Четвъртък, 20 Юни 2019
Четвъртък, 03 Януари 2019 09:30

Пълен провал! Системата за 180 милиона лева за електронни винетки не проработи

Десетки сигнали за проблеми при продажбата на електронните винетки 

 

Шофьори се оплакват, че на много бензиностанции или няма терминали, или не работят. Освен това били допуснати десетки грешки при покупката на новите стикери. От АПИ обещават да възстановят парите.

От два дни вече можем да видим автомобили за ТОЛ контрол на много места  - на магистралите или другите пътища, за които се изисква купуването на винетка. Тяхната основна задача е по регистрационния номер на автомобилите да проверяват дали имат електронна винетка. Ако нямат, ги грозят глоби.

Така много съвестни шофьори, които не искат да бъдат глобени, от вчера започнали да си купуват електронни стикери. Не на всички обаче им се е получило, или поне не от първия път. С Новините на NOVA се свързаха зрители, които са срещнали различни проблеми със системата.

От АПИ обясниха, че когато винетката е купена през партньорски сайт, от там трябва да се търси и решение на проблема. Ако такава грешка стане с официалния сайт на ТОЛ управлението, гражданите трябва да подадат декларация, а АПИ ще им отговори в 30-дневен срок.

При друг случай собственик на фирма за превози се опитал да купи винетка на  един от камионите си. Първо - през сайта на един от мобилните оператори, но и той срещнал проблем.

Проблемите с електронните винетки

От Пътната агенция отново напомнят шофьорите да внимават при изписването на номера на колата си или на данните на банковата си карта.

От ТОЛ управлението казват, че не е имало срив в системата и напомнят, че всеки, който е купил електронна винетка, може да провери дали покупката й е отразена на сайта bgtoll.bg пет минути след транзакцията. Единствено трябва да бъде натиснат бутона „Проверка на винетка”. Същото важи, ако конвертираме винетка, но тогава трябва да се избере „Проверка за конвертирана винетка”.

В Перник има общо 8 терминала за самотаксуване за продажба на електронни винетки. Областният управител Ирена Соколова съобщи, че 5 от устройствата не работят.

"Не съм доволен, но няма на кого да се оплачеш. А защо не купите винетка он-лайн? Няма никакъв документ не се издава. Няма как лаптопа ми да ми издаде документ, че съм закупил нещо, а при тези сривове на системата да не се окаже после, че съм превел парите, а нямам нищо – нито винетка, нито нищо. Това е нещото, което ме притеснява и исках да е от машина, за да ми издаде някакъв документ", сподели пред Bulgaria ON AIR Ивайло Новков, който е един от неуспелите да си закупят винетка.

Освен в различни бензиностанции, проблеми има и във верига магазини за мобилни услуги. Освен неработещи терминали, има и сигнали за продажба на две винетки за един автомобил, както и липса на потвърждение за конвертиране на хартиения стикер. 

От Агенция "Пътна инфраструктура“ коментираха, че може да има локални казуси, но не можело да се говори за срив в цялата система. Тя ни струваше 180 милиона лева. До момента са продадени 280 хиляди винетки, а от тях са събрани един и половина милиона лева.  

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар