова представи на „Дума” новия главен редактор Йордан Мичев

  Като репортер той е работил в няколко издания, включително и във всекидневника на БСП, а в последните години живее във Великобритания и работата му там е извън медийната сфера. Назначен е с днешно решение на Изпълнителното бюро на соцпартията с 6-месечен изпитателен срок. Цялото ИБ го придружи на първата му среща с екипа на вестника днес.

  Рокадата на шефското място във в. „Дума”, за която някои медии писаха още през юни, вече е факт. Днес лидерката на БСП Корнелия Нинова в компанията на цялото Изпълнително бюро на партията заведе в „Дума” и представи на екипа на вестника прясно назначения Йордан Мичев, който с решение на сутрешното заседание на ИБ става и.д. главен редактор на социалистическия всекидневник с 6-месечен изпитателен срок.

  На същото това сутрешно заседание Корнелия Нинова е уведомила досегашната и.д. главна редакторка на „Дума” Таня Джаджева, че вече не може да работи с нея, без да изтъкне конкретна причина. В същото време е уверила Джаджева, че много я цени и затова тя, Джаджева, може да остане да работи в „Дума” на каквато си иска позиция. По-късно стана известно, че освободената така от длъжността си досегашна ръководителка на вестника излиза в отпуск.

  На следобедната среща с екипа на вестника, където е бил заведен и представен и Йордан Мичев, Нинова отново не е дала отговор на въпросите поради каква причина се пристъпва към смяната на ръководството. Изразила е само желанието си вестникът да стане „по-опозиционен”. Мнението си за недостатъчната опозиционност на „Дума” шефката на БСП аргументирала със свои доста озадачили журналистите заключения. Например - как можело репортери от вестника да ходят да отразяват пресконференции на ГЕРБ и след това да пишат за тях на първа страница, а пък като ходели на пресконференции на БСП, задавали критични въпроси.

  Стъписани „думаджии” после коментираха, че въпросните дописки от първа страница за пресконференции на ГЕРБ всъщност били критични коментари на вестника спрямо политиката на управляващата партия.

  Друго удивило ги твърдение на ръководителката на БСП от тази среща също е имало за цел да обясни смяната в ръководството на изданието. Нинова заявила, че поне на третата си година начело на партията тя все пак имала право да си сформира екип, с който да работи. Разбиранията, които имат повечето журналисти в „Дума” и които идват още от времената на превърналия вестника в институция главен редактор Стефан Продев, са, че това е трибуна на свободното слово и на социалистическата идея, а не част от екипа на който и да е пореден лидер.

  На свой ред доведеният на срещата от цялото ИБ Йордан Мичев също изразил пред работещите в „Дума” своите виждания как ще преобразява вестника. Част от колегията го познава отпреди години, когато Мичев е работил като млад репортер в „Дума”. По-късно е работил също във вестниците „Монитор” и „Земя”, както и в списание „Тема”. От няколко години живее във Великобритания и работата му там е извън медийната сфера. Изявява се обаче изключително активно във Фейсбук.

  Именно активизирането и на „Дума” във Фейсбук е една от идеите му за модернизацията на вестника. Според него за успешното медийно позициониране на БСП трябва координирано да работи цял медиен пул - хартиеното издание на „Дума”, сайтът на вестника, който също трябвало да се модернизира, съответна Фейсбук страница и бъдещата телевизия на БСП, за която обаче така и не било уточнено нито кога ще тръгва, нито кой ще я ръководи.

  Вижданията си Мичев поднесъл с императивни изрази от рода на „аз искам”, „решил съм”, „няма да допусна”, „само с мое позволение” и т.н.

  Когато журналистите от „Дума” го запитали кога ще поеме поста, той ги изненадал с отговора си, че още не бил решил. Щял да изчака първо завръщането от отпуск на зам.-главния редактор Георги Георгиев и обявил, че дотогава определя „оперативно ръководство” в лицето на трима посочени от него колеги - по един от културния, международния и икономическия отдел. Посочените също се изненадали.

  Някои от журналистите се изказали доста критично към решението на Изпълнителното бюро на БСП за рокадата, като било подчертано, че бюрото за трети път нарушава партийния устав, повеляващ главните редактори на „Дума” да се избират от Национален съвет или конгрес. Всъщност ИБ не го нарушава директно, защото използва уловката да назначава не титуляри, а и.д. главни редактори. Такъв бе статутът на двама досегашни ръководители на вестника - Юрий Борисов и Таня Джаджева, а сега със същия статут ще е и Йордан Мичев, при това за него ще има и 6-месечен изпитателен срок. Един и. д. главен редактор винаги може лесно да бъде освободен от поста пак от ИБ, както показват и случаите с Борисов и Джаджева.

  В изказванията на някои колеги от „Дума” на срещата бе изразен и скептицизъм относно професионалното ниво на Мичев. По-късно от тях се чу следният коментар: „Дойде смъртният час на Продевата „Дума”.

  Къдринка Къдринова

 • Четвъртък, 11 Януари 2018 11:22
  „Аз искам театър на мислите, а не театър на протоколните факти.”

  Думите са на К. С. Станиславски, а днес за 56-и път отбелязваме Международния ден на театъра. Прочетете няколко цитата от Брехт, Шоу, Моъм, Яворов и Лорка за театъра.

  Световният ден на театъра - 27 март се отбелязва от 1962 г. с решение на Деветия конгрес на Международния театрален институт към Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) през 1961 г. Проявите, свързани с този ден, са както мащабни театрални събития, така и съвсем интимни чествания на любовта към магията на театъра. Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто.

  У нас 27 март се отбелязва и с тържествена церемония по връчването на наградите „Икар”, учредени през 2005 г. Днес от 19.00 часа в Народен театър "Иван Вазов" ще се проведе официалната церемония по връчването на Наградите ИКАР, която слага край на тазгодишното издание на Софийския театрален салон. Режисьор и сценарист на церемонията отново е Стоян Радев, а сценограф – Мира Каланова.

  Тази година Наградите „Икар” са посветени на две големи годишнини – 95 години от създаването на Съюза на артистите в България и 120 години Българско цирково изкуство.

  В годината на първото българско европредседателство, Националните награди ИКАР се провеждат под мотото на Европейския съюз "Единни в многообразието". 27-ми март е Световният ден на театъра, но също и денят, на който от 44 години насам Съюзът на артистите в България организира връчването на награди за сценично изкуство ИКАР.

  Предлагаме ви да прочетете мнения на известни театрали за това изкуство и неговото въздействие:

  „Не думи, а впечатления искам да отнеса от театъра.”
  Дени Дидро

  „Театърът е висша инстанция за решаване на жизнени въпроси.”
  А. И. Херцен

  „… публиката отива в театъра да гледа хубаво изпълнение на хубава пиеса, а не самата пиеса. Пиесата може и да се прочете.”
  А. Н. Островски

  „Аз искам театър на мислите, а не театър на протоколните факти.”
  К. С. Станиславски

  „Играта трябва да е с мярка, даже когато е на сцена.”
  А. Страшимиров

  „Автор, който не е доправил всичко, преди да иде на сцената, няма да получи никаква помощ от нея, за да надмине себе си.”
  П. К. Яворов

  „На сцената на реалистичния театър има място само за живи хора, хора от плът и кръв, с всичките им противоречия, страсти и постъпки. Сцената не е хербарий и не е музей, където са изложени натъпкани чучела. Задачата на актьора е да създава образи на такива хора.”
  Б. Брехт

  „Театърът – това е поезия, която напуска книгата, за да стане достояние на човека.”
  Ф. Гарсиа Лорка

  „Задачата на драматургията е да накара читателя да забрави сцената, а актьора – да забрави зрителите.”
  Б. Шоу

  „Скучен е театърът, когато на сцената виждаш не хора, а актьори.”
  В. О. Ключевски

  „Даже на хилядното представление актьорът трябва да убеди публиката, че никога не е чувал репликата, която му подава партньорът.”
  Б. Шоу

  „Няма малки роли, има малки артисти.”
  К. С. Станиславски

  „Публиката е един от най-важните актьори в пиесата, и ако тя не желае да изпълни своята роляу цялата пиеса се разваля, а драматургът се оказва в положението на тенисист, който е останал на корта сам и няма кому да прати топката.”
  С. Моъм

  AFISH.BG

 • Четвъртък, 11 Януари 2018 11:22
  Кирил Добрев: В ГЕРБ четат "Дума" като дявола евангелието, упражняват се върху гърба на БСП

  "Вече 24 часа ГЕРБ се “упражняват” върху гърба на БСП по повод Истанбулската конвенция. “Тежката артилерия”, “леката кавалерия”, всички са се заровила дълбоко в архивите на вестник ДУМА, решенията на ръководните органи на БСП и ги цитират както дяволът чете Евангелието.
  Ако ГЕРБ са забравили, да им припомня, че имат мнозинство в парламента, което им е напълно достатъчно да приемат какъвто и да било документ, независимо колко глупости са написани в него - антикорупционният закон е пример за това. Могат с това мнозинство да отхвърлят и вето на президента - пример е мораториумът за лекарствата". Това написа в профила си във Facebook Кирил Добрев от БСП. 

  "БСП е най-голямата опозиционна партия и преди да бъде “натискана” да приема решения на управляващите, е хубаво ГЕРБ да се огледат и да проведат разговори първо с коалиционните им партньори от Обединените патриоти. Ако коалиционните им партньори, с които управляват, не ги послушат - то да се обърнат към ДПС. Те винаги са отворени за разговор, а и вече са показвали подкрепа при гласувания с ГЕРБ. При положение, че и там ГЕРБ не срещнат “разбиране”, най-лесно е да говорят с Веселин Марешки и неговата скромна група, както знаем “приятел в нужда се познава” и след това с единствения независим депутат в парламента.

  Явно ГЕРБ са в проблем и всячески се опитват да огъват и натискат БСП с всевъзможни изрезки от вестници и публикации от Фейсбук. Е, на “тежката артилерия” или на “леката кавалерия” на ГЕРБ мога да й кажа да не се тормози да търси из архивите, а да дойде на Позитано - ще я заведа лично в деловодството да си чете на спокойствие жената. Само да им кажа, че докато се бият в гърдите какви европейци са, опитвайки се да притискат политическите си опоненти, в Габрово се случва точно това, срещу което УЖ се борят - насилие върху деца. Насилие върху деца и то в неравностойно положение.

  Ама нали Габрово е емблемата на ГЕРБ , нали Габрово е огледалото на ГЕРБ. В тази община няма назначение, което да не е с протекции на управляващите. Въпросът е, докато прокламират, че Истанбулската конвенция е от изключителна важност и всички, които са против нейната ратификация, значи са за насилието - кметът на Габрово (забележете жена!) си затваря очите от миналата година за случващото се насилие в Дом “Хризантема”.

  Принципност?

  Едва ли, просто цинизъм", коментира още Добрев.

Оставете коментар