Събота, 25 Януари 2020
Вторник, 11 Декември 2018 11:05

Европейският парламент ще подкрепи България за Шенген

Противници на София и Букурещ са Холандия и Германия

 

Европейският парламент ще гласува резолюция в подкрепа на влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Това ще стане по време на последната парламентарна сесия за тази година в Страсбург.

ЕП проведе вчера дебат в подкрепа на двете балкански държави. Главен докладчик по него беше лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. На дебата не присъстваха представители на Европейския съвет, който трябва да вземат окончателното решение.

Противници на София и Букурещ са Холандия и Германия.

Резолюцията е юридически незадължителна и призовава Съветът на ЕС да вземе бързо и положително решение за присъединяването на България и Румъния в Шенген.

Не за пръв път Европейският парламент приема резолюция в тази посока. През юни 2011 г. той подкрепи присъединяването на България и Румъния към Шенген, като след това на няколко пъти препотвърди това свое решение. Двете балкански страни частично прилагат правилата от Шенген, посочват от ЕП.

Окончателното решение те да станат част от пространството без проверки трябва да бъде взето с единодушие в Съвета на ЕС.

Източник: БГНЕС

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар