Вторник, 20 Март 2018
Понеделник, 05 Февруари 2018 10:31

„Никога не можах да се освободя от чувството, че съм дъщеря на Гео Милев и трябва да бъда достойна за него…”

Пет години, откакто Леда-Евгения, последната Дама на българската култура, си тръгна оттук точно на 93-ия си рождения си ден – на такава акуратност само тя беше способна

AFISH.BG поднася на своите читатели четири извадки от интервюта на Леда Милева и едно нейно стихотворение. За истински големите личности приказките и суперлативите са излишни. Поклон пред всичко, което й дължим. „Винаги съм носила името на баща си с гордост и отговорност. Никога не можах да се освободя от чувството, че съм дъщеря на Гео Милев и трябва да бъда достойна за него. И досега, наред с всичко друго, което правя, най-голям приоритет има това какво мога и какво трябва да направя за Гео Милев - за откриване на цялото му наследство, което да получи по-пълна оценка и да стигне до съзнанието на повече съвременници. Защото неговото дело в много отношения е противоречиво и дава възможност за най-различни тълкувания, на което сме свидетели през годините.”

„Много пъти съм разказвала, че то (стихотворението „Зайченцето бяло“) е съвсем случайно и набързо написано. Бях уредник на списание “Първи стъпки” и в печатницата се оказа, че половин страница остава празна и няма никакъв материал. Списанието трябваше да се печата и аз се чудех какво да правя, какво да правя. И така, на коляно, както се казва, написах тези няколко куплета, които после имаха щастливата съдба да станат песен благодарение на композитора Петър Ступел.”

„Несъмнено културата ни е нещо, с което можем да се гордеем, особено старата. Именно тя доказва принадлежността ни към цивилизования свят открай време. Но това не е достатъчно. Ако Европа постави конкретни параметри за нейното развитие, това ще бъде опасно. С културата си все още има защо да се гордеем, но дано сме достатъчно умни, та да се развиваме самобитно, а не да копираме всичко чуждо.” „А че ще се явяват нови герои, е естествено. Животът върви напред и децата са част от него. Това обаче не значи, че ще изчезнат традиционните, вечните герои. Защото всяко дете открива света за себе си. Открива слънцето, изгрева, звездите, гората, цветето, любовта към мама, към семейството... И тези герои и вечните теми за доброто и злото, моралните теми, никога няма да слязат от сцената. Те винаги трябва да бъдат в сърцето на детската литература.”

ДУЕТ

Знаете ли
какъв музикант е вятъра?
Той не свири в концертната зала,
нито в театъра,
а по нивите,
в горите,
по малки улички,
по широки площади.
Той обича шегите:
ту цигулка извади,
ту писана гайда,
ту голям контрабас
с гръмотевичен глас.
Но тази сутрин вятърът реши:
- Ще посвиря на флейта,
флейта сребърна, тънка. -
И подхвана мелодия звънка.
Щом чу на флейтата
нежния глас,
дъждът се обади:
- Ще посвиря и аз,
за да стане наистина весело!
На какъв инструмент
може да свири дъждът?
Дъждът е барабанчик.
Той веднага зачука
по всички прозорци,
по всички стъкла.
Събуди капчука,
забарабани по клоните
на една ела,
на една топола -
още сънлива и гола.
Заудря по локвите,
по тротоарите,
по покривите на къщите,
по хамбарите.
Дори всеки срещнат дъждобран
той превърна в барабан.
Вятърът надуваше своята флейта.
Дъждът весело барабанеше.
И се получи дует.
Един хубав дует.
Един весел дует.
Кой знае откъде
пристигнаха птички.
Минзухарите подадоха любопитно
своите руси главички.
А дуетът не спираше -
през целия ден,
дори през нощта.
Когато се съмна,
всички видяха:
дошла е пролетта.
Тя разлистваше с пръсти дървета
и слушаше дуета,
сякаш чуваше за първи път
какъв чуден флейтист е вятърът,
какъв барабанчик - дъждът!

© Леда Милева, сп. „Понеделник”

AFISH.BG

 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 05 Февруари 2018 10:31
  Комисията по хазарта проверява лотариите в националните телевизии

  Държавната комисия по хазарта (ДКХ) е започнала цялостна проверка на трите най-големи национални телевизии – БНТ, БТВ и Нова телевизия, във връзка с излъчвани реклами на хазартна дейност. Инициативата е на новата шефка на ведомството – Мария Филипова, която зае поста в началото на февруари, след като финансовият министър Владислав Горанов освободи предишния председател Огнемир Митев. Това става ясно от отговор на Филипова на въпроси на Mediapool. Комисията по хазарта е органът, който по закон упражнява контрол върху рекламите на хазарт. 

