Събота, 15 Декември 2018
Вторник, 23 Август 2016 19:34

Скандал между Русия и Украйна заради изложбата на Айвазовски в Третяковската галерия

Експозицията на изключителния майстор на морските пейзажи привлича рекорден брой посетители

Украинските власти са вбесени от изложбата с творби на родения в Крим през XIX век художник от арменски произход – Иван Айвазовски, пише „ArtPrice”. В момента експозицията привлича рекорден брой посетители в държавната Третяковска галерия в Москва. Министерствота на културата на Украйна призовава международните институции да бойкотират световноизвестния музей, тъй като „това е колекция с произведения, откраднати от окупирана територия”. Русия анексира Крим през 2014 г.

Както Afish.bg вече писа, мащабната изложба на Айвазовски бе открита на 29 юли и ще продължи до 20 ноември 2016 г. В нея са включени повече от 120 платна, 38 от които са от Националната художествена галерия на Айвазовски във Феодосия, древен град на брега на Черно море на Кримския полуостров, където художникът е роден през 1817 г. и умира през 1900 г.

Спорът за произведенията на артиста допълнително помрачи отношенията между Русия и Украйна. В изявление, публикувано малко преди откриването на експозицията, Министерство на културата на Украйна заявява: „Заради грубо нарушение от страна на Руската федерация на всички норми на международното право, включително и тези, произтичащи от нейната окупация на част от територията на Украйна, държавата ни е лишена от какъвто и да е контрол върху опазването на културните ценности на временно заетите територии, особено тези, които са неразделна част от фонда на музея на Украйна.”

Украинското министерство призова държавите „да спрат сътрудничеството с руските институции, които боравят с културни ценности, неправомерно взети от територията на Крим, и по същия начин да се спрат чуждестранните изложби в такива руски музеи и руски музейни изложби в чужбина”.

В отговор Татяна Карпова, заместник-директор на Третяковската галерия, заявява: „Ние не сме откраднали нищо от Феодосия, нито от Украйна. Ние просто го донесохме. Това е достатъчно често срещана практика за нас, да заемаме картини от музеи. Ние много съжаляваме, че отношенията ни са такива, че не сме в състояние да заемем произведения от украински музеи.”

Това е най-новата линия на културните спорове в Крим след анексирането през 2014 г. Музей в Амстердам бе въвлечен в конфликта заради изложбата на скитско злато, взета на заем от музей в Крим към момента на анексирането. Кримската институция си иска златото обратно, а Украйна казва, че тя е законният собственик. Изслушванията в този спор са насрочени за октомври 2016-а в Амстердамския съд.

На заглавната снимка – Иван Айвазовски, „Лунна нощ”, 1841.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 23 Август 2016 19:34
  Пентагонът трети ден игнорира предложенията на Шойгу за обсъждане на Договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег

  Молбите на руския министър на отбраната Сергей Шойгу до началника на Пентагона Джеймс Матис остават без отговор трети ден, заяви официалният представител на руското военно министерство Игор Конашенков, съобщава "Интерфакс".

  „В продължение на три дни дори няма официална реакция от американското ведомство на предложенията на руското министерство на отбраната“, съобщи Конашенков.

  „Всичко това говори за нежеланието на американската страна за аргументиран и професионален диалог с Русия в интерес на решаването на належащите проблеми за гарантиране на регионалната и глобалната сигурност“, подчерта той.

  По думите му,  в обръщението си Шойгу подчертава, че „руската страна е готова за открит и съществен диалог с Пентагона по всички неотложни въпроси от съвместната програма“.

 • Вторник, 23 Август 2016 19:34
  Парадокс: Симеонов номиниран за „Човек на годината – 2018“ от българите в Украйна

  Лидерът на НФСБ и депутат от ПГ на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов е номиниран за наградата на Асоциацията на българите в Украйна „Човек на годината-2018“, информират с официално писмо от българската общност.

  Той е предложен от Одеското областно българско дружество от името на българските културно-просветни дружества в Бесарабия, съобщават от пресцентъра на НФСБ.

  С решение на конкурсната комисия на Асоциацията през ноември Валери Симеонов е утвърден за номинант. Наградата ще му бъде присъдена „за голям принос в укрепването на икономическите и културни връзки между Украйна и Република България, за личен принос в културно-образователния процес на българската общност”.

  Церемонията по награждаването е днес във Всеукраинския център за българска култура в Одеса.

  Общоукраинският конкурс „Човек на годината“ е учреден през 2002 г. от Асоциацията на българите в Украйна и цели стимулиране и поощряване инициативите и действията по запазването на историческите ценности, съдействие за развитие на националния език, култура и традиции на българите в Украйна, задоволяване на културните, етнически, социално-икономически интереси, развитие на дружески и делови връзки между Украйна и България.

  Напомняме, че за „Човек на годината” в България пък приза взеха протестиращите майки на деца с увреждания, които Валери Симеонов нарече „кресливи жени” с „уж болни деца”, за което подаде оставка като вицепремиер по демографските въпроси.

 • Вторник, 23 Август 2016 19:34
  След ислямистки атентат ЕП осъжда Русия като агресор

  „Докато в Страсбург – седалище на Европарламента, се извършва ислямистки атентат, същият този Европарламент приема декларация, осъждаща... руската агресия!?!?!? Тези наистина нямат връзка с главния мозък!”, написа Петър Волгин във Фейсбук.

  Коментарът на журналиста е по повод заседанието на евродепутатите от сряда, когато отчетоха извършените реформи в Украйна, като същевременно осъдиха агресията на Русия в Керченския проток и изграждането на „Северен поток 2“.

  В декларация евродепутатите осъждат категорично агресията на Русия срещу Украйна на 25 ноември в Керченския проток и настояват за незабавното и безусловно освобождаване на всички украински кораби и моряци. Те са сериозно загрижени, че напрежението може да представлява прикрит опит за анексиране на суверенните права на Украйна в Азовско море. Поради тази причина Русия трябва да гарантира свободата на корабоплаването през Керченския проток и в Азовско море, се заявява в текста.

  Резолюцията призовава ЕС и неговите държави членки да въведат целенасочени санкции срещу Русия, в случай че украинските военнослужещи не бъдат освободени и в случай на по- нататъшна военна ескалация.

  В заключение евродепутатите категорично осъждат нарастващия брой физически нападения срещу защитници на гражданските права и журналисти, както и насилието срещу ромите и ЛГБТИ общностите.

  Освен това те изискват от Руската федерация незабавно и безусловно да освободи носителя на наградата „Сахаров“ за 2018 г. Олег Сенцов и всички други незаконно задържани украински граждани.

Оставете коментар