Вторник, 20 Март 2018
Събота, 20 Януари 2018 17:45

„Любовното си признание направих по един необикновено романтичен начин…”

80 години след смъртта на Бранислав Нушич пиесите му продължават да се играят, а неговата „Автобиография” предизвиква сълзи от неудържим смях

AFISH.BG ви предлага откъс от главата „Първа любов”

Влюбих се в нашата съседка Перса, защото беше най-близко. Перса имаше покрито с лунички лице, носеше жълти чорапи и токовете на обувките й бяха винаги изкривени. Преди да се влюбя, не й обръщах внимание, но от момента, когато се влюбих, тя ми изглеждаше божествено красива. За мен беше достатъчно да я зърна, макар и отдалече, да видя нейните криви токове, за да се развълнувам веднага и да побързам насреща й, само и само да видя колкото се може по-скоро усмихнатото й, осеяно с лунички лице.

Тя беше дъщеря на учителя ни по аритметика, който, кой знае защо, нямаше съвсем добро мнение за мене. Беше на девет години, учеше в трето отделение. Любовното си признание направих по един необикновено романтичен начин. Веднъж, когато играехме на жмичка, ние двамата с нея се скрихме в една каца, в която майка ми зиме слагаше кисело зеле. Тук, в тая каца, аз й направих любовно признание и тоя мой спомен и до днес ме кара да се вълнувам, когато мина покрай някоя каца.

Веднъж се срещнахме с нея след последния час и тръгнахме заедно към къщи. Аз й дадох една кифла. Всеки петък й купувах по една такава кифла с парите, спечелени от мен в четвъртък следобед на ези-тура. Те ми стигаха поне да мога веднъж в неделята да изразя с една кифла симпатиите си и вниманието си към нея. Тогава я запитах сериозно:

— Какво мислиш, Персо, ще те даде ли баща ти, ако те поискам?

Тя се зачерви, наведе очи и в смущението си разчупи кифлата на три части.

— Не вярвам — отговори тя полугласно.

— Защо? — запитах аз развълнувано и очите ми се наляха със сълзи.

— Защото си слаб по неговия предмет.

Заклех й се, че денонощно ще уча аритметика, само да мога да си поправя бележката. И аз учих. Но нима може да се постигне онова, за което толкова други са прахосвали напразно силите си — нима можех да примиря любовта и аритметиката? Заставен да избирам между любовта и аритметиката, аз избрах онова, което беше по-леко — любовта. И следващия час вместо двойка получих единица.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 20 Януари 2018 17:45
  „Един ден моят смях ще ви разтревожи!…”

  166 години от смъртта на Николай Василиевич Гогол, един от колосите на руската литература, преброихме ли и преборихме ли „мъртвите души”?

  В завещанието си от юли 1846 година Николай Василиевич Гогол нарежда да го ровят без погребални почести. Вместо тях — да нахранят няколко гладни. И това го пише, след като е бил на Божи гроб, след като два дни го е валял дъждът в Назарет. Тъй искал да изпратят в земята девственото му нещастно тяло… Но за душата си е рекъл друго: един ден моят смях ще ви разтревожи!…

  Не изпълнили завещанието.

  Умирал мъчително в навъсеното московско утро на 4 март 1853 година, в квартирата си на Никитския булевард, изтощен от дългото гладуване. А гладувал нарочно, да изгони сатаната от тялото си. Лекували го бездарни доктори — порусначени немци, давали му очистително и му пускали кръв. Той стенел, молел да го оставят на мира, а те му слагали черни тлъсти пиявици на дългия нос…

  Предчувствал смъртта и на 7 февруари се изповядал и причестил, а през нощта на единайсети срещу дванайсети изгорил беловата на втория том на „Мъртви души“. Останали само черновите на пет глави.

  Бил дребен и слаб, поръчвал си ботушите с по-висок ток. Зиморничав, той бягал на юг в Италия, треперел за здравето си. Бил изтъкан от страхове, чувството на ужас не го напускало. Страхувал се от буря и гръмотевици, от котки, гущери и гъсеници; от леглото, че може да умре в него — дремел по креслата, увит в шалове; от болести и настинки. Бил чревоугодник, тъпчел се с макарони. В чужбина прекарал общо осемнайсет години. Изпадал в безпаричие и черно униние, пишел молби до императора за помощ. Веднъж Николай I му пратил в Рим пет хиляди рубли.

  Почва да пише на двайсет, умира, ненавършил четирийсет и три. Страдал от мании. Една от тях — мания за величие.

  Мания. Но същият този писател преди туй го е заковал точно: „Масата от народа прилича на жена, която поръчва на художника да й направи съвсем точен портрет. Но тежко му, ако той не е успял да скрие всичките й недостатъци!“

  © Никола Радев, „Когато Господ ходеше по земята”

  AFISH.BG

 • Събота, 20 Януари 2018 17:45
  “Някой път на човек му се ще да е глупав, за да извърши онова, което умът му не разрешава”

  15 + 1 цитата от Джон Стайнбек, геният, носител на Нобелова награда и на сърцата и умовете на своите читатели

  “В истината има повече красота, дори когато красотата е отвратителна.”

  „Навярно най-добрият събеседник в света е онзи, който насърчава другите да говорят.”

  „Понякога мълчанието е най-красноречиво.”

  „Когато човек твърди, че не иска да говори за нещо, той обикновено иска да каже, че не е в състояние да мисли за нищо друго.”

  „Някои хора мислят, че ако оздравяват, ще затъмнят славата на своето страдание. Но компресът на времето не признава никаква слава. Всеки оздравява, само трябва да изчака.”

  „Често ми е хрумвало, че доброто възпитание е може би онзи външен заглушител, който не дава да се разбере, че ти се пръска сърцето.”

  „Колкото по-малко знаеш, толкова по-добре се чувстваш.”

  „Бремето на познанието е твърде голямо, за да може да го възприеме един единствен мозък.”

  „Човек може на всичко да издържи.”

  „Какво друго, ако не кураж се изисква да се отгледат деца?”

  „Но е чудесно, когато посредственият човек разбере, че да си велик, значи да си най-самотният на света.”

  „…длъжни сме да помним, че ще умрем, следователно нека се опитаме да живеем така, че нашата смърт да не носи облекчение на света.”

  „Казват, чистата рана зараствала най-бързо. За мен няма нищо по-печално от връзки, които се поддържат единствено посредством лепилото на пощенските марки. Не можеш ли да виждаш, да чуваш, да се докосваш до един човек, най-добре забрави го!”

  „Две мнения съм чувал: едното казва, че мълчаливецът е мъдрец, а според другото човек, който не приказва, е човек, който не мисли.”

  “Нищо никога не е било създавано едновременно от двама души. Добро сътрудничество не съществува нито в музиката, нито в изкуството, нито в поезията, нито в математиката, нито във философията. След като чудото на творчеството веднъж се е случило, групата може да го доизгради и разшири, но групата не може да притежава творческо хрумване. Неговата безценност се крие в самотния ум на отделния човек.”

 • Събота, 20 Януари 2018 17:45
  „Най-доброто качество на парите е тяхното количество”

  15 + 1 цитата от един от тримата велики рационалисти във философията на 17 век, Бенедикт Спиноза

  „Не щастието е награда за честността, а самата честност.”

  „Невежеството не е аргумент.”

  „Сладострастието е също желание и любов към съединяване на телата.”

  „Свободният човек не мисли за нищо тъй малко, както за смъртта, и неговата мъдрост е размишление не върху смъртта, а върху живота.”

  „Срамът е известна тъга, възникваща у човек когато вижда, че неговите постъпки се презират от другите.”

  „Боязън е желанието да избегнем чрез по-малко зло едно по-голямо зло, от което се страхуваме.”

  „Вежливостта или скромността е желание да се извърши това, което се нрави на людете, и да се изостави това, което не им се нрави.”

  „Всичко възвишено е толкова трудно, колкото и рядко.”

  „Завистта е омраза, доколкото тя така въздейства върху човека, че той се наскърбява от щастието на другия, и напротив радва се на неговото нещастие.”

  „Любовта е силна като смъртта.”

  „Малодушен е онзи, който знае какво решение да вземе, за да направи добро или да попречи на нещо зло, но не го прави.”

  „На човек който се срамува е присъщо желанието да живее честно.”

  „Надменност е поради любов към себе си, човек да има по-високо мнение за себе си, отколкото подобава.”

  „Ако искаш бъдещето да е различно от миналото, не забравяй миналото.”

  „Състрадание е скръб, придружена от идеята за едно зло, което е постигнало другиго, за когото си представяме, че ни е подобен.”

  AFISH.BG

Оставете коментар