  Агресивната реклама на хазарт в ефира на националните телевизии, която всяка вечер облъчва зрителите как се печелят бързи и лесни пари, и то в часовия пояс на "Лека нощ, деца", се оказва напълно законна. От една страна, Законът за хазарта в чл. 10 забранява пряката реклама на хазартни игри, каквито са придобилите популярност през последните години лото и лотарийни игри на "Националната лотария", "Лотария България", а също и тези на държавния "Български спортен тотализатор" (БСТ). Нормативният акт обаче допуска четири изключения. Благодарение на това няма проблем да се обявяват наименованията на игрите, търговската марка на хазартния оператор, резултатите от игрите и спечелените печалби и тегленията на тиражите. 

 • Понеделник, 05 Февруари 2018 10:31
  БНТ1 с декларация срещу Волен Сидеров за обида срещу Горан Благоев

  БНТ1 излезе с остра декларация срещу лидера на ”Атака” Волен Сидеров, който си позволи в ефир обиди и намеци за работното място на журналиста Горан Благоев. Вчера в предаването, водено от програмния директор Емил Кошлуков, председателят на ПГ на Обединени патриоти атакува водещия на "Вяра и общество" заради критично мнение срещу последните коментари на руския патриарх Кирил.

  Сидеров заяви: "Това е един манипулатор, това е един човек, който отдавна манипулира българското общество през БНТ. Според мен, този човек е агент на соросоидните общества. Такива хора са вредни за българското общество, защото те манипулират. Какво като е ваш колега? Нямам ли право да кажа?"

  На живо по обществената телевизия депутатът дори иронизира известния журналист и намека, че може да бъде сменен.

  По този повод телевизията излезе с декларация, която беше прочетена от самия Кошлуков в началото на днешното издание на "Още от деня". В нея се казва:

  "На 12 март в предаването "Още от деня" председателят на ПГ на "Обединените патриоти" Волен Сидеров с обидни квалификации нападна нашия колега Горан Благоев. Повод за атаката към Благоев бе неговото аргументирано мнение по повод изявленията на руския патриарх Кирил. Поведението на Сидеров е неприемлива, агресивна провокация към свободата на словото и правото на журналистическо мнение. Недопустимо е политик да се опитва да кадрува в Националната обществена телевизия. Програмното и продуцентско ръководство на БНТ1 стои зад предаването "Вяра и общество" и екипа, който го създава".

 • Понеделник, 05 Февруари 2018 10:31
  „Каквото имах – вечно не достигаше, което нямах – още е мечта!”

  AFISH.BG поздравява поета Йордан Пеев с неговия пръв юбилей и му желае да отразим и втория му!

  „За мен човек има в живота си два истински юбилея: този на 50 и другият на 100 години – пише авторът. - Често на тази земя достигаме само първия, а втория празнуваме другаде...Е, аз достигнах първия ...Да не повярваш!!!

  Някога ми се струваше безкрайно далече, а хората на тази възраст безнадеждно стари ...Защо ли днес чувствам и усещам друго, а то е, че хубавото предстои?!

  Може би защото няма стара риба...Или е малка, или е голяма ...А аз съм риба ...” 

  50

  На две разрязах своя век и ето

  учудено стоя на петдесет,

  надкрачил предсказания и клетви,

  достигнал петото небе поет.

  До тук така:

  жени,

  деца

  и книги,

  и кръст на който всеки ден вися.

  Каквото имах – вечно не достигаше,

  което нямах – още е мечта!

  А по-нататък как ще е - не зная.

  Изгубих си кристалното кълбо.

  По песните на птиците гадая

  в мен свили си от стихове гнездо.

  Момичетата, дето съм прегръщал

  са вече с дъщери от дъщери,

  а аз по мъжки още се обръщам

  след нова младост, пръскаща искри.

  В албумите заровени в килера

  на снимките съм слънчев и напет,

  и там са сякаш друго измерение

  днес тези тъй внезапни петдесет.

  До вчера на годините по склона

  катерих

  и проклинах,

  и живях,

  а днес от своя връх нарамил спомени

  се спускам в свойта земна, първа прах.

  И в зрялата си, и премъдра есен,

  която в мен като река тече,

  върху брега й мъж на петдесет съм,

  а в себе си –

  завинаги момче…

  09.03.2018

  © Йордан Пеев, Фейсбук

Оставете коментар