Неделя, 16 Юни 2019
Вторник, 23 Август 2016 19:34

Скандал между Русия и Украйна заради изложбата на Айвазовски в Третяковската галерия

Експозицията на изключителния майстор на морските пейзажи привлича рекорден брой посетители

Украинските власти са вбесени от изложбата с творби на родения в Крим през XIX век художник от арменски произход – Иван Айвазовски, пише „ArtPrice”. В момента експозицията привлича рекорден брой посетители в държавната Третяковска галерия в Москва. Министерствота на културата на Украйна призовава международните институции да бойкотират световноизвестния музей, тъй като „това е колекция с произведения, откраднати от окупирана територия”. Русия анексира Крим през 2014 г.

Както Afish.bg вече писа, мащабната изложба на Айвазовски бе открита на 29 юли и ще продължи до 20 ноември 2016 г. В нея са включени повече от 120 платна, 38 от които са от Националната художествена галерия на Айвазовски във Феодосия, древен град на брега на Черно море на Кримския полуостров, където художникът е роден през 1817 г. и умира през 1900 г.

Спорът за произведенията на артиста допълнително помрачи отношенията между Русия и Украйна. В изявление, публикувано малко преди откриването на експозицията, Министерство на културата на Украйна заявява: „Заради грубо нарушение от страна на Руската федерация на всички норми на международното право, включително и тези, произтичащи от нейната окупация на част от територията на Украйна, държавата ни е лишена от какъвто и да е контрол върху опазването на културните ценности на временно заетите територии, особено тези, които са неразделна част от фонда на музея на Украйна.”

Украинското министерство призова държавите „да спрат сътрудничеството с руските институции, които боравят с културни ценности, неправомерно взети от територията на Крим, и по същия начин да се спрат чуждестранните изложби в такива руски музеи и руски музейни изложби в чужбина”.

В отговор Татяна Карпова, заместник-директор на Третяковската галерия, заявява: „Ние не сме откраднали нищо от Феодосия, нито от Украйна. Ние просто го донесохме. Това е достатъчно често срещана практика за нас, да заемаме картини от музеи. Ние много съжаляваме, че отношенията ни са такива, че не сме в състояние да заемем произведения от украински музеи.”

Това е най-новата линия на културните спорове в Крим след анексирането през 2014 г. Музей в Амстердам бе въвлечен в конфликта заради изложбата на скитско злато, взета на заем от музей в Крим към момента на анексирането. Кримската институция си иска златото обратно, а Украйна казва, че тя е законният собственик. Изслушванията в този спор са насрочени за октомври 2016-а в Амстердамския съд.

На заглавната снимка – Иван Айвазовски, „Лунна нощ”, 1841.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар