Понеделник, 25 Март 2019
Понеделник, 07 Януари 2019 11:24

Ивановден е, почита се кумството и побратимството

На 7 януари Българската православна църква почита паметта на Свети Йоан Кръстител, който кръщава Исус Христос в река Йордан. В народната лексика денят е известен като Ивановден.

Свети Йоан Кръстител е наричан още Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята и подготвя пътя на месията с проповедите си. Според Евангелието той се е прочул като проповедник в Юдея и Галилея. Свети Йоан е проповядвал, че е изпратен от Бога да подготви пътя за идването на Христос и затова увещавал хората да се покаят за греховете си и да отворят душите си за Бога. Като символ на пречистване на покаялите се, Йоан ги кръщавал с вода. По нареждане на Ирод Антипа, Йоан Кръстител бил заловен и обезглавен. Юдейският цар Ирод се опитвал да съблазни жената на своя брат Филип Иродиада. Йоан Кръстител станал свидетел на случващото се и се обърнал към него с изобличителните думи: „Ти не трябва да я имаш!“. След тези си думи бил затворен в тъмница. На рождения си ден Ирод дал пиршество и дъщерята на Иродиада, Саломе танцувала за него. След като тя приключила танца си, той и се заклел, че ще й даде каквото поиска. Саломе попитала майка си какво да пожелае, а тя и отговорила „Главата на Йоана Кръстителя“. За да изпълни клетвата, си Ирод дал заповед да обезглавят Йоан и да донесат главата му на тепсия на танцьорката.

Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. Този ден обаче ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и именниците. Освен това, на този ден се гостува на кумовете, тъй като Свети Йоан се тачи като покровител на кумството и побратимството. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща трапеза, която включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

На днешния ден празнуват всички, които носят имената: Иван, Иванкa, Иванинa, Ванина, Bаня, Ваньо, Йоан, Йоанa, Калоян, Йовкo, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Жан, Жанa, Жанета, Яна (от еврейски “Йоан” – божа благодат).

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 07 Януари 2019 11:24
  Празнуваме Богоявление!

  Православната църква празнува днес Богоявление, или Йордановден, който е третият по значимост християнски празник през годината.

  Според библейската легенда на този ден Исус Христос е кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

  Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила.Затова денят е известен като Водици.

  По традиция, днес над 500 мъже от цялата страна влязоха в ледените води на Тунджа в Калофер за мъжкото хоро на Богоявление.

  "Мъжкото хоро в Калофер е неповторимо преживяване. То не може да се разкаже. То трябва да се съпреживее. Възхищавам се на духа на тези мъже и на всички, които днес почитат традициите и ги предават на деца и внуци", заяви днес в Калофер лидерът на БСП Корнелия Нинова.

  По традиция на Богоявление в цялата страна се провежда тържествен водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия. Според християнската традиция богоявленската вода има сила да унищожава злите сили и да дава живот и ново начало.

  Патриарх Неофит отслужи Велик Богоявленски водосвет в катедралата „Св. Александър Невски”, след което освети бойните знамена на Българската армия. 

  На церемонията присъства и президентът Румен Радев. Държавният глава прие почетния строй на представителните части на Българската армия и положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

 • Понеделник, 07 Януари 2019 11:24
  „Мълчаната вода“ в нощта срещу Богоявление сбъдва желания

  Днес, в навечерието на големия празник Богоявление, в православните храмове се извършва един от двата Велики водосвета, свързани с кръщението на Иисус Христос във водите на река Йордан. 

 • Понеделник, 07 Януари 2019 11:24
  Честит имен ден на Гинка и на ЧЕЗ! Бизнесменката е тъжна, празнува без Теменужка, никой не смее да я поздрави заради СРС-та

  Днес бизнес дамата Гинка Върбакова празнува за първи път имения си ден в много тесен семеен и приятелски кръг. След като лъсна сделката ѝ с ЧЕЗ, тя остана без приятели. До нея е съпругът ѝ Славчо, който неотлъчно се грижи за своята Гинка, фризьорката ѝ, и няколко приятелки от ученическите години.

  Днес почти никой не се сеща за Върбакова. Дори близката ѝ Теменужка Петкова няма да присъства на скромния банкет, който е спретнала Гинка. Обидно е, че дори партньорите ѝ от ЧЕЗ не са се обадили, тъй като дори може би не знаят за празника. Припомняме, че фирмата на Върбакова "Инерком" има подписана сделка с ЧЕЗ да купи компанията в България и да продава ток на 40% от хората и на половината бизнес в страната. Все още обаче, въпреки странно дългия срок от 9 месеца, който ѝ дадоха, Гинка не може да събере 1 млрд. за сделката, тъй като банките не ѝ се доверяват. Гинка е тъжна. Остана без приятели, защото се страхуват, че всяко обаждане може да е подслушвано и да се използва като СРС. Народът се стресна от последната ударна акция на МВР, в която 34 полицаи задържаха две жени - кметицата и зам.-кметицата на столичния квартал "Младост". Вече никой не смее да се обажда и се върна към стария трик от соца "не е за по телефона". Най-големият стоцер на подобни мероприятия беше Цветан Цветанов, заради когото днес не може да честитим дори един имен ден спокой на Гинка!  

Оставете коментар