Петък, 18 Януари 2019
Вторник, 01 Януари 2019 15:24

Патриарх Неофит отслужи молебен за Васильовден и Нова година

С архиерейска Света Василиева литургия започна Новата 2019 година днес в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Богослужението беше отслужено за Господския празник Обрезание Господне и за празника на Св. Василий Велики. Негово Светейшество българският патриарх Неофит взе молитвено участие в Светата литургия, а след нея възглави молебена за Новата година, съобщиха от Българската патриаршия, цитирани от БТА. 

„Да бъде благословено и прославено името Господне, да бъде благословена и нашата скъпа Родина България за слава Божия и за доброто и благопреуспяването на обичния ни православен народ! Божията милост и Неговата всещедра и всепобеждаваща любов да бъдат винаги с нас, Божията крепка Десница да ни ръководи във всяко наше лично и общностно дело, с което и през Новата 2019 година ще продължим да изграждаме нашите съдбини”.

Това е казал в словото си патриарх Неофит. Литургията е водил Мелнишкият епископ Герасим - главен секретар на Светия синод и предстоятел на църковното настоятелство при патриаршеската катедрала. 

Молебенът за Новата година от патриаршеската катедрала е излъчен на живо и в официалната страница на Светия синод във Фейсбук.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 01 Януари 2019 15:24
  Празнуваме Богоявление!

  Православната църква празнува днес Богоявление, или Йордановден, който е третият по значимост християнски празник през годината.

  Според библейската легенда на този ден Исус Христос е кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

  Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила.Затова денят е известен като Водици.

  По традиция, днес над 500 мъже от цялата страна влязоха в ледените води на Тунджа в Калофер за мъжкото хоро на Богоявление.

  "Мъжкото хоро в Калофер е неповторимо преживяване. То не може да се разкаже. То трябва да се съпреживее. Възхищавам се на духа на тези мъже и на всички, които днес почитат традициите и ги предават на деца и внуци", заяви днес в Калофер лидерът на БСП Корнелия Нинова.

  По традиция на Богоявление в цялата страна се провежда тържествен водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия. Според християнската традиция богоявленската вода има сила да унищожава злите сили и да дава живот и ново начало.

  Патриарх Неофит отслужи Велик Богоявленски водосвет в катедралата „Св. Александър Невски”, след което освети бойните знамена на Българската армия. 

  На церемонията присъства и президентът Румен Радев. Държавният глава прие почетния строй на представителните части на Българската армия и положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

 • Вторник, 01 Януари 2019 15:24
  Посрещнахме Новата 2019 година с пожелания за здраве и благоденствие

  Вече сме в Новата 2019 година. За всички нас тя идва с надежди за мир, благоденствие и просперитет. Как посрещнахме Новата година у нас и по света:

  С празнична заря хиляди хора посрещнаха Новата 2019 година по площадите в големите градове на страната. За 20-а поредна година на площад "Княз Александър Първи" в София се проведе новогодишният концерт "Сцена под звездите". В първите минути на новата година се изви и традиционното Дунавско хоро.

  По традиция Новата година беше посрещната в много градове на страната с празнични програми на открито.

  Мир, благоденствие и просперитет си пожелаха и столичани и гости на София, избрали да посрещнат Нова година на открито на площад "Княз Александър Първи".

  Чужденци от много държави също бяха дошли на площада. На италиански, киргизстански, китайски, румънски, иврит, турски и шведски те поздравиха българите, а дошлите жители и гости на столицата си пожелаха за Новата година най-вече живот, здраве, любов, пари и пътувания.

 • Вторник, 01 Януари 2019 15:24
  Посрещаме Новата 2019 година!

  Екипът на BIG5 ви желае весели празници и щастлива, здрава и ползотворна Нова 2019 година!

  Празнуването на Нова година датира от хилядолетия като всеки народ има свои обичаи и традиции.

  Според народните поверия, ако нощта срещу Нова година е ясна, годината ще е здрава, ако е облачна – ще има болести. Каквото е времето на Нова година, такова ще е през цялата година.

  По стара християнска традиция вечерта срещу Нова година се прави втората след Бъдни вечер кадена вечеря. Приготвя се богата трапеза, която включва пита с пара и баница с късмети. Питата се разчупва високо и се раздава на всички по старшинство. Новогодишната трапеза не се раздига до сутринта.

  От този, който пръв дойде на гости в първия ден от Новата година, зависи късметът на къщата.

  Тържествата

Оставете коментар