Събота, 24 Август 2019
Вторник, 11 Декември 2018 11:05

Европейският парламент ще подкрепи България за Шенген

Противници на София и Букурещ са Холандия и Германия

 

Европейският парламент ще гласува резолюция в подкрепа на влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Това ще стане по време на последната парламентарна сесия за тази година в Страсбург.

ЕП проведе вчера дебат в подкрепа на двете балкански държави. Главен докладчик по него беше лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. На дебата не присъстваха представители на Европейския съвет, който трябва да вземат окончателното решение.

Противници на София и Букурещ са Холандия и Германия.

Резолюцията е юридически незадължителна и призовава Съветът на ЕС да вземе бързо и положително решение за присъединяването на България и Румъния в Шенген.

Не за пръв път Европейският парламент приема резолюция в тази посока. През юни 2011 г. той подкрепи присъединяването на България и Румъния към Шенген, като след това на няколко пъти препотвърди това свое решение. Двете балкански страни частично прилагат правилата от Шенген, посочват от ЕП.

Окончателното решение те да станат част от пространството без проверки трябва да бъде взето с единодушие в Съвета на ЕС.

Източник: БГНЕС

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 11 Декември 2018 11:05
  Иво Христов: Важно е ЕП да съхрани социалната държава

  Това, на което станахме свидетели в ЕС, е сделка между Франция и Германия. Дали тя ще бъде утвърдена в Страсбург след два седмици е под въпрос. Но в групата на ПЕС дори се чуха гласове тази сделка да бъде отхвърлена. Това каза евродепутатът от БСП/ПЕС Иво Христов пред БНР

 • Вторник, 11 Декември 2018 11:05
  Калфин: Станишев не беше кандидат за председател на ЕП заради липса на достатъчно подкрепа в ПЕС

  Борисов с нищо не е помогнал на Станишев, не знам защо му благодари, коментира Калфин

 • Вторник, 11 Декември 2018 11:05
  Любомир Кючуков: Не малките страни, а тандемът Франция-Германия спечели при преговорите

  В Европа не се очертава по-динамична перспектива и промяна след определяне на водещите позиции в институциите. Печеливш е тандемът Франция-Германия, но не и по-малките страни. Действително, като че ли най-сериозният проблем при тези номинации беше точно отстъплението от опита да се доближат изборите до гражданите. Урсула фон дер Лайен има профила на немски секторен политик и няма засега яснота как би изглеждала в един по-широк контекст. Отказът на Сергей Станишев да приеме номинацията на председател на ЕП бе логичен, ПЕС се нуждае от него, заяви в интервю за Дир.бг директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.

Оставете коментар