Неделя, 16 Юни 2019
Четвъртък, 18 Август 2016 17:50

Джентълмените предпочитат блондинки... (ВИДЕО)

Авторката на едноименния „революционен“ роман за материални момичета Анита Лус умира преди 35 години

На днешния ден, 18 август, през 1981 година на 92-годишна възраст умира Анита Лус. Тя записва името си със златни букви в ранната история на киното. Работи като сценарист за най-големите студиа, но заедно с това е и драматург – написва повече от 10 пиеси, които се играят с огромен успех на Бродуей.

Световна слава, обаче, добива с романа си „Джентълмените предпочитат блондинки“. В него, под формата на дневници, се описва историята на сребролюбивата блондинка Лорелай Лий, хитра жена на свободните нрави и с високо самочувствие, за която скъпите дрънкулки са по-ценни от брачните свидетелства. Публикувана с малък тираж през ноември 1925 г., тя се разграбва веднага, и от уста на уста се превръща бестселър с многобройни издания. Книгата е преведена на над 15 езика по целия свят.

Следващата година Лус адаптира романа за пиеса в театъра, а през 1928 г. е пригоден и за киното. Участието в него на актрисата Рут Тейлър (като Лорелай Лий) е толкова успешно, че тя веднага се омъжва за милионер. През 1953 г. е направен римейк участието на Мерилин Монро.

 

Мерилин Монро в кадър от римейка на филма, 1953-а

През 1927 г. Анита Лус написва продължението „Джентълмените се женят за брюнетки“, който също е филмиран през 1955 г. с участието на Джейн Ръсел и Жан Крейн.

„След като историята на Лорелай свърши в „Харпърс базар“, един мой приятел, който работеше в издателство „Ливрайт“, ми предложи да отпечатаме няколко броя като книга, за коледен подарък на приятелите. Аз казах, че това е чудесна идея и така се появи първото „суетно“ издание в не повече от 1500 екземпляра, което по-късно стана голяма рядкост, търсена от библиофилите. Първото издание се разпродаде в същия ден, когато се появи по книжарниците. И въпреки че второто издание бе в 60-хиляден тираж, то също така бързо се изчерпа. Мисля, че само за да се задоволи първоначалния читателски глад, книгата претърпя 45 издания. През годините последваха и още. Но според мен Лорелай достигна върха на славата си, когато бе включена в Оксфордския сборник с известни цитати.“ – пише в антобиографията си Кармен Сноу.

А през 1963 година самата Анита Лус споделя: „Светът и нравите много са се променили от годината, когато Лорелай Ли се появи на сцената за първи път. Неотдавна, по време на едно интервю за телевизията в Лондон, ми зададоха следния въпрос:

„Госпожо Лус, в основата на романа ви е невижданият икономически бум на 20-те години. Ако трябваше да го напишете днес, каква щеше да бъде темата му?“

Аз без колебание отговорих:

„Джентълмените предпочитат джентълмени“.

С това интервюто приключи малко набързо.

А днес внуците на първите ми читатели четат моята малка книжка като история на онова време. И ако имат нужда от окуражаване, докато треперят в атомните скривалища на 60-те години, могат да намерят развлечение в приключенията на Лорелай Ли и смелост от любимата ѝ философска мъдрост: „Усмихвай се, усмихвай се, усмихвай се!“.

На заглавната снимка: Анита Лус с легендата на киното Джин Харлоу

Димитър Янков, AFISH.BG

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